You are here

Καθησυχάζει ο ΥΠΟΙΚ για επιπτώσεις στην Κύπρο

26/02/2022 06:30

Την άποψη ότι δεν θα πρέπει να ανησυχούμε αυτή τη στιγμή για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν την Κύπρο οι κυρώσεις που υιοθετούνται κατά της Ρωσίας, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, σημειώνοντας ωστόσο, ότι αυτό για το οποίο ανησυχεί είναι ο πληθωρισμός.

Μιλώντας σε βραδινή εκπομπή του κρατικού καναλιού, ο κ. Πετρίδης σημείωσε ότι οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί δεν επηρεάζουν άμεσα την Κύπρο.

Σε ότι αφορά τους περιορισμούς στις θεωρήσεις βίζας και το ενδεχόμενο να επηρεαστεί ο τουρισμός, σημείωσε το μέτρο δεν αγγίζει τον ευρύτερο πληθυσμό και παρέπεμψε στο παράδειγμα της Κριμαίας, λέγοντας ότι υπήρξε τότε μια μείωση στη ροή τουριστών 10-15%. Υπέδειξε ωστόσο, ότι είναι ακόμα νωρίς για την νέα τουριστική περίοδο, εκτιμώντας ότι ενδεχομένως ο τουρισμός να μην πληγεί.

Πρόσθεσε ότι δεν ανησυχεί τόσο για το ενδεχόμενο επηρεασμού του τουρισμού, ή του εμπορίου καθώς όπως είπε «το εμπόριο που έχουμε με τη Ρωσία είναι λιγότερο από 1% του συνολικού».

Περιορισμένη η έκθεση τραπεζών στη Ρωσία

Αναφερόμενος στον τραπεζικό τομέα, είπε ότι με τις αλλαγές των τελευταίων ετών και τον περιορισμό της έκθεσης στη Ρωσία, «δεν θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή πρέπει να ανησυχούμε για τις επιπτώσεις των κυρώσεων», στην Κύπρο.

Σε ότι αφορά τις τράπεζες που επηρεάζονται από τις κυρώσεις, υπέδειξε ότι τα μέτρα αφορούν περιορισμούς στα κεφάλαια, εκτιμώντας πως ούτε αυτό θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην Κύπρο.

Προβληματίζει η επίπτωση στον πληθωρισμό

Αυτό για το οποίο εξέφρασε ανησυχία ο Υπουργός, είναι, όπως είπε, ότι σε περίοδο πληθωρισμού οι αναταραχές μπορούν να οδηγήσουν σε περαιτέρω πληθωριστικές πιέσεις.

Σε ότι αφορά ειδικότερα το ενδεχόμενο για αυξήσεις τιμών, σημείωσε ότι θα πρέπει να τις αναμένουμε στον τομέα των καυσίμων και ιδιαίτερα του πετρελαίου, όπου υπάρχει εξάρτηση της Κύπρου, καθώς και στα σιτηρά.

Σχολιάζοντας αναφορές περί αιτημάτων επιχειρηματιών για αντισταθμιστικά μέτρα έναντι των επιπτώσεων από τις κυρώσεις που επιβάλλονται στη Ρωσία, ο κ. Πετρίδης ήταν ξεκάθαρος:

«Η ΕΕ επιβάλλει κυρώσεις, δεν τίθεται θέμα αντισταθμιστικών μέτρων».

Καταλήγοντας, τόνισε ότι οι κυρώσεις που επιβάλλει η ΕΕ έχουν τη σημασία τους, επισημαίνοντας ότι δεν θα πρέπει να δημιουργείται πανικός ότι θα επηρεάσουν σε τόσο μεγάλο βαθμό την Κύπρο.

Στο δεύτερο πακέτο μέτρων της ΕΕ κατά της Ρωσίας, περιλαμβάνονται κυρώσεις που αφορούν τον χρηματοοικονομικό τομέα, την ενέργεια, τις μεταφορές, τον έλεγχο εξαγωγών, και τις θεωρήσεις βίζας.

Δεν ανησυχούν οι τράπεζες

Στελέχη τραπεζών τόνισαν επίσης στη StockWatch, ότι οι κυπριακές τράπεζες είναι θωρακισμένες με πλεονάζουσα ρευστότητα, ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν πετύχει μείωση της έκθεσης στη Ρωσία και Ουκρανία με αποκορύφωμα το 2013.

Υπό το φως των νέων κυρώσεων που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά της Ρωσίας, ο τραπεζικός κλάδος παρακολουθεί τις εξελίξεις και αξιολογεί τα μέτρα που λήφθηκαν και αναμένεται να ληφθούν το επόμενο διάστημα.

Τραπεζικά στελέχη εντάσσουν στα θετικά τον περιορισμό της έκθεσης στη Ρωσία και Ουκρανία τα τελευταία χρόνια, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για μαζική φυγή καταθέσεων.

Πηγές της Τρ. Κύπρου ανέφεραν στη StockWatch ότι μετά την πώληση των τραπεζικών εργασιών στη Ρωσία το 2015 δεν επηρεάζονται από τη ρωσο –ουκρανική κρίση, ενώ η έκθεση σε δανεισμό και καταθέσεις Ρώσων είναι πάρα πολύ μικρή, επισημαίνοντας ότι η πλεονάζουσα ρευστότητα των τραπεζών είναι θετική για τις τράπεζες εν μέσω της αβεβαιότητας και αστάθειας.