You are here

Απώλειες σε ΗΠΑ – Ευρώπη

21/11/2001 04:28
Με σημαντικές απώλειες έκλεισαν την Τρίτη οι Αμερικανικές και Ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές εν μέσω ανησυχιών ότι τα μακροοικονομικά δεδομένα και τα εταιρικά κέρδη δεν δικαιολογούν το ράλι των τελευταίων δύο μηνών. Από τις αρχές Σεπτεμβρίου ο σύνθετος δείκτης Nasdaq κέρδισε 34% ενώ ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones πλησίασε χθες τις 10,000 μονάδες για πρώτη φορά από τις 4 Σεπτεμβρίου.

Χθες όμως και οι τρεις βασικοί Αμερικανικοί δείκτες υποχώρησαν μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για το εμπορικό ισοζύγιο. Το εμπορικό έλλειμμα της χώρας μειώθηκε απότομα από $27 δις τον Αύγουστο σε $18.7 δις τον Σεπτέμβριο, καταγράφοντας την μεγαλύτερη μείωση στην ιστορία. Αν και η μείωση οφείλεται εν μέρει στις αποζημιώσεις που πλήρωσαν ασφαλιστικές εταιρείες μετά τα τρομο-κτυπήματα, τα στοιχεία ενίσχυσαν την άποψη ότι το παγκόσμιο εμπόριο συρρικνώνεται. Στην άποψη αυτή συγκλίνει και ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης που σε έκθεση του μετριάζει τις προβλέψεις για την ανάπτυξη (το 2002) στο 1%.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε στις 9,900 μονάδες με ζημιές 0.75% και ο Nasdaq είχε απώλειες 2.8%. Από τις αρχές Ιανουαρίου ο Dow χάνει 8% και ο Nasdaq 24%.

Στην Ευρώπη οι προσδοκίες για αναθέρμανση της Ευρω-οικονομίας δεν κατάφεραν να αντισταθμίσουν τις ανησυχίες ότι τα εταιρικά αποτελέσματα θα χειροτερέψουν. Η Credit Swiss ανακοίνωσε χθες ζημιές για το τρίτο τρίμηνο λόγω της μείωσης των εσόδων από την επενδυτική τραπεζιτική. Ο FTSE 100 έχασε 0.7%, ο CAC 40 υποχώρησε κατά 1.4% και ο Dax σημείωσε απώλειες 1.7%.

Απώλειες σημειώθηκαν και στο ΧΑΑ, με τον ΓΔ να υποχωρεί 0.7% στις 2,777 μονάδες κυρίως λόγω των πιέσεων που δέχθηκαν οι τράπεζες.