You are here

Κέρδη στην Ευρώπη – Πτώση Nasdaq

26/07/2002 09:30
Με θεαματικά κέρδη έκλεισαν χθες οι δύο από τις τρεις κύριες χρηματαγορές της Ευρώπης ακολουθώντας την απρόσμενη πορεία που κατέγραψαν οι αμερικανικοί δείκτες την προηγούμενη μέρα. Συγκεκριμένα ο FTSE 100 «ανέβηκε» 188,8 μονάδες στις 3,149.72 σημειώνοντας θεαματική άνοδο 5,0%. Στη Γαλλία ο CAC 40 σημείωσε επίσης θεαματική αύξηση 4,17%.

Ωστόσο, στη Γερμανία ο DAX δεν κατάφερε να κρατήσει τα κέρδη που συσσώρευσε κατά την προηγούμενη συνάντηση και έκλεισε με μεγάλες ζημιές 3,09% στις 3,520.46.

Η.Π.Α.

Στις Η.Π.Α. ο Dow Jones και ο S&P 500 κατάφεραν να κρατήσουν σε μεγάλο βαθμό τα κεκτημένα της θεαματικής ανόδου τους της προηγούμενης συνάντησης. Το γεγονός ότι οι δυο δείκτες κατάφεραν να ανακάμψουν από τα χαμηλότερα τους σημεία κατά τη διάρκεια της συνάντησης, εκτιμάται από τους αναλυτές, όπως αναφέρει το Bloomberg.com, σαν ένδειξη ότι είναι η αρχή του τέλους της πτωτικής φάσης. Ο Dow Jones έκλεισε στις 8,186.31 μονάδες καταγράφοντας οριακές ζημιές 0,06%, ενώ ο S&P 500 κατέγραψε απώλειες 0,56% και έκλεισε στις 838,68 μονάδες.

Ο Σύνθετος Δείκτης Nasdaq σημείωσε μεγάλες απώλειες 3,89% και έκλεισε στις 1,240.08 μονάδες ελέω κυρίως των αποδόσεων εταιρειών όπως η Microsoft που κατέγραψε απώλειες 7,35%.

Τα νέα για τις εταιρικές λογιστικές παρατυπίες συνεχίζουν να εισρέουν καθώς άλλος ένας κολοσσός εξετάζεται από την Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC). Πρόκειται για την AOL Time Warner η οποία εξετάζεται για περιπτώσεις συλλογής νομικών διακανονισμών μέσω πώλησης διαφημίσεων με αποτέλεσμα να δείχνει αυξημένα εισοδήματα.

Όπως αναφέρει το CNN, η Αμερικάνική Γερουσία είναι έτοιμη να ψηφίσει νομοσχέδιο που θα προβλέπει βαριές ποινές φυλάκισης και προστίμων στους παρανομούντες. Το νομοσχέδιο προνοεί φυλάκιση μέχρι και 20 χρόνια ή/και πρόστιμο μέχρι $5 εκ., σε μια προσπάθεια πάταξης του φαινομένου εταιρικής απάτης που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στις Η.Π.Α με αποτέλεσμα πολλοί επενδυτές να χάσουν τα λεφτά τους.