You are here

Κέρδη με ανησυχίες στα χρηματιστήρια

08/03/2022 12:22

Κέρδη καταγράφουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά από σημαντικές απώλειες στις προηγούμενες συνεδριάσεις, παρά τη νέα προειδοποίηση της Μόσχας για ενδεχόμενη διακοπή της παροχής φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Ο αντιπρόεδρος της ρωσικής Κυβέρνησης, Αλεξάντερ Νόβακ, δήλωσε ότι η Ρωσία μπορεί να μειώσει τις παροχές αερίου μέσω του υπάρχοντος αγωγού Nord Stream 1 προς τη Γερμανία, ωστόσο δεν έχει ληφθεί ακόμα τέτοια απόφαση.

Χθες, πραγματοποιήθηκε ο τρίτος γύρος των συνομιλιών των αντιπροσωπειών της Ρωσίας και της Ουκρανίας με το Κίεβο να αναφέρει ότι σημειώθηκε κάποια πρόοδος σε θέματα που αφορούν την απομάκρυνση του άμαχου πληθυσμού από τις εμπόλεμες ζώνες, χωρίς πάντως να υπάρξει κάποια συμφωνία που θα βελτιώνει την ευρύτερη κατάσταση.

Ο γερμανικός DAX ενισχύεται κατά 1,12% στις 12.978 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κερδίζει 1,83% στις 6.092 μονάδες και ο βρετανικός FTSE 100 βρίσκεται στο +0,09% και στις 6.966 μονάδες.

Το ΧΑΚ καταγράφει απώλειες 2,88% και το ΧΑ πτώση 3,8%.

Όσον αφορά τις τιμές του πετρελαίου βρίσκονται κοντά σε υψηλά 14 ετών καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν το ενδεχόμενο να δράσουν μόνες τους για να απαγορεύσουν τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου αντί να συνεργαστούν με συμμάχους στην Ευρώπη.

Το αμερικανικό αργό κερδίζει 3%, στα 123 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το μπρεντ με άνοδο 3,6%, φτάνει στα $127,59.

Η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε χθες ότι το διοικητικό της συμβούλιο ενέκρινε πακέτο ύψους 723 εκατομμυρίων δολαρίων που συμπεριλαμβάνει δάνεια και δωρεές στην Ουκρανία, ώστε να προσφερθεί δημοσιονομική υποστήριξη στη χώρα που έχει βρεθεί αντιμέτωπη με στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας.

Το πακέτο περιλαμβάνει επιπλέον χορηγήσεις στο πλαίσιο προϋπάρχουσας δανειακής σύμβασης 350 εκατ. δολαρίων, ύψους περίπου 139 εκατ. δολαρίων, με εγγυήσεις από την Ολλανδία και τη Σουηδία, δωρεές 134 εκατ. δολαρίων από τη Βρετανία, τη Δανία, τη Λετονία, τη Λιθουανία και στην Ισλανδία, καθώς και παράλληλη χρηματοδότηση 100 εκατ. δολαρίων από την Ιαπωνία, σύμφωνα με ανακοίνωση του χρηματοπιστωτικού θεσμού της Ουάσιγκτον.

Γ.Χ.