You are here

«Το κραχ του 2002»

21/07/2002 18:16
«Το κραχ του 2002». Με αυτό τον τίτλο επιχειρεί να αναλύσει την πτωτική πορεία της Wall Street τις τελευταίες δέκα μέρες το CNNfn, η θυγατρική εταιρεία του δικτύου CNN. Πως θα μπορούσε άλλωστε να περιγράψει κάποιος τις έντονες πιέσεις που ασκούνται τις τελευταίες βδομάδες στις διεθνείς αγορές εν μέσω των εντεινόμενων ανησυχιών για την ποιότητα αλλά και το ύψος των εταιρικών κερδών.

Χαρακτηριστικός και τίτλος της Ιντερνετικής έκδοσης της εφημερίδας Financial Times: «O Dow στο χαμηλότερο του σημείο από το 1998». Την Παρασκευή ο δείκτης έκλεισε κοντά στις 8,000 μονάδες χάνοντας 390 ολόκληρες μονάδες. Ο δείκτης δεν άντεξε στις πιέσεις που ασκήθηκαν από το «ξεπούλημα» της Johnson and Johnson η οποία επιβεβαίωσε το απόγευμα της Παρασκευής τις πληροφορίες που την ήθελαν να βρίσκεται υπό διερεύνηση από τις αρχές.

Μεγάλες πιέσεις δέχθηκαν και οι άλλοι δύο βασικοί δείκτες με τον S&P 500 να χάνει 3.8% και με τον Nasdaq να υποχωρεί 2.8 ποσοστιαίες μονάδες.

Από τον Μάρτιο του 2000, όταν ξεκίνησε η πτώση των Αμερικανικών δεικτών η αγορά έχασε $7.7 τρισεκατομμύρια σε κεφαλαιοποίηση ενώ σύμφωνα με σχετικές εκτιμήσεις του CNNfn ακόμα και αν η αγορά καταγράφει ετήσια άνοδο της τάξεως του 10% ο δείκτης Nasdaq δεν θα φθάσει τις 5,000 πριν το 2016…

Ευρώπη

Τα χειρότερα όμως νέα δεν ήρθαν από την Αμερική αλλά από την Ευρώπη όπου και οι τρεις κύριες αγορές σημείωσαν μεγάλες απώλειες. Στο Λονδίνο η ανοδική πορεία του FTSE 100 ανακόπηκε απότομα, σκορπίζοντας τις όποιες ελπίδες για σταδιακή ανάκαμψη. Μέσα σε μία μόνο συνεδρίαση, ο δείκτης απώλεσε το 4.9% της χρηματιστηριακής του αξίας υποχωρώντας στις 4,100 μονάδες. Στα αίτια της πτώσης ήταν η πτώση των Αμερικανικών αγορών αλλά και η αναθεωρημένη προς τα κάτω τιμή των rights της Σουηδικής Ericsson.

Ακόμα μεγαλύτερες απώλειες σημείωσε ο Γαλλικός δείκτης CAC 40 χάνοντας 5.4% ενώ ο Γερμανικός Xetra Dax έκλεισε 5.1% χαμηλότερα.