You are here

Μείωση-έκπληξη από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα - Στο 4.5% το Ευρωπαϊκό επιτόκιο

10/05/2001 21:03
Σε απρόσμενη μείωση των επιτοκίων προέβηκε την Πέμπτη 10 Μαΐου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σε μια κίνηση-έκπληξη που ξάφνιασε τόσο τους αναλυτές όσο και τις αγορές.

Συγκεκριμένα η Ευρωπαϊκή τράπεζα προχώρησε σε μείωση του βασικού επιτοκίου από 4,75% σε 4.5%, σε μια προσπάθεια να αποτρέψει πιθανή επιβράδυνση του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης των χωρών μελών της Ευρωζώνης.

Η απόφαση αν και είναι ενάντια στην τοποθέτηση της ευρωπαϊκής επιτροπής για τα επιτόκια που δεν ευνοεί μείωση για να συγκρατηθεί ο πληθωρισμός σε χαμηλά επίπεδα εντούτοις πάρθηκε μετά τη σωρεία αρνητικών οικονομικών εξελίξεων στις χώρες μέλη της Ευρωζώνης.

Τη βαρύτητα της απόφασης είχαν οι τελευταίες εξελίξεις στη Γερμανία που αποτελεί τη μεγαλύτερη Οικονομία της Ευρώπης όπου ανακοινώθηκαν πρόσφατα αύξηση της ανεργίας, μείωση της καταναλωτικής ζήτησης και μείωση της βιομηχανικής παραγωγής.

Η Κεντρική Τράπεζα αν και ξάφνιασε την πληθώρα των αναλυτών, εντούτοις τώρα άρχισε να γίνεται λόγος και για περαιτέρω μείωση τον Ιούλιο αν και εφόσον τα επίπεδα του πληθωρισμού το επιτρέπουν. Ο πληθωρισμός στις χώρες της Ευρωζώνης το Μάρτιο κυμάνθηκε στο 2,6% ψηλότερο από το επιθυμητό από την Κεντρική επίπεδο 2%.

Η μείωση των επιτοκίων έγινε 45 λεπτά μετά από παρόμοια ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας της Αγγλίας για μείωση του επιτοκίου κατά 0,25% στο 5,25% το χαμηλότερο σημείο από το Νοέμβριο του 1999.

Η κίνηση της Κεντρικής Τράπεζας της Αγγλίας για μείωση των επιτοκίων ήταν επακόλουθο της μείωσης του ρυθμού ανάπτυξης της χώρας στο 2,5% που παρατηρήθηκε κατά το πρώτο τρίμηνο του 2001 έναντι του 2,6% του τελευταίου τριμήνου του 2000.

Παράλληλα, χαρακτηρίζεται ως κίνηση αναχαίτισης των αρνητικών επιπτώσεων που πιθανών να επηρεάσουν τη χώρα από τυχών επιβράδυνση στην Αμερικανική αγορά, και για αποφυγή των αρνητικών επιπτώσεων από τη μείωση του τουριστικού ρεύματος που επήλθε από τις πρόσφατες ασθένειες στο Βρετανικό γεωργικό τομέα.