You are here

Rebound σε ΗΠΑ-Ευρώπη

25/09/2001 00:52
Με τους καλύτερους οιωνούς ξεκίνησαν την βδομάδα τα διεθνή χρηματιστήρια καταγράφοντας μεγάλα κέρδη και παρουσιάζοντας τάσεις ανάκαμψης μετά το πρώτο σοκ που προκάλεσαν οι τρομοκρατικές επιθέσεις στις ΗΠΑ.

Τα θετικά σχόλια της JDS Uniphase για το μέλλον του κλάδου της πληροφορικής αλλά και οι ενθαρρυντικές εκτιμήσεις της γνωστής αναλύτριας της Goldman Sachs Abbey Cohen έδωσαν σημαντική ώθηση στη Wall Street. Οι επενδυτές άδραξαν την ευκαιρία που προσέφερε η μεγάλη υποχώρηση της περασμένης βδομάδας σπρώχνοντας τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones στις 8,600 και στο +4.5%. Εντυπωσιακή ήταν και η ανάκαμψη του σύνθετου δείκτη Nasdaq ο οποίος κατέγραψε κέρδη 5.4% ανακτώντας μέρος του χαμένου εδάφους της βδομάδας που πέρασε. Ο S&P 500 που αποτελεί το 73% της κεφαλαιοποίησης της αγοράς ανέβηκε 3.9% στις 1003 μονάδες.

Η υπογραφή του σχεδίου στήριξης των αεροπορικών εταιρειών από την Κυβέρνηση την Παρασκευή έσπρωξε τον κλάδο των μεταφορών στο +4%. Ο Κυβέρνηση Μπους θα δώσει $5 δις υπό μορφή βοήθειας στις αεροπορικές εταιρείας και τα υπόλοιπα $10 εκατομμύρια υπό μορφή δανείου. Την περασμένη βδομάδα οι πλείστες μετοχές του κλάδου έχασαν πέραν του 50% της κεφαλαιουχικής τους αξίας. Ενθαρρυντικά πάντως μηνύματα έστειλε και ο CEO των ξενοδοχείων Marriott που είπε ότι παρά τις μειωμένες πωλήσεις του Σεπτεμβρίου, ο Οκτώβριος θα είναι αρκετά καλός μήνας από πλευράς πληρότητας.

Ιδιαίτερα θετικό κλίμα επεκράτησε και στις Ευρωπαϊκές αγορές μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να χαλαρώσει τους περιορισμούς που απαγορεύουν στα μέλη της να βοηθούν τις αεροπορικές τους εταιρείες. Η απόφαση κρίθηκε ορθή μετά το πρόβλημα που παρουσιάστηκε με τις ασφαλιστικές εταιρείες, οι πλείστες εκ των οποίων απέσυραν την κάλυψη τους μετά τις τρομοκρατικές ενέργειες στις ΗΠΑ. Η ανάκαμψη του κλάδου έδωσε σημαντική ώθηση στις αγορές με το Λονδίνο να κλείνει 4% στις 4,600 μονάδες, την Φρανκφούρτη να φθάνει το +6.5% και το Παρίσι το +5.7%. Στην μεγάλη άνοδο της Φρανκφούρτης συνέβαλε και η θεαματική άνοδος της Deutsche Bank που ανακοίνωσε την εξαγορά μέρος των εργασιών της Zurich Financial Services για $2.4 δις.

Ακολουθώντας την θετική πορεία των Ευρωπαϊκών και Αμερικανικών χρηματιστηρίων το ΧΑΑ έκλεισε με σημαντική άνοδο 2% κυρίως λόγω των κερδών που κατέγραψαν οι μετοχές μέσης κεφαλαιοποίησης. Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου έκλεισε στις 937 δραχμές χωρίς μεταβολή από το κλείσιμο της Παρασκευής με 68,000 τεμάχια να αλλάζουν χέρια.