You are here

Υποχωρούν οι διεθνείς αγορές, αντίστροφη μέτρηση για χρέος ΗΠΑ

23/05/2023 17:27

Σημαντικές πιέσεις δέχονται οι διεθνείς αγορές κατά τη συνεδρία της Τρίτης, με τους δείκτες να υποχωρούν μετά την χθεσινή συνάντηση Μπάιντεν - Μακάρθι που έληξε χωρίς αποτέλεσμα.

Οι δύο, σύμφωνα με δημοσιεύματα, είχαν μία παραγωγική συνάντηση χωρίς ωστόσο να έχουν ξεπεραστεί οι διαφωνίες προς επίτευξη συμβιβασμού ώστε να αποφευχθεί η κήρυξη στάσης πληρωμών στις ΗΠΑ, από την 1η Ιουνίου.

Ο πρόεδρος της Βουλής, Κέβιν Μακάρθι, παρατήρησε ότι αν και το κλίμα ήταν θετικότερο από άλλες φορές κατά τη συνάντηση του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, οι διαφωνίες παραμένουν βαθιές.

Υπενθυμίζεται ότι το «ταβάνι χρέους» έχει ξεπεράσει εδώ και μήνες το παγκόσμιο ρεκόρ των $31 τρισ., καθώς οι ρεπουμπλικάνοι απαιτούν δραστικές περικοπές στο δημόσιο, ενώ ο Μπάιντεν που ετοιμάζεται για την επόμενη προεκλογική διαμάχη αναζητά λύσεις στα φορολογικά παράθυρα για μεγάλες εταιρείες και πλούσιους Αμερικανούς.

Wall Street

Στη Νέα Υόρκη, οι αγορές υποχωρούν, λίγες μέρες πριν την λήξη της προθεσμίας για αποφυγή στάσης πληρωμών στις ΗΠΑ.

Ο τεχνολογικός δείκτης NASDAQ COMPOSITE υποχωρεί κατά 0,14% μετά από την χθεσινή απόσπαση νέου υψηλού εννέα μηνών και ετήσιων κερδών 10,28%.

Απώλειες 0,46% μετρά μέχρι στιγμής ο S&P TSX COMPOSITE και 0,3% ο S&P 500.

Ο βιομηχανικός δείκτης DOW JONES κινείται με ζημιές 0,15%. Αρνητικό πρόσημο και απώλειες 0,45% σημειώνει ο NYSE COMPOSITE.

Σημειώνεται ότι χθες, οι περιφερειακές τράπεζες PacWest και Western Alliance επέστρεψαν με άλμα κερδών μετά από υποχώρηση την περασμένη βδομάδα.

Ευρώπη

Στις ευρωαγορές ο Euro Stoxx 50 Pr υποχωρεί κατά 0,80% και ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 σημειώνει κέρδη 0,04%.

Με αρνητικό πρόσημο κινείται ο γερμανικός DAX σημειώνοντας ζημιές 0,35%, σημειώνοντας ωστόσο ετήσια κέρδη 14,13%. Ο γαλλικός δείκτης CAC 40 υποχωρεί κατά 1,20%.

Αντίστοιχα ο IBEX 35 καταγράφει απώλειες 0,25%.

Ανησυχίες στους επενδυτές στην Ευρώπη φαίνεται να προκαλούν και οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Λουί ντε Γκίντος, για ενδεχόμενη σύγκρουση μεταξύ νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής.

Σύμφωνα με το Reuters, η ΕΚΤ δεν βλέπει με θετικό μάτι τις κινήσεις ορισμένων κυβερνήσεων οι οποίες στάθηκαν «γενναιόδωρες» με τη δημοσιονομική πολιτική τους, αντισταθμίζοντας τις προσπάθειες της ΕΚΤ για καταπολέμηση των πληθωριστικών τάσεων.

Αρνητικό κλίμα και στην Ασία

Οι εξελίξεις στις ΗΠΑ γύρω από το χρέος επηρεάζουν και τις ασιατικές αγορές, καθώς ο HANG SENG υποχώρησε κατά 1,25%.

Ζημιές 1,41% διαμόρφωσε ο CSI 300 και 0,66% ο TOPIX Tokyo.

Στο κόκκινο ολοκλήρωσε τη συνεδρία επίσης, ο NIKKEI 225 με απώλειες 0,42% αλλά και ο S&P/ASX 200 με αρνητική μεταβολή 0,05%.

Χθες, στη συνεδρία της Δευτέρας, ο MSCI AC ASIA Pacific έκλεισε με κέρδη 0,57%.

Της Μαρίας Κυριακίδου