You are here

Wall Street: Τρίτη συνεχής πτώση

20/09/2001 04:35
Η πολιτική αβεβαιότητα αλλά και οι οικονομικές ζημιές που προκάλεσαν οι τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον των ΗΠΑ επισκίασαν και τη χθεσινή συνεδρίαση στη Wall Street. Εν μέσω εντεινόμενων ανησυχιών για τις επιδράσεις των επιθέσεων στα εταιρικά κέρδη αλλά και στη δημοσιονομική πολιτική της Κυβέρνησης Μπους, οι τρεις βασικοί Αμερικανικοί δείκτες υποχώρησαν για τρίτη συνεχή μέρα μετά την επαναλειτουργία του χρηματιστηρίου την Δευτέρα.

Οι προειδοποιήσεις των εταιρειών που επηρεάστηκαν άμεσα από τις επιθέσεις για τα κέρδη του τρίτου τριμήνου έριξαν τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones σε νέο χαμηλό τριετίας, στις 7,760 μονάδες και στο –1.62%. Ενδοσυνεδριακά οι απώλειες είχαν πλησιάσει το 4% αλλά το έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον που παρουσιάστηκε προς το τέλος της συνεδρίασης περιόρισε τις ζημιές. Ο σύνθετος δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq έκλεισε με ζημιές 1.75% στις 1528 μονάδες, 10% χαμηλότερα από τις 10 Σεπτεμβρίου, την μέρα που προηγήθηκε των επιθέσεων.

Χθες ήταν η σειρά της Boeing να ανακοινώσει απολύσεις υπαλλήλων. Φανερά επηρεασμένη από τις επιδράσεις των πρόσφατων γεγονότων στις αεροπορικές εταιρείες, η Boeing ανακοίνωσε ότι η μείωση των παραγγελιών την αναγκάζει να απολύσει τουλάχιστον 20,000 υπαλλήλους. Η κατασκευάστρια αεροσκαφών έκανε έκκληση στην Κυβέρνηση Μπους για οικονομική βοήθεια αντιστρέφοντας τους όρους της ελεύθερης αγοράς που χαρακτηρίζει την βιομηχανία αεροπλάνων. Με σημερινές δηλώσεις η Κυβέρνηση άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να δοθεί βοήθεια αλλά δεν ανέφερε συγκεκριμένα ποσά. Το Κογκρέσο πάντως φάνηκε σήμερα πρόθυμο να δώσει μέχρι και $5 δις σε βοήθεια παρά τις επιφυλάξεις ορισμένων για διαδικαστικά θέματα.

Η αρνητική πορεία που ακολούθησε η Wall Street ενδοσυνεδριακά επηρέασε δυσμενώς και την Ευρώπη με τα τρία μεγαλύτερα χρηματιστήρια να καταγράφουν απώλειες πέραν του 2%. Ο FTSE 100 και ο Xetra Dax έκλεισαν με μεγάλες ζημιές 2.6% και ο CAC 40 στο Παρίσι με απώλειες 2.1%.

Αντίθετα, το ΧΑΑ ακολούθησε ανοδική πορεία και κατέγραψε σημαντικά κέρδη 1.87% κυρίως λόγω του έντονου αγοραστικού ενδιαφέροντος που παρουσιάστηκε για τις μετοχές των τηλεπικοινωνιών. Για δεύτερη συνεχή συνεδρίαση, η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου έκλεισε με μεγάλα κέρδη 4.01% στις 1,036 μονάδες ακολουθώντας την πορεία της μετοχής στο ΧΑΚ.