You are here

Wall St: 'Ανοδος λόγω Fed

06/11/2001 07:15
Με σημαντική άνοδο ξεκίνησαν την βδομάδα οι διεθνείς αγορές εν αναμονή της απόφασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Αμερικής (Fed) για τα επιτόκια. Την Τρίτη η Νομισματική Επιτροπή της Fed αναμένεται να μειώσει το βασικό επιτόκιο για δέκατη φορά φέτος κατά μισή ποσοστιαία μονάδα. Το επιτόκιο, που βρίσκεται ήδη στο χαμηλότερο του επίπεδο από το 1961, αναμένεται να μειωθεί από 2.5% σε 2% σε μια προσπάθεια αναχαίτισης της επερχόμενης οικονομικής ύφεσης. Στις 31 Οκτωβρίου το Υπουργείο Εμπορίου της χώρας ανακοίνωσε ότι η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0.2% το τρίτο τρίμηνο του 2001 ενώ την Παρασκευή ανακοινώθηκε ότι ο μηνιαίος αριθμός των ανέργων έφθασε το ψηλότερο σημείο της 20ετίας.

Ο σύνθετος δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq έκλεισε με μεγάλα κέρδη 2.7% επιστρέφοντας στα επίπεδα του Αυγούστου. Από την αρχή του έτους, ο Δείκτης παρουσιάζει ζημιές 27%. Με άνοδο έκλεισαν και οι άλλοι δύο βασικοί Αμερικανικοί δείκτες: ο Dow Jones κέρδισε 1.3% και ο S&P 500 1.4%. Μετά το τέλος της συνεδρίασης της Δευτέρας, η CISCO ανακοίνωσε τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου. Παρά τις ζημιές, οι πωλήσεις της εταιρείας ξεπέρασαν τις προβλέψεις της Wall St. με αποτέλεσμα η μετοχή της CISCO να κερδίσει 5% μετα-συνεδριακά.

Σημαντικά κέρδη σημειώθηκαν και στην Ευρώπη. Το Λονδίνο κέρδισε 1.6%, το Παρίσι έκλεισε με άνοδο 2.7% και η Φρανκφούρτη κατέγραψε κέρδη 3.8% εν αναμονή των εξελίξεων στην Αμερική και εν μέσω προσδοκιών ότι τα χείριστα έχουν περάσει.

ΧΑΑ

Την εξαιρετική πορεία της περασμένης βδομάδας συνέχισε χθες και η Σοφοκλέους. Στον απόηχο της μεγάλης συγχώνευσης, ο Γενικός Δείκτης ΧΑΑ κατέγραψε νέα σημαντικά κέρδη 2.3% ανεβάζοντας τα κέρδη των τελευταίων ημερών στο 10%. Αυτή τη φορά, όμως, πρωταγωνιστές στην άνοδο ήταν οι τίτλοι των εταιρειών μέσης κεφαλαιοποίησης οι οποίοι κατέγραψαν μεγάλα κέρδη 3.3%. Οι Τράπεζες κέρδισαν 1.4% με την Εθνική και την Άλφα να καταγράφουν οριακά κέρδη. Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου έφθασε αισίως τις 1,138 δραχμές με άνοδο 2.5%.