You are here

Ευρωπαϊκό rally λόγω ΕΚΤ

09/11/2001 08:35
Θετικά αντέδρασαν οι Ευρωπαϊκές αγορές στη χθεσινή απόφαση των Κεντρικών Τραπεζών της Ευρώπης (ΕΚΤ) και της Βρετανίας να μειώσουν το βασικό επιτόκιο κατά μισή ποσοστιαία μονάδα. Και οι τρεις μεγάλες Ευρωπαϊκές αγορές κατέγραψαν σημαντικά κέρδη. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης κλείνοντας με κέρδη 2.7% και πλησιάζοντας το επίπεδο των 5,000 μονάδων για πρώτη φορά από τον Αύγουστο. Το Παρίσι κέρδισε 1.8% και το Λονδίνο σημείωσε άνοδο 1.2%.

Στη Wall Street επεκράτησαν μεικτές τάσεις με τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones να κλείνει με οριακά κέρδη 0.4% και τον S&P 500 να καταγράφει άνοδο 0.3%. Ο Nasdaq έκλεισε με μικρές απώλειες 0.5% για πρώτη φορά αυτή τη βδομάδα.

Χθες η εταιρεία-κολοσσός στο λιανεμπόριο, Wal Mart, ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις της σημείωσαν άνοδο 7% τον Οκτώβριο. Αντίθετα με τη Wal Mart, οι πλείστες εταιρείες του κλάδου, ανακοίνωσαν χθες απογοητευτικά στοιχεία για τις πωλήσεις του περασμένου μήνα. Τη μεγαλύτερη μείωση στις πωλήσεις υπέστησαν οι εταιρείες που έχουν καταστήματα στα shopping malls (πολυκαταστήματα) όπως η GAP και η Bloomingdale’s, κυρίως λόγω της αποχής των καταναλωτών μετά τα τραγικά γεγονότα του Σεπτέμβρη.