You are here

Χωρίς εκπλήξεις IBM – Intel

17/10/2001 04:41
Οριακά κέρδη σημείωσε χθες η Wall St. εν αναμονή των αποτελεσμάτων των μεγαθηρίων του κλάδου πληροφορικής IBM και Intel. Όπως αναμενόταν, οι δύο εταιρείες παρουσίασαν μεγάλη μείωση στα κέρδη τρίτου τριμήνου σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Παρά την μείωση, τα αποτελέσματα των δύο εταιρειών – που ανακοινώθηκαν μετά τη λήξη της συνεδρίας – ήταν εντός των προβλέψεων των αναλυτών της Wall St. Η IBM σημείωσε μείωση κερδών της τάξης του 19% και 6% μείωση στο τζίρο ενώ τα αποτελέσματα της Intel ήταν χειρότερα: 25% μείωση στο τζίρο, και 77% στα κέρδη.

Έχοντας προεξοφλήσει από καιρό την μείωση στα κέρδη του ευρύτερου κλάδου πληροφορικής, η αγορά παρουσίασε σήμερα ανοδικές τάσεις. Ο σύνθετος δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq έφθασε αισίως τις 1722 μονάδες, στο ψηλότερο του επίπεδο από τις αρχές Σεπτεμβρίου, καταγράφοντας σημαντικά κέρδη 1.5%. Τον Οκτώβριο ο δείκτης σημείωσε απώλειες σε μόνο τρεις συνεδριάσεις. Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones συνέχισε την σταθεροποιητική του πορεία καταγράφοντας άνοδο 0.4% ενώ ο S&P 500 κέρδισε 0.7%.

Αισθητά κέρδη σημειώθηκαν και στην Ευρώπη παρά την αρχική νευρικότητα που δημιούργησε η παρουσία ύποπτου πακέτου στο κτίριο του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου. Ο FTSE 100 έκλεισε με οριακά κέρδη 0.3% ενώ ο Xetra Dax στη Φρανκφούρτη και ο CAC 40 στο Παρίσι συνέχισαν την χθεσινή ανοδική τους πορεία, κλείνοντας με κέρδη 2.2% και 1.7%, αντίστοιχα.

Με σημαντικά κέρδη 1.8% έκλεισε και η Σοφοκλέους επηρεασμένη κυρίως από την άνοδο των τραπεζών. Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου σημείωσε άνοδο 1.4% με ελάχιστο όμως όγκο.