You are here

Wall St: Επιστροφή των ταύρων

02/10/2002 06:27
Με το “δεξί” μπήκε στο τελευταίο τρίμηνο του έτους η Νέα Υόρκη καθώς οι θετικές εξελίξεις στο θέμα του Ιράκ ενίσχυσαν τις προσδοκίες ότι θα αποφευχθεί ο πόλεμος δίδοντας σημαντική ώθηση στις αγορές. Οι προσδοκίες για αποφυγή πολεμικής σύγκρουσης ενισχύθηκαν αργά το απόγευμα όταν οι Ιρακινές αρχές ανακοίνωσαν ότι θα επιτρέψουν την είσοδο σε επιθεωρητές των Ηνωμένων Εθνών εντός των επόμενων δύο βδομάδων. Λίγο μετά τη λήξη της συνεδρίας όμως ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ δήλωσε ότι προτού επιτρέψει την επιστροφή των επιθεωρητών, η Αμερική θα επιχειρήσει να περάσει ψήφισμα από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που θα της επιτρέπει να “λάβει μέτρα” σε περίπτωση που το Ιράκ παρεμποδίσει με οιοδήποτε τρόπο το έργο των επιθεωρητών.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones σημείωσε εντυπωσιακά κέρδη 4.6% ή 346 μονάδων ανακτώντας τις απώλειες των δύο τελευταίων συνεδριών ενώ ο σύνθετος δείκτης Nasdaq κέρδισε 3.6% φθάνοντας τις 1214 μονάδες.

Τα “καλά νέα” από τις ΗΠΑ συνέβαλαν στην ανάκαμψη των Ευρωπαϊκών αγορών με τη Φρανκφούρτη να κλείνει αισίως στο +3.5%, τον FTSE 100 να κερδίζει 2% και το Παρίσι 1.8%.