You are here

Πιέσεις στις ευρωαγορές ενόψει συμφωνίας για χρέος

29/05/2023 11:36

Αρνητικό πρόσημο καταγράφουν οι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ευρώπη καθώς οι επενδυτές έχουν στραμμένη την προσοχή τους στη συμφωνία που αναμένεται να υποβληθεί στο Κογκρέσο στις ΗΠΑ για την αύξηση του αμερικάνικου ορίου του χρέους, μερικές μέρες πριν τη λήξη της προθεσμίας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν και ο πρόεδρος της Βουλής, Κέβιν Μακάρθι, ανακοίνωσαν χθες ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ κυβέρνησης και ρεπουμπλικάνων θα εξεταστεί από το Κογκρέσο.

Με βάση τη συμφωνία που επιτεύχθηκε, το όριο αναμένεται να ανεβεί σε $31,4 τρισ., ενώ περιλαμβάνει περιορισμούς στις δημόσιες δαπάνες εκτός από τις ένοπλες δυνάμεις και τους βετεράνους.

Η ψήφιση της συμφωνίας θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 31 Μαΐου, λίγες μέρες πριν την 5η Ιουνίου, μέρα κατά την οποία η υπουργός οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν, τόνισε ότι δεν θα υπάρχουν χρήματα για πληρωμές.

Κατά τη σημερινή συνεδρία, οι επενδυτές αναμένεται να επικεντρωθούν στα ομόλογα μετά από μία έντονη περίοδο για τον τομέα των περιουσιακών στοιχείων.

Σύμφωνα με τους Financial Times, οι τιμές των ομολόγων υποχώρησαν κατά τη περσινή χρονιά μετά τις απότομες αυξήσεις επιτοκίων από τη Federal Reserve.

Ωστόσο οι αποδόσεις του δημοσίου θεωρούνται πλέον υψηλότερες σε σύγκριση με το μεγαλύτερο μέρος της τελευταίας δεκαετίας, προσφέροντας έτσι ένα «ελκυστικό εισόδημα» προς τους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων.

Σημειώνεται ότι οι επενδυτές, μελετούν και τις ενδείξεις από τη Fed αλλά και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) σε ότι αφορά το μέλλον των αυξήσεων των επιτοκίων.

Η μεν πρώτη έδωσε σημάδια πιθανής παύσης της αυστηρής νομισματικής πολιτικής που ακολουθείται προς αντιμετώπιση του υψηλού πληθωρισμού, ενώ η δεύτερη τόνισε ότι οι αυξήσεις δεν τελείωσαν ακόμη.

«Κόκκινο» στην Ευρώπη

Οι ευρωπαϊκοί δείκτες κινούνται στο κόκκινο εν μέσω πιθανής έγκρισης της συμφωνίας στις ΗΠΑ.

Ο Euro Stoxx 50 Pr σημειώνει απώλειες 0,48% και ο γερμανικός δείκτης DAX καταγράφει ζημιές 0,30%.

Αρνητική μεταβολή και ζημιές 0,27% σημειώνει ο γαλλικός δείκτης CAC 40, ενώ ο IBEX 35 υποχωρεί κατά  0,43%.

Ο βρετανικός FTSE 100 την Παρασκευή έκλεισε με κέρδη 0,74%. Σήμερα οι βρετανικές αγορές παραμένουν κλειστές λόγω τραπεζικής αργίας.

Την προσοχή των επενδυτών έχουν και οι αγορές στη Τουρκία, αφού μετά την επανεκλογή του Ερντογάν η τουρκική λίρα διολισθαίνει εκ νέου πλησιάζοντας το χαμηλό ρεκόρ των 20,06 λιρών έναντι δολαρίου.

Άνοδος στην Ασία

Το πρωί στην Ασία, ο NIKKEI 225 έκλεισε με κέρδη 1,03% και ο TOPIX Tokyo με κέρδη 0,69%.

Απώλειες 1,04% κατέγραψε ο HANG SENG, ενώ ο CSI 300 υποχώρησε κατά 0,44%.

Κατά τη συνεδρία της Παρασκευής ο MSCI AC ASIA Pacific έκλεισε με κέρδη 0,39%.

Σημειώνεται ότι οι επενδυτές στην Κίνα, εστιάζονται και στην κερδοφορία των κινεζικών βιομηχανικών εταιρειών, η οποία προκαλεί μερικές πιέσεις στις συναλλαγές.

«Πράσινο» για τα crypto

Στις συναλλαγές των κρυπτονομισμάτων το Bitcoin κινείται στο υψηλότερο επίπεδο σε διάστημα περισσότερων από δύο εβδομάδων, επηρεαζόμενο από τη πιθανή θετική κατάληξη για αύξηση του ορίου του χρέους.

Το Bitcoin σημειώνει κέρδη 1,28% και το Ethereum κέρδη 2,47%.

Κέρδη με φόντο την τεχνολογία

Στην τελευταία συνεδρία της περασμένης βδομάδας, οι αγορές στη Νέα Υόρκη έκλεισαν στο πράσινο με τον τεχνολογικό δείκτη NASDAQ COMPOSITE να καταγράφει κέρδη 2,19%.

Σημαντικά κέρδη 1,30% κατέγραψε ο S&P 500, ενώ κέρδη 1% σημείωσε ο βιομηχανικός DOW JONES.

Ο NYSE COMPOSITE έκλεισε με κέρδη 0,69%.

Στην συναλλαγή της Δευτέρας στη Νέα Υόρκη ο S&P/TSX COMPOSITE σημειώνει κέρδη 0,10%.

Οι εξελίξεις με την Nvidia την περασμένη βδομάδα, φαίνεται πως έδωσαν σημαντική ώθηση στον τεχνολογικό τομέα, ενώ παράλληλα δίνεται ακόμη μεγαλύτερη ώθηση προς την τεχνητή νοημοσύνη.

Η άνοδος της Παρασκευής, προκάλεσε ανάκαμψη στη Wall Street καθώς ο χρυσός διαμόρφωσε ανοδική πορεία μετά από τέσσερις σερί απώλειες. Το δεκαετές ομόλογο άγγιξε απόδοση 3,8%, ενώ δολάριο και ευρώ καταγράφουν κέρδη τη Δευτέρα.

Σημειώνεται ότι οι αγορές στη Νέα Υόρκη θα παραμείνουν κλειστές τη Δευτέρα λόγω του memorial day.

Μ.Κ.