You are here

Θεαματικά κέρδη στην Wall Street λόγω Fed

19/04/2001 18:30
Με θεαματικά κέρδη έκλεισε τελικά η χθεσινή συνεδρία στη Wall Street μετά την ανακοίνωση-έκπληξη της Fed για μείωση των επιτοκίων και μετά τις ανακοινώσεις ενθαρρυντικών αποτελεσμάτων από εταιρείες υψηλής τεχνολογίας.

Ο σύνθετος δείκτης Nasdaq έκλεισε με εντυπωσιακά κέρδη 8.14% φθάνοντας ενδοσυνεδριακά μέχρι και το +9.2% ενώ ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατέγραψε την τέταρτη μεγαλύτερη άνοδο της ιστορίας του, σημειώνοντας κέρδη 3.91%, όσα είχε και ο S&P 500.

Η αρχή έγινε χθες από την Intel, την κατασκευάστρια chips, η οποία ανακοίνωσε κέρδη που αν και ήταν μειωμένα σε σύγκριση με πέρσι, ξεπέρασαν τις προβλέψεις των αναλυτών της Wall. Η ανακοίνωση της Intel έδωσε σημαντική ώθηση και στις Ευρωπαϊκές αγορές η οποίες κατέγραφαν χθες σημαντικά κέρδη.

Στις 10:45 π.μ. (ώρα Νέας Υόρκης), η Διοίκηση της Κεντρικής Τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών ανακοίνωσε την απόφαση της να μειώσει το βασικό επιτόκιο κατά μισή ποσοστιαία μονάδα στο 4.5% δίδοντας νέα ώθηση τόσο στην Αμερικανική όσο και στις Ευρωπαϊκές αγορές. Στο Λονδίνο ο Δείκτης FTSE 100 έκλεισε με κέρδη 2.32%, στην Γαλλία ο CAC 40 σημείωσε κέρδη 3%, και στην Γερμανία ο Xetra Dax έκανε άλμα 222 μονάδων στο +3.73%.

Εξηγώντας τους λόγους της μείωσης-έκπληξη η Fed επισήμανε τους κινδύνους που περικλείει η μείωση των κεφαλαιουχικών δαπανών των Αμερικανικών εταιρειών και της καταναλωτικής ζήτησης αφήνοντας ανοικτό το παράθυρο για περαιτέρω μειώσεις. Είναι η τέταρτη φορά που η Fed μείωσε τα επιτόκια μέσα σε τέσσερις μήνες.

Σε μια άλλη θετική εξέλιξη, το εμπορικό έλλειμμα των Ηνωμένων Πολιτειών μειώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 20 μηνών ενώ παράλληλα ο δείκτης της βιομηχανικής παραγωγής ήταν ψηλότερος από ότι ανέμενε η αγορά.

Τέλος, μετά το τέλος της συνεδρίασης μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες κατασκευής computer στον κόσμο, η IBM, ανακοίνωσε αυξημένα κέρδη και τζίρο σε σύγκριση με πέρσι, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών. Η εταιρεία ανακοίνωσε επίσης ότι τα κέρδη για ολόκληρο το 2001 θα είναι εντός των αρχικών προβλέψεων.