You are here

Καλπάζει η Wall St.

05/03/2002 07:35
Με νέα μεγάλα κέρδη ξεκίνησε τη βδομάδα η Wall Street συνεχίζοντας την έντονα ανοδική πορεία που καταγράφει από την Παρασκευή. Οι εκτιμήσεις για σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας ενίσχυσαν την πεποίθηση των αναλυτών ότι τα χείριστα έχουν περάσει αλλά και τις προσδοκίες ότι τα εταιρικά κέρδη θα αρχίσουν να βελτιώνονται.

Την τιμητική του είχε για μια ακόμη συνεδρίαση ο σύνθετος δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq που έκλεισε στις 1,859 μονάδες με μεγάλη αύξηση 3.1%. Σημαντικά κέρδη 2.1% σημείωσε και ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ο οποίος από την αρχή του έτους καταγράφει μεγάλα κέρδη 6%. Ο S&P 500, που αποτελεί πέραν του 70% της κεφαλαιοποίησης της αγοράς, κέρδισε 2% φτάνοντας τις 1154 μονάδες. Χθεσινό άρθρο στη New York Times εκτιμούσε την αναλογία τιμής προς κέρδους των 500 εταιρειών του δείκτη γύρω στο 25, αισθητά πιο πάνω από το μέσο όρο των τελευταίων δεκαετιών.

Οι ελπίδες ότι η ανάκαμψη της Αμερικανικής Οικονομίας θα έχει θετικές επιδράσεις και στην Ευρώπη έδωσαν σημαντική ώθηση και στις Ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές. Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε με κέρδη 1.4%, ο CAC 40 κέρδισε 2.7% και ο Xetra Dax στη Φρανκφούρτη κατέγραψε μεγάλη άνοδο 2.9%.

Το ευνοϊκό κλίμα που επικρατεί στις διεθνείς κεφαλαιαγορές δεν άφησε ανεπηρέαστο ούτε το ΧΑΑ το οποίο έκλεισε με μεγάλα κέρδη 2.3% ωθούμενος κυρίως από τις μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Το επενδυτικό ενδιαφέρον παρουσιάστηκε ενισχυμένο με τον ημερήσιο τζίρο να φθάνει τα 111 εκατομμύρια Ευρώ.