You are here

Πανδημία κορωνοϊού στις αγορές

12/03/2020 11:05

Μεγάλες απώλειες κατέγραψαν σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τους επενδυτές να εκφράζουν ανησυχίες για τον κορωνοϊό και ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ επέβαλε περιορισμούς στις αφίξεις από την Ευρώπη.

Μεγάλη πτώση σημειώνεται και στις αμερικανικές μετοχές. Ο S&P υποχώρησε 7% στην έναρξη της συνεδρίασης, χτυπώντας limit down, γεγονός που σταμάτησε τις συναλλαγές για 15 λεπτά.

Ανοίγοντας η αγορά ξανά, οι δείκτες επεκτείνουν την πτώση τους, στο -8,95% για τον Dow Jones, που έφτασε να χάνει πάνω από 2.000 μονάδες, πριν μαζευτεί η κίνηση στο -7% και τις απώλειες 1.700 μονάδων.

Η εξάπλωση του κορωνοϊού αποτελεί ένα μεγάλο σοκ στις προοπτικές ανάπτυξης της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας οικονομίας, τόνισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ. Η ίδια υπογράμμισε πως ακόμα και αν η πανδημία αποδειχθεί προσωρινό φαινόμενο, θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην οικονομική δραστηριότητα.

Ως εκ τούτου, η κα Λαγκάρντ σημείωσε πως οι κυβερνήσεις και οι φορείς άσκησης πολιτικής πρέπει να λάβουν άμεσα και στοχευμένα μέτρα. Συγκεκριμένα, υποστήριξε πως οι κυβερνήσεις πρέπει να περιορίσουν τον οικονομικό αντίκτυπο του ιού και να λάβουν φιλόδοξα και συντονισμένα δημοσιονομικά μέτρα.

Η ΕΚΤ ανακοίνωσε πρόσθετες δράσεις αναχρηματοδότησης για ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, διευκολύνσεις στις τράπεζες αλλά και επιπλέον αγορές ομολόγων ύψους 120 δισ. ως τα τέλη του έτους.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Τετάρτης με τηλεοπτικό διάγγελμα την αναστολή για τις επόμενες 30 μέρες όλων των ταξιδιών από την Ευρώπη (πλην του Ηνωμένου Βασιλείου) στις ΗΠΑ, αρχής γενομένης από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, στο πλαίσιο των μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε πανδημία για τον κορωνοϊό με τουλάχιστον 118.381 κρούσματα παγκοσμίως και τουλάχιστον 4.292 θανάτους. Χθες η Ιταλία ανακοίνωσε χιλιάδες νέα κρούσματα ενώ οι θάνατοι στη χώρα πλησίασαν τους 200, ενισχύοντας την εκτίμηση ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει. 

Τα κρούσματα του κορωνοϊού στη Βρετανία αυξήθηκαν κατά 29%, φτάνοντας στα 590 τις τελευταίες 24 ώρες, με τον αριθμό των νεκρών να αυξάνεται στους 10, όπως ανακοίνωσαν οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές και μεταδίδει το ΑΠΕ.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX καταγράφει απώλειες 10,22%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 πτώση 9,52% και στο Παρίσι ο CAC βρίσκεται στο -10,61%.

Μεγάλες απώλειες 10,61% κατέγραψε και το ελληνικό χρηματιστήριο.

Στο ΧΑΚ ο ΓΔ τιμών έκλεισεσε ιστορικό χαμηλό  στις 52,66 μονάδες με πτώση 7,48% και ο FTSE στις 31,37 μονάδες και στο -7,79%.

Η μετοχή της Τρ. Κύπρου έκλεισε στο ιστορικό χαμηλό των €0,887 με πτώση 13,38% και όγκο €195 χιλ. Στο LSE, η μετοχή της τράπεζας βρίσκεται στα €0,83 και στο -13,94%.

Η μετοχή της Ελληνικής έκλεισε στα €0,65 και στο -7,14% με τζίρο €27,3 χιλ.

Ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών διαμορφώθηκε στις €320 χιλ.

Γ.Χ.