You are here

Με το δεξί Wall St. - Ευρώπη

14/05/2002 02:51
Με το δεξί μπήκε η Wall Street στη νέα χρηματιστηριακή βδομάδα καθώς και οι τρεις βασικοί αμερικανικοί δείκτες κατέγραψαν σημαντικά κέρδη εν μέσω προσδοκιών ότι τα εταιρικά κέρδη θα παρουσιάσουν σταδιακή βελτίωση. Τις εκτιμήσεις για ανάκαμψη ενίσχυσε προχθεσινή είδηση που έφερε τον Alan Greenspan να λέει σε στενό επιχειρηματικό κύκλο ότι η Αμερικανική οικονομία ακολουθεί τις ιστορικές τάσεις ανάκαμψης. Ο ισχυρός νομισματικός ανήρ εννοούσε ότι ιστορικά η επιτάχυνση της οικονομίας προηγείται της βελτίωσης των κερδών, και επομένως πρέπει να αναμένεται ότι σύντομα τα κέρδη θα ακολουθήσουν την πορεία της οικονομίας, που τα δύο τελευταία τρίμηνα παρουσιάζει ανάκαμψη.

Τις προσδοκίες για καλύτερες μέρες ενίσχυσαν επίσης οι εκτιμήσεις ότι ο κλάδος ημιαγωγών θα παρουσιάσει σημάδια ανάκαμψης, αρχής γενομένης με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Applied Materials.

Η μεγάλη άνοδος στις μετοχές του κλάδου ημιαγωγών έδωσε πάντως σημαντική ώθηση και στον ευρύτερο κλάδο της τεχνολογίας με τον δείκτη Nasdaq να καταγράφει μεγάλα κέρδη 3.2%, μειώνοντας τις απώλειες από την αρχή του έτους στο –15%. Ο Dow Jones έκλεισε με αύξηση 1.7% και ο S&P 500 ανέβηκε κατά 1.9 ποσοστιαίες μονάδες.

Η σημαντική άνοδος που παρουσίασε η Wall Street σε συνδυασμό με την άνοδο του τραπεζικού κλάδου στο Λονδίνο ενίσχυσαν και τις Ευρωπαϊκές αγορές που έκλεισαν, ως επί το πλείστον, με κέρδη. Τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσε η Φρανκφούρτη (2.1%) ενώ άνοδο σημείωσαν επίσης το Παρίσι (1.1%) και το Λονδίνο (0.7%). Το ΧΑΑ έκλεισε με οριακά κέρδη 0.2% περιορίζοντας τις απώλειες από την αρχή του έτους στο 8% (ΧΑΚ: -20%).