You are here

Αισιοδοξία «σηκώνει» τη Wall St

27/11/2001 06:22
Με αισθητά κέρδη ξεκίνησαν την βδομάδα οι τρεις βασικοί Αμερικανικοί δείκτες εν μέσω προσδοκιών ότι η οικονομία θα ανακάμψει συντομότερα από ότι αναμενόταν. Τις προσδοκίες για ανάκαμψη ενίσχυσε η ανακοίνωση του National Bureau of Economic Research (NEBR) ότι η Αμερικανική Οικονομία βρίσκεται σε κάμψη από τις αρχές Μαρτίου. Οι οικονομολόγοι του NEBR, που εξειδικεύονται στις μετρήσεις οικονομικών κύκλων, χρησιμοποίησαν μηνιαία στοιχεία και δείκτες (αντί των τριμηνιαίων δεικτών του ΑΕΠ που χρησιμοποιεί το Αμερικανικό Υπουργείο Εμπορίου) και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση από πολύ ενωρίτερα από ότι υπολόγιζε η Wall Street. Οικονομικοί αναλυτές έκριναν τα στοιχεία του NEBR ως θετικά αφού «χρονολογούν» την ανάκαμψη ενωρίτερα από ότι αναμενόταν, δηλαδή τον Ιούνιο του 2002.

Τα μεγαλύτερα κέρδη σημειώθηκαν σήμερα στον κλάδο υψηλής τεχνολογίας μετά την ανακοίνωση της Amazon.com ότι οι πωλήσεις της παρουσιάζουν αύξηση 12,000 τεμαχίων την ώρα σε σύγκριση με πέρσι. Η μετοχή της εταιρείας ανέβηκε στα $12 καταγράφοντας εντυπωσιακά κέρδη 35%. Ο σύνθετος δείκτης Nasdaq έκλεισε με σημαντικά κέρδη 2% στις 1941 μονάδες, στο ψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών μηνών. Από την αρχή του έτους ο Δείκτης χάνει 21%. O βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κέρδισε 0.2% κλείνοντας κοντά στο φράγμα των 10,000 μονάδων και ο S&P 500, που αποτελεί το 72% της κεφαλαιοποίησης της αγοράς, σημείωσε αισθητά κέρδη 0.6%.

Στην Ευρώπη επικράτησαν μεικτές τάσεις με τον FTSE 100 να κερδίζει 0.2%, τον CAC 40 να χάνει 0.2% και τον Xetra Dax να υποχωρεί κατά 0.7%.

Το ΧΑΑ ξεκίνησε την βδομάδα με άνοδο 0.4% ωθούμενο κυρίως από τους τίτλους εταιρειών μέσης κεφαλαιοποίησης. Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου έκλεισε με σημαντική άνοδο 1.73% στις 1,199 δραχμές με όγκο 68,000 τεμάχια.