You are here

K. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα στέκεται δίπλα στην Κύπρο

10/09/2019 13:08

Η Ελλάδα παραμένει σταθερή στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού και στέκεται δίπλα στην Κύπρο για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της, δήλωσε ο Πρωθυπουργός της χώρας, Κυριάκος Μητσοτάκης, καλωσορίζοντας τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου όπου πραγματοποιείται τώρα συνάντηση εργασίας.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η επίσκεψη έχει έναν βαρύ συμβολισμό καθώς είναι ο πρώτος αρχηγός κράτους που δέχεται στο Μέγαρο Μαξίμου. «Βρισκόμαστε σε μία ευαίσθητη καμπή του Κυπριακού», είπε ο Κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι θα ενημερωθεί από τον κ. Αναστασιάδη για τις επαφές που είχε το προηγούμενο διάστημα με την κ. Λουτ και τον κ. Ακιντζί. 

«Μέλημά μας είναι ο τερματισμός της κατοχής και του απαράδεκτου καθεστώς των εγγυήσεων», είπε ο Έλληνας Πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι τα προσκόμματα που θέτει η άλλη πλευρά δεν οδηγούν σε πρόοδο παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του Κύπριου Προέδρου. 

Παράλληλα, ο Έλληνας Πρωθυπουργός σημείωσε ότι η παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας προκαλεί και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα παραμένει σταθερή στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού και στέκεται δίπλα στην Κύπρο για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της. Πρόσθεσε, επίσης ότι η στάση της Τουρκίας θίγει τα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτό πρέπει να γίνει αντιληπτό. 

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ευχαρίστησε τον Έλληνα Πρωθυπουργό για τη σταθερότητα των θέσεων της Ελλάδας και για την στήριξη στην ανάγκη να βρεθεί επιτέλους μία λύση στο Κυπριακό.

Σημείωσε ότι θα ενημερώσει τον Έλληνα Πρωθυπουργό για τις εξελίξεις στο Κυπριακό αλλά και θα του θέσει και τους προβληματισμούς του ειδικά μετά τις χθεσινές απαράδεκτες ενέργειες του τουρκικού στρατού.

Η Τουρκία, είπε, επιθυμεί να ελέγχει την τουρκοκυπριακή κοινότητα ακόμα και μετά τη λύση του Κυπριακού.  «Έχουμε κάνει βήματα, έχουμε δημιουργήσει προϋποθέσεις για όρους αναφοράς», σημείωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προσθέτοντας όμως ότι οι χθεσινές δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών δημιουργούν προβληματισμό ως προς τις προθέσεις της Άγκυρας.  

Τέλος, ο κ. Αναστασιάδης υπογράμμισε ότι μία σωστή λύση του Κυπριακού θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις και για καλύτερες σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας