You are here

Νέες πιέσεις στις αγορές από τουρκική κρίση

13/08/2018 13:10

Οι διεθνείς αγορές και ιδιαίτερα οι τραπεζικές μετοχές των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων δέχονται πλήγμα σήμερα, καθώς συνεχίζεται η πτώση της τουρκικής λίρας και οι ανησυχίες που επιδρούν επίσης αρνητικά στις νομισματικές αγορές αναδυόμενων χωρών και στις αγορές ομολόγων.

Η αντίδραση που παρουσιάζουν οι ευρωπαϊκές αγορές, φαίνεται να επιβεβαιώνει τις ανησυχίες των αναλυτών για εξάπλωση της κρίσης μετά την ελεύθερη πτώση στην οποία έχει περιέλθει η τουρκική λίρα, στον απόηχο των οικονομικών κυρώσεων που δέχεται η Τουρκία από τις ΗΠΑ.

Οι ευρωπαϊκές αγορές άνοιξαν αρνητικά τη σημερινή χρηματιστηριακή συνεδρίαση με τις τράπεζες να ηγούνται της πτωτικής πορείας εν μέσω ανησυχιών ότι μπορεί να επηρεαστούν από την τουρκική κρίση καθώς, αρκετές ευρωπαϊκές τράπεζες περιλαμβανομένης της ισπανικής BBVA, της ιταλικής UniCredit και της γαλλικής BNP Paribas, έχουν σημαντικές δραστηριότητες στην Τουρκία και δανεισμό σε δολάριο.

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση οι απώλειες της BBVA  φτάνουν στο 2,2%, της UniCredit στο 2% και της BNP Paribas στο 1%.

Την περασμένη Παρασκευή, οι Financial Times, έκαναν αναφορά σε ανησυχίες εκ μέρους του ενιαίου εποπτικού μηχανισμού της ΕΚΤ, σε σχέση με την έκθεση των εν λόγω τραπεζών στην τουρκική κρίση. Η Deutche Bank AG αναφέρεται σε άλλες δύο ευρωπαϊκές τράπεζες με σημαντική παρουσία ή σχέση με την Τουρκία, την ING και την HSBC.

Κατά το σημερινό άνοιγμα ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης έχανε 0,8% και το FTSE100 του Λονδίνου σημείωσε πτώση κατά 0,45%.

Το ευρώ υποχώρησε σήμερα σε νέο χαμηλό 13 μηνών με τα νομίσματα αναδυόμενων αγορών να καταγράφουν περαιτέρω απώλειες.

Το νοτιοαφρικάνικο ραντ υποχώρησε σε χαμηλό δέκα ετών ενώ το ρωσικό ρούβλι είναι στο χαμηλότερο σημείο έναντι του δολαρίου από το 2016.

Το ινδικό ρούπι υποχώρησε σε χαμηλό ρεκόρ τη στιγμή που η κεντρική τράπεζα της χώρας φέρεται να έχει παρέμβει για να αποτρέψει μεγαλύτερες απώλειες.

Οι επενδυτές φαίνεται να στρέφονται σε ασφαλή καταφύγια όπως κρατικά ομόλογα και το ιαπωνικό γιεν.Η τουρκική λίρα υποχώρησε σήμερα σε νέο χαμηλό ρεκόρ γύρω στο 11% πριν σημειώσει ράλι στις ευρωπαϊκές αγορές που την έφερε να καταγράφει απώλειες 6,5% γύρο στις 6,85 λίρες ανά δολάριο. Το τουρκικό νόμισμα έχασε πέραν του 40% της αξίας του έναντι του δολαρίου φέτος.

Οι επενδυτές αναμένουν ανακοινώσεις από τον τούρκο υπουργό οικονομικών σε ότι αφορά το πλάνο για να επέλθει ηρεμία στις αγορές, μετά την ανακοίνωση πακέτου μέτρων εκ μέρους της κεντρικής τράπεζας της χώρας, που περιλαμβάνει μείωση των απαιτήσεων για τραπεζικά αποθέματα σε λίρα, με στόχο την στήριξη της οικονομικής σταθερότητας.

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις τελευταίες του δημόσιες αναφορές δεν έχει δείξει σημάδια υποχώρησης από τη στάση του σε ότι αφορά τη διένεξη με τις ΗΠΑ.

Την ίδια στιγμή, όπως μεταδίδεται, οι τουρκικές αρχές απειλούν με νομικά μέτρα εναντίον όσων παράγουν ή δημοσιοποιούν ψευδείς ειδήσεις και δηλώσεις θέτοντας σχεδόν 350 λογαριασμούς μέσων κοινωνικής δικτύωσης υπό διερεύνηση, για υποτίμηση της ισοτιμίας της τουρκικής λίρας έναντι του αμερικανικού δολαρίου.

Η κίνηση πραγματοποιείται τη στιγμή που το γραφείο του Ερντογάν κάνει λόγο για συντονισμένη προσπάθεια υποβιβασμού της οικονομίας της χώρας.

Σε μια άλλη εξέλιξη,  ο γερμανικός φαρμακευτικός όμιλος Bayer κατέγραψε τις χειρότερες επιδόσεις σήμερα, σημειώνοντας βουτιά 10,4% μετά την καταδίκη του αμερικανικού γίγαντα Monsanto - τον οποίο η Bayer απέκτησε τον Ιούνιο - για το ζιζανιοκτόνο Roundup. Η μετοχή της Bayer οδεύει προς τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση της εδώ και πάνω από εννέα χρόνια.

Η μετοχή της Air France KLM σημείωσε βουτιά 4,5% αφού το μεγαλύτερο συνδικάτο των πιλότων της ανακοίνωσε το σαββατοκύριακο ότι πιθανόν να πραγματοποιηθούν περαιτέρω απεργίες εάν δεν ξεκινήσουν και πάλι οι συζητήσεις με τη διοίκηση για τους μισθούς.

 

Μ.Χ.