You are here

Ανησυχούν για το παγκόσμιο εμπόριο οι αγορές

23/03/2018 10:51

Απώλειες καταγράφουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κατά την έναρξη της χρηματιστηριακής συνάντησης της Παρασκευής ακολουθώντας το αρνητικό κλίμα σε Ασία και ΗΠΑ μετά την απόφαση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει δασμούς μέχρι $60 δισ. σε εισαγωγές από την Κίνα.

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ενέκρινε την Πέμπτη την αναστολή της επιβολής επιπρόσθετων δασμών που τίθεται σε ισχύ στον εισαγόμενο χάλυβα και στο εισαγόμενο αλουμίνιο για πολλούς σημαντικούς εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γνωστοποίησε ο Λευκός Οίκος.

«Οι δασμοί στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από τις ακόλουθες χώρες αναστέλλονται έως την 1η Μαΐου 2018», αναφέρει η ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας, διευκρινίζοντας ότι από τους πρόσθετους δασμούς απαλλάσσονται οι χώρες μέλη της ΕΕ, η Αργεντινή, η Αυστραλία, η Βραζιλία, ο Καναδάς, το Μεξικό και η Νότια Κορέα.

Η απόφαση του αμερικανού προέδρου να επιβάλει δασμούς μέχρι $60 δισ. σε εισαγωγές από την Κίνα, προκάλεσε την έντονη αντίδραση των κινεζικών αρχών που προειδοποίησαν την αμερικανική κυβέρνηση να μην «σύρει» τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών σε ένα «επικίνδυνο μέρος».

Το Πεκίνο ανακοίνωσε παράλληλα τα πρώτα «αντίμετρα» ύψους $3 δισ. προσθέτοντας ότι διαμορφώνει έναν κατάλογο με αμερικανικά προϊόντα που θα υποστούν κυρώσεις εάν οι δύο κυβερνήσεις δεν καταλήξουν σε συμφωνία για τις εμπορικές τους σχέσεις.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώνει απώλειες 0,66%, στο Παρίσι ο CAC 40 πτώση 1,3% και στη Φρανκφούρτη ο DAX βρίσκεται στο -1,26%.

Απώλειες καταγράφει και το ελληνικό χρηματιστήριο ενώ το ΧΑΚ σημειώνει μικρά κέρδη.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε χθες με πτώση 2,93% στις 23.957,89 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας υποχώρησε στις 7.166,68 μονάδες, χάνοντας 178,61 μονάδες ή 2,43%.

Ο δείκτης Standard & Poor`s 500, που είναι ενδεικτικός της γενικής τάσης, έχασε 68,24 μονάδες (-2,52%) και έκλεισε στις 2.643,69 μονάδες. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ποσοστιαία ημερήσια πτώση των δεικτών αυτών από τις 8 Φεβρουαρίου.