You are here

Rally σε Wall St. - Ευρώπη

23/10/2001 07:36
Με νέα σημαντική άνοδο ξεκίνησε η βδομάδα στη Wall St. εν συνεχεία των θετικών συναντήσεων του τελευταίου επταημέρου. Η επενδυτική ψυχολογία φαίνεται να αλλάζει καθώς η αγορά άρχισε να προεξοφλά την οικονομική αβεβαιότητα και την ανασφάλεια που δημιούργησαν οι τρομο-επιθέσεις και ο άνθρακας. Από τον περασμένο μήνα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κέρδισε 14% και ο Nasdaq 22% με τον τελευταίο να βρίσκεται στα ίδια επίπεδα με αυτά της 10ης Σεπτεμβρίου, της συνεδρίασης που προηγήθηκε των τρομοκρατικών επιθέσεων.

Την Δευτέρα και οι τρεις βασικοί Αμερικανικοί δείκτες σημείωσαν κέρδη. Ο σύνθετος δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq κέρδισε 37 μονάδες ή 2.2%, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones σημείωσε άνοδο 173 μονάδων ή 1.8% και ο S&P 500 ανέβηκε 16 μονάδες ή 1.5%.

Ανοδική πορεία ακολούθησαν και οι Ευρωπαϊκές αγορές. Ο FTSE 100 κέρδισε 1.1%, ο CAC 40 1.8% και ο Xetra Dax 2.3%. Οι εταιρείες πετρελαιοειδών σημείωσαν κέρδη εν μέσω συζητήσεων ότι ο OPEC προτίθεται να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου. Οι μετοχές του κλάδου αερομεταφορών παρουσίασαν μεικτή εικόνα καθώς τα καθησυχαστικά σχόλια της Διοίκησης των Βρετανικών Αερογραμμών για την μεσοπρόθεσμη πορεία του κλάδου συνέπεσαν με δημοσίευμα Γερμανικής εφημερίδας ότι οι ζημιές της Lufthansa πιθανόν να φθάσουν το μισό δισεκατομμύριο Ευρώ.

Την άνοδο των Ευρωπαϊκών αγορών ακολούθησε και το ΧΑΑ με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει κέρδη 1.6% κυρίως λόγω της θετικής πορείας που κατέγραψαν οι μετοχές μέσης κεφαλαιοποίησης. Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου έκλεισε στις 1,029 δραχμές με άνοδο 1% αλλά με μικρό όγκο.