You are here

Νέες απώλειες στη Wall St.

23/01/2002 06:30
Με νέες αισθητές απώλειες ξεκίνησε την βδομάδα η Wall Street μετά από την χπροθεσινή ανάπαυλα λόγω δημόσιας αργίας. Οι ανησυχίες για τα εταιρικά κέρδη έσπρωξαν και τους τρεις βασικούς Αμερικανικούς δείκτες προς τα κάτω με τον σύνθετο δείκτη Nasdaq να δέχεται τις μεγαλύτερες πιέσεις παρά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Amazon. Η Amazon ανακοίνωσε κέρδη το τέταρτο τρίμηνο του 2001 για πρώτη φορά στην ιστορία της ξεπερνώντας μάλιστα τις εκτιμήσεις των αναλυτών της Wall Street.

Την ανακοίνωση της Amazon είχε επισκιάσει ενωρίτερα η ανακοίνωση της εταιρίας λιανικού εμπορίου K-Mart ότι υποβάλλει αίτηση για προστασία από τους πιστωτές της, που στην ουσία σημαίνει χρεοκοπία. Εξηγώντας την απόφαση του, το ΔΣ της εταιρίας ανέφερε ότι μία από τις μεγαλύτερες προμηθεύτριες εταιρείες αρνήθηκε να την προμηθεύσει αυτή την βδομάδα λόγω συσσωρευμένων χρεών, ενώ επισήμανε και τον εξοντωτικό ανταγωνισμό από την Wal Mart, την μεγαλύτερη εταιρεία λιανικού εμπορίου στον κόσμο. Οι μετοχές της τελευταίας ανέβηκαν μετά την ανακοίνωση της χρεοκοπίας της K-Mart.

Ο σύνθετος δείκτης Nasdaq έκλεισε με σημαντικές απώλειες 2.5% ανεβάζοντας τις ζημιές από την αρχή του έτους στο 3.5%. Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε στο -0.6% και ο S&P 500, που αποτελεί το 74% της συνολικής κεφαλαιοποίησης της αγοράς, στο –0.7%.

Εν τω μεταξύ, λίγο πριν το τέλος της συνεδρίας η AOL Time Warner, η μητρική εταιρεία του δικτύου CNN και του Netscape, ανακοίνωσε ότι ενάγει την Microsoft για κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης των Windows εναντίον του browser Netscape με στόχο την προώθηση του Internet Explorer. Σε μια άλλη εξέλιξη, η Motorola ανακοίνωσε ζημιές $1.24 δις, ενισχύοντας τις ανησυχίες των αναλυτών για τα εταιρικά κέρδη.

Στην Ευρώπη επεκράτησαν μεικτές τάσεις με τον FTSE 100 να κερδίζει 0.2% και τον CAC 40 να καταγράφει άνοδο 0.5% σε αντίθεση με τον Xetra Dax που έκλεισε με ζημιές 0.5%. Στην Σοφοκλέους, ο Γενικός Δείκτης ΧΑΑ έκλεισε με αισθητή άνοδο 0.8% με σημαντική ώθηση από την περιφέρεια.