You are here

Πάρτι ανόδου στις διεθνείς αγορές

17/06/2003 08:47
Μπορεί το Κυπριακό χρηματιστήριο να βρίσκεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, αλλά οι διεθνείς αγορές συνεχίζουν το πάρτι ανόδου που ξεκίνησαν μετά το τέλος του πολέμου του Ιράκ. Χθες και οι τρεις βασικοί Αμερικανικοί δείκτες κατέγραψαν νέα σημαντικά κέρδη φθάνοντας στο ψηλότερο σημείο του τελευταίου έτους, ενώ στην Ευρώπη ξεχώρισε η άνοδος του Xetra Dax που έφθασε το 3%. Οι τρεις μεγάλες Ευρωπαϊκές αγορές έφθασαν στο ψηλότερο σημείο των τελευταίων πέντε μηνών.

Η ανακοίνωση του βιομηχανικού δείκτη έδωσε το σήμα της ανόδου στη Wall Street, αφού τα στοιχεία δείχνουν ότι ίσως τα χείριστα να έχουν περάσει. Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones σημείωσε εντυπωσιακή άνοδο 202 μονάδων φθάνοντας τις 9,319 μονάδες και το ψηλότερο σημείο των τελευταίων 11 μηνών. Ο Nasdaq ξεπέρασε το ψηλό έτους φθάνοντας αισίως τις 1,667 μονάδες κερδίζοντας 2.4% ενώ ο S&P 500 κέρδισε 22 μονάδες φθάνοντας τις 1,011 μονάδες.

Στην Ευρώπη η ανακοίνωση της Airbus ότι κέρδισε το συμβόλαιο για κατασκευή 41 αεροσκαφών για την Emirates αλλά και τα σημαντικά κέρδη του τραπεζικού κλάδου έδωσαν σημαντική ώθηση στις τρεις μεγάλες Ευρωπαϊκές αγορές. Τα μεγαλύτερα κέρδη σημειώθηκαν στη Φρανκφούρτη με τον Xetra Dax να κερδίζει 3% ή 96 μονάδες αυξάνοντας τα κέρδη της τελευταίας διμηνίας στο 22%, ενώ στη Γαλλία ο CAC 40 κέρδισε 66 μονάδες ή 2.1% ανεβάζοντας τα κέρδη διμηνίας στο 18%. Ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0.5% εν αναμονή της σημερινής ανακοίνωσης των στοιχείων του πληθωρισμού.