You are here

Σημαντικές απώλειες στη Wall Street εν αναμονή των στοιχείων για την οικονομική ανάπτυξη

29/08/2001 01:56
Με σημαντικές απώλειες έκλεισαν χθες οι τρεις βασικοί δείκτες στη Νέα Υόρκη εν αναμονή των αναθεωρημένων στοιχείων για την ανάπτυξη της Αμερικανικής Οικονομίας το δεύτερο τρίμηνο φέτος. Αισθητές απώλειες σημειώθηκαν και στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου ενώ Φρανκφούρτη και Παρίσι έκλεισαν με σημαντικές ζημιές.

Η εικόνα στη Wall Street ήταν έντονα αρνητική με τον Nasdaq να υποχωρεί στις 8,865 μονάδες με πτώση 2.5%. Ο βιομηχανικός Δείκτης Dow Jones έπεσε στις 10,222 μονάδες με ζημιές 1.54% και ο S&P 500 που αποτελεί το 74% της κεφαλαιοποίησης της αγοράς στις 1,161 μονάδες και στο –1.5%. Σήμερα Τετάρτη θα ανακοινωθούν τα στοιχεία για την οικονομική ανάπτυξη του δευτέρου τριμήνου και οι πλείστοι αναλυτές εκτιμούν ότι θα είναι αρνητική για πρώτη φορά τα τελευταία οκτώ χρόνια. Οι προσδοκίες, δε, για αναθέρμανση της οικονομίας μετριάστηκαν χθες από την έκθεση της Conference Board η οποία βρίσκει την καταναλωτική εμπιστοσύνη να είναι στο χαμηλότερο σημείο της τετραμηνίας παρά τις θετικές προβλέψεις.

Τα νέα από την Αμερική αλλά και η πτώση του κλάδου της τεχνολογίας επηρέασε δυσμενώς και την Ευρώπη. Το Λονδίνο έχασε 0.7%, το Παρίσι έκλεισε στο –2% και η Φρανκφούρτη με απώλειες 1.8%. Αντίθετα, στην Ελλάδα ο Γενικός Δείκτης ΧΑΑ έκλεισε με αισθητά κέρδη 0.66%.

Την Πέμπτη το συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα συνέλθει για να μελετήσει την νομισματική κατάσταση της Ευρωζώνης και να αποφασίσει εάν θα μειώσει ή όχι το ευρωεπιτόκιο.