You are here

Ισχυρό rebound στα χρηματιστήρια

09/03/2022 12:01

Μεγάλα κέρδη καταγράφουν σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εν μέσω του ράλι της τιμής του πετρελαίου και άλλων εμπορευμάτων.

Η τιμή του πετρελαίου σημειώνει άνοδο 0,6% φθάνοντας στα 124,44 δολάρια ανά βαρέλι και το μπρεντ στα $128,78.

Ο γερμανικός DAX σημειώνει άλμα 3,97% στις 13.341 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύεται σε ποσοστό 3,71% στις 6.184 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κερδίζει 1,71% στις 7.083 μονάδες.

Το ΧΑΚ σημειώνει κέρδη 0,71% και το ΧΑ άνοδο 2,82%.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε χθες ότι οι ΗΠΑ θα απαγορεύσουν τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου.

Οι επενδυτές περιμένουν την προγραμματισμένη για την Πέμπτη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, την πρώτη συνάντηση των ΥΠΕΞ από την έναρξη της εισβολής. 

Οι επενδυτές αναμένουν επίσης τη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τη νομισματική πολιτική.

Ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε την Τρίτη το βράδυ μια νέα κατάπαυση του πυρός για την απομάκρυνση των αμάχων από τις πολιορκημένες πόλεις της Ουκρανίας.

Η κατάπαυση του πυρός θα τεθεί σε ισχύ από τις 9:00 (ώρα Κύπρου) το πρωί της Τετάρτης, 9 Μαρτίου. «Η Ρωσία είναι έτοιμη να ανοίξει ανθρωπιστικούς διαδρόμους», ανέφερε η ρωσική κυβέρνηση, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο, επικαλούμενο το ρωσικό πρακτορείο Tass.

Ράλι πετρελαίου

Η τιμή του αργού πετρελαίου ανέβηκε ξανά την Τετάρτη, ενώ οι ασιατικές μετοχές δυσκολεύονταν να βρουν βάση καθώς οι επενδυτές εκτιμούσαν τον αντίκτυπο της επιδείνωσης της σύγκρουσης στην Ουκρανία και της νέας απαγόρευσης των ΗΠΑ για το ρωσικό πετρέλαιο.

Η τιμή του βαρελιού αργού πετρελαίου, που ήταν ήδη σε ανοδική πορεία τον Ιανουάριο εξαιτίας των ανησυχιών για την αλυσίδα ανεφοδιασμού και εν αναμονή της ενίσχυσης της παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης, έχει εκτοξευτεί από τις 24 Φεβρουαρίου, που η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή στην Ουκρανία.

Η τιμή του πετρελαίου είναι τώρα σχεδόν διπλάσια από τη χαμηλότερη τιμή του το Δεκέμβριο. Ρισκάροντας ακόμα ψηλότερες τιμές στα καύσιμα στις ΗΠΑ, που ενδέχεται να συγκρατήσουν την οικονομική ανάπτυξη, ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επέβαλε την Τρίτη άμεσο αποκλεισμό του ρωσικού πετρελαίου και άλλων εισαγωγών ενέργειας, ως αντίποινα για την εισβολή, εν μέσω ισχυρής υποστήριξης από Αμερικανούς ψηφοφόρους και νομοθέτες.

Τα ανώτατα όρια απαγόρευσης σαρώνουν τις κυρώσεις των ΗΠΑ και της Ευρώπης, που επιβλήθηκαν στη Μόσχα για την έναρξη του μεγαλύτερου πολέμου στην Ευρώπη από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η Βρετανία ανακοίνωσε επίσης ότι θα μειώσει σταδιακά τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και πετρελαϊκών προϊόντων μέχρι το τέλος του 2022.

Ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς Brent ανήλθε στα 130,38 δολάρια το βαρέλι, με άνοδο 1,88% σε μια μέρα, αλλά ακόμα αρκετά χαμηλότερα από το $139,13 που άγγιξε τη Δευτέρα.

Το αργό πετρέλαιο WTI των ΗΠΑ ανέβηκε κατά 1,52% σε $125,58 το βαρέλι.

Η Ρωσία προειδοποίησε νωρίτερα αυτή τη βδομάδα ότι οι τιμές μπορεί να φτάσουν τα $300 το βαρέλι και μπορεί να κλείσει τον κύριο αγωγό φυσικού αερίου προς τη Γερμανία, αν η Δύση μπλοκάρει τις εξαγωγές πετρελαίου της.