You are here

Wall St: Η επόμενη μέρα

08/10/2001 07:39
Λίγες μόνο ώρες μετά τις επιθέσεις των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου κατά του Αφγανιστάν οι προβλέψεις για την σημερινή πορεία των Αμερικανικών αγορών δίδουν και παίρνουν.

Από τη μια, οι «αισιόδοξοι» θεωρούν τις επιθέσεις ως την αρχή του τέλους μιας περιόδου αβεβαιότητας και αστάθειας. Το επιχείρημα των «αισιόδοξων» είναι ότι οι επιθέσεις θα θέσουν τέρμα στους διαλογισμούς και στις υποθέσεις των επενδυτών για την Αμερικανική αντίδραση στις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και θα αποτελέσουν την αρχή μιας περιόδου σταθεροποίησης των αγορών. Οι μόνοι παράγοντες αποσταθεροποίησης, θα είναι πλέον μόνο τα μακροοικονομικά δεδομένα και τα εταιρικά κέρδη.

Όντως, ο Οκτώβριος είναι κρίσιμος μήνας και για τα δύο: Τις επόμενες βδομάδες θα ανακοινωθούν τα πρώτα συλλογικά μακροοικονομικά στοιχεία για τον Σεπτέμβρη στα οποία θα αντανακλάται η πραγματική επίδραση των τρομοκρατικών επιθέσεων στην Οικονομία. Επίσης θα συνεχιστεί η ανακοίνωση των εννιαμηνιαίων αποτελεσμάτων των εταιρειών στα οποία επίσης θα συμπεριλαμβάνονται ενδείξεις για το μέγεθος των οικονομικών ζημιών που υπέστησαν λόγω της 11ης Σεπτεμβρίου.

Από την άλλη, όμως, οι «απαισιόδοξοι» βλέπουν τις χθεσινές επιθέσεις ως την απαρχή μιας νέας περιόδου αβεβαιότητας και αστάθειας. Η έναρξη του πολέμου κατά της τρομοκρατίας πιθανόν να οδηγήσει σε νέες τρομοκρατικές ενέργειες, λένε, είτε στην Αμερική είτε σε άλλα μέρη του κόσμου. Η χθεσινή μαγνητοσκοπημένη δήλωση του Μπιν Λάντεν ήταν πάντως ενδεικτική: «Ορκίζομαι στον Θεό ότι η Αμερική δεν θα ονειρευτεί ποτέ και οι Αμερικανοί δεν θα νιώσουν ποτέ ασφάλεια και σιγουριά μέχρις ότου νιώσουμε και εμείς ασφαλείς και σίγουροι στην γη μας και στην Παλαιστίνη». Επομένως, στα εταιρικά κέρδη και στα μακροοικονομικά δεδομένα οι «απαισιόδοξοι» προσθέτουν και την αυξανόμενη αβεβαιότητα που προκαλεί ο τρομο-πόλεμος και τα επακόλουθα του.

Την περασμένη βδομάδα πάντως οι Αμερικανικές αγορές χαιρέτισαν την πρόθεση της Κυβέρνησης Μπους να μειώσει περαιτέρω την φορολογία νομικών και φυσικών προσώπων ως αντίμετρο για την οικονομική επιβράδυνση. Ο πρόεδρος Μπους δήλωσε συγκεκριμένα ότι πέραν των $60 δις που αποφασίσθηκε να δαπανηθούν για αναθέρμανση της οικονομίας πρέπει να δοθούν «τουλάχιστον ισόποσες» φορολογικές ελαφρύνσεις.