You are here

Πτώση σε ΗΠΑ-Ευρώπη

19/09/2001 03:42
Με οριακές μόνο απώλειες έκλεισε πριν από λίγο η συνεδρία στη Wall Street μετά τις μεγάλες ζημιές που κατέγραψαν οι τρεις βασικοί Αμερικανικοί δείκτες χθες. Καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης υπερίσχυσε η ψυχραιμία παρά την συνεχιζόμενη ροή αρνητικών εταιρικών νέων. Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε στις 8,900 μονάδες, μόλις 0.2% πιο κάτω από το χθεσινό κλείσιμο, επηρεαζόμενος κυρίως από τη ανάκαμψη που παρουσίασε ο κλάδος των μεταφορών. Εν αναμονή της Κυβερνητικής απόφασης για παροχή πιστωτικών διευκολύνσεων στις αεροπορικές εταιρείες, οι μετοχές του κλάδου σημείωσαν αισθητά κέρδη χωρίς όμως να καταφέρουν να καλύψουν τις τεράστιες χθεσινές απώλειες. Ο δείκτης της υψηλής τεχνολογίας Nasdaq έκλεισε στις 1555 μονάδες με απώλειες 1.55% και ο S&P 500 στις 1033 μονάδες χάνοντας 0.6%.

Πτώση σημειώθηκε σήμερα και στην Ευρώπη εν μέσω των εντεινόμενων ανησυχιών για τις επιδράσεις των τρομοκρατικών επιθέσεων στις ΗΠΑ στην καταναλωτική εμπιστοσύνη της Ευρωζώνης και στη βραχυπρόθεσμη Ευρωπαϊκή οικονομική ανάπτυξη. Στην πτώση πιθανόν να συνέβαλε και η μείωση του Βρετανικού επιτοκίου κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας, που ήταν μικρότερη από την αναμενόμενη. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με ζημιές 1%, στο Παρίσι ο CAC 40 έχασε 1.13% και ο Xetra DAX στη Φρανκφούρτη είχε ζημιές 1.06%.

Το ΧΑΑ κινήθηκε ελαφρώς πτωτικά κυρίως λόγω των απωλειών που κατέγραψαν οι μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης. Παρά την πτωτική του τραπεζικού κλάδου, η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου σημείωσε μεγάλη άνοδο 4.29% κλείνοντας στις 995 και ακολουθώντας την ανοδική πορεία που είχε η μετοχή στην Κάμπου.