You are here

Διεθνής Πτώση Των Χρηματιστηρίων

07/09/2001 00:14
Βασική μέρα των απανωτών πτώσεων των κυριοτέρων χρηματιστηρίων σε Αμερική και Ευρώπη. Η οικονομική κρίση που ξέσπασε τους τελευταίους μήνες οφείλεται κυρίως στις ανακοινώσεις αρνητικών οικονομικών αποτελεσμάτων των τηλεπικοινωνιών και των προβλέψεων μείωσης κερδών των κορυφαίων εταιριών κατά το 2001.

Στην Αμερική οι προσδοκίες ότι η συγχώνευση της Compaq με την Hewlett Packard θα έδιναν το σοκ που χρειαζόταν η αγορά για να ανακάμψει διαψεύσθηκαν πανηγυρικά καθώς οι τρεις βασικοί δείκτες κατέγραψαν σήμερα νέες βαριές απώλειες. Εν μέσω των εντεινόμενων ανησυχιών για τα εταιρικά κέρδη, η αγορά σημείωσε νέες βαριές απώλειες με το βιομηχανικό δείκτη Dow Jones να υποχωρεί ξανά κάτω από τις 10,000 μονάδες με απώλειες 1.92%. Η προειδοποίηση της Motorola για την πιθανότητα νέων περικοπών του εργατικού δυναμικού της αλλά και για χειρότερες ζημιές από τις αναμενόμενες, έσπρωξε τον δείκτη υψηλής τεχνολογίας Nasdaq στις 1700 μονάδες και σε βαριές απώλειες 3.03%. Από την Τρίτη, όταν οι Compaq και η HP ανακοίνωσαν την συγχώνευση τους, ο δείκτης υποχώρησε κατά 7%.

Σαν να μην έφταναν οι αρνητικές εταιρικές εξελίξεις, η έκθεση για τον κλάδο των υπηρεσιών, ένα από τους κλάδους που δεν είχε μέχρι στιγμής επηρεαστεί από την οικονομική επιβράδυνση, έδειξε ότι η κάμψη του κλάδου της μεταποίησης πιθανόν να εξαπλώνεται και σε άλλους τομείς της οικονομίας. Οι αναλυτές αναμένουν σε λίγο την ανακοίνωση της Intel για την πορεία των αποτελεσμάτων της εταιρίας το τρίτο τρίμηνο για να σχηματίσουν μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για τον καταταλαιπωρημένο κλάδο της πληροφορικής.

Στην Ευρώπη πάντως τα νέα δεν ήταν ούτε και σήμερα θετικά. Οι έντονες πιέσεις που δέχθηκε ο κλάδος της Πληροφορικής και οι Τηλεπικοινωνίες έσπρωξαν τον FTSE 100 του Λονδίνου στις 5,204 μονάδες, στο χαμηλότερο σημείο της τελευταίας τριετίας. Το Παρίσι έχασε 2% ενώ ο Xetra Dax στη Φρανκφούρτη έπεσε κατά 3.3% καταγράφοντας βαριές απώλειες για δεύτερη συνεχή μέρα. Η France Telikom υποχώρησε 9% χθες καθώς τα κέρδη πρώτου εξαμήνου ήταν μειωμένα κατά 49% σε σύγκριση με πέρσι λόγω των ψηλού δανεισμού. Στην Αθήνα ο Γενικός Δείκτης ΧΑΑ έκλεισε με απώλειες 0.42%.