You are here

Fed – Bush πιέζουν τις αγορές

13/09/2002 04:14
Η παραδοχή της Fed ότι υπερεκτίμησε την ανάκαμψη της Αμερικανικής Οικονομίας, η σκληρή γλώσσα που χρησιμοποίησε ο Μπους κατά του Ιράκ στην ομιλία του στον ΟΗΕ και η αύξηση της ανεργίας διέψευσαν τις προσδοκίες ότι τα χείριστα έχουν περάσει, οδηγώντας τις διεθνείς αγορές σε νέες μεγάλες απώλειες την Πέμπτη.

Η μεγαλύτερη απογοήτευση φαίνεται να προήλθε από τον Διοικητή της Fed Άλαν Γκρίνσπαν, ο οποίος παραδέχθηκε ενώπιον του Κογκρέσου, ότι οι προβλέψεις της Αμερικανικής νομισματικής αρχής για ρυθμό ανάπτυξης πέραν του 3.5% για το 2002 πρέπει να αναθεωρηθούν προς τα κάτω αφού τα οικονομικά στοιχεία δείχνουν ότι η πολυπόθητη ανάκαμψη της οικονομίας θα επέλθει με αισθητά βραδύτερους ρυθμούς από τους προβλεπόμενους.

Ενωρίτερα, το Υπουργείο Εργασίας της χώρας είχε ανακοινώσει ότι ο αριθμός των ατόμων που αιτούνται ανεργιακών επιδομάτων αυξήθηκε αισθητά την περασμένη βδομάδα ξεπερνώντας το τεχνιτό όριο των 400,000.

Σαν δεν έφθαναν τα αρνητικά οικονομικά νέα, ο Πρόεδρος της χώρας επανέλαβε ενώπιον του ΟΗΕ ότι το Ιράκ διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής καλώντας τις χώρες μέλη του Οργανισμού να υποστηρίξουν τις προσπάθειες της Αμερικής εναντίον του Σαντάμ Χουσέιν.

Και οι τρεις βασικοί Αμερικανικοί δείκτες έκλεισαν με μεγάλες απώλειες. Ο σύνθετος δείκτης Nasdaq κατέγραψε τις μεγαλύτερες απώλειες χάνοντας 2.7% ενώ ο Dow κατέγραψε ζημιές της τάξεως του 2.4%.

Η πορεία των Αμερικανικών χρηματιστηρίων δεν άφησε ανεπηρέαστη την Ευρώπη που επίσης έκλεισε στο “κόκκινο.” Οι απώλειες στο Παρίσι και στην Φρανκφούρτη ξεπέρασαν το 4.5% ενώ το Λονδίνο έχασε 3%.