You are here

Η Microsoft ανέβασε τη Wall St.

02/11/2001 06:41
Οι φήμες ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και η Microsoft συμφώνησαν σε ειδική διευθέτηση της υπόθεσης που εκκρεμεί εναντίον της εταιρείας έδωσαν νέα σημαντική ώθηση στη Wall Street η οποία αψήφησε τα αρνητικά μακροοικονομικά νέα καταγράφοντας σημαντική άνοδο.

Η Microsoft κατηγορείται από τις Αμερικανικές αρχές ότι εκμεταλλεύεται την μονοπωλιακή θέση των Windows για την προώθηση επιπρόσθετων προϊόντων. Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσαν όλα τα κύρια Αμερικανικά ΜΜΕ, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και η εταιρεία συμφώνησαν σε ειδική διευθέτηση του θέματος η οποία είναι ευνοϊκή για την μέχρι πρότινος μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο.

Οι αγορές χαιρέτησαν τα νέα στέλνοντας τον σύνθετο δείκτη Nasdaq στις 1746 μονάδες και στο +3.3%. Ανοδικά κινήθηκαν και οι άλλοι δύο βασικοί Αμερικανικοί δείκτες: ο Dow Jones κέρδισε 2.1% και ο S&P 2.3% ανακτώντας τις πλείστες από τις πρόσφατες απώλειες. Η μετοχή της Microsoft σημείωσε άνοδο 6.4%. Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, όμως, η νομική μάχη δεν τελείωσε ακόμη αφού οι δεκαοκτώ πολιτείες που ενήγαγαν την Microsoft δεν συμφώνησαν με την προκαταρκτική συμφωνία.

Τα νέα της Microsoft εξάλειψαν τις αρχικές ανησυχίες που δημιούργησε η ανακοίνωση των στοιχείων της βιομηχανικής παραγωγής. Ο Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής έπεσε τον Οκτώβριο στις 39 μονάδες, καταγράφοντας την μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από το 1980.

Τα αρνητικά μακροοικονομικά νέα δεν επηρέασαν ούτε την Ευρώπη, οι κύριες κεφαλαιαγορές της οποίες κινήθηκαν ανοδικά. Το Λονδίνο και το Παρίσι κέρδισαν 0.6% ενώ η Φρανκφούρτη κατέγραψε σημαντική άνοδο 1.7%.

ΧΑΑ

Μετά την επικύρωση της συμφωνίας για συγχώνευση της Εθνικής με την Άλφα από το Δ.Σ. των δύο τραπεζών, το ΧΑΑ συνέχισε την έντονα ανοδική πορεία της Τετάρτης καταγράφοντας νέα μεγάλα κέρδη 3.5%. Στην άνοδο συνέβαλαν κυρίως οι τράπεζες που κέρδισαν 6.2% με την Εθνική να κερδίζει 5% και την Άλφα 8.2% συγκεντρώνοντας τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών της ημέρας. Μεγάλη άνοδο σημείωσε και η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου η οποία έφθασε τις 1,138 δραχμές (+4.4%) συγκεντρώνοντας αυξημένο τζίρο (115,000 τεμάχια).