You are here

Ρόλος Κύπρου στην απεξάρτηση από ρωσικό αέριο

10/12/2022 09:30

Τις δυνατότητες της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και της Κύπρου και της Ελλάδας να συμβάλουν στην απεξάρτηση της ΕΕ από το ρωσικό φυσικό αέριο, τόνισαν από κοινού ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη σύνοδο των μεσογειακών κρατών μελών της ΕΕ (EUMED9) που πραγματοποιήθηκε στο Αλικάντε της Ισπανίας.

«Προς επίτευξη του πιο πάνω στόχου, υπογράμμισα για άλλη μια φορά πως η Ανατολική Μεσόγειος μπορεί να αποτελέσει έναν εναλλακτικό ενεργειακό διάδρομο για την Ένωση», ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σε κοινή συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της συνόδου.

Όπως είπε, η Κύπρος, αξιοποιώντας τις συνεργασίες που έχει αναπτύξει με την Αίγυπτομ το Ισραήλ, την Ελλάδα, επικεντρώνεται στη δημιουργία μίας βίωσιμης περιφερειακής αγοράς φυσικού αερίου, προμηθεύοντας την Ευρωπαϊκή Ένωση με επαρκείς ποσότητες στο άμεσο μέλλον, ενώ μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα και με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και υδρογόνο. 

Σημείωσε ακόμη ότι προς επιτυχή υλοποίηση του στόχου αυτού σημαντικό ρόλο διαδραματίζει το Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου και η δημιουργία δικτύων διασύνδεσης ηλεκτρικής ενέργειας, με την υλοποίηση σημαντικών έργων, όπως το EuroAsia και το EuroAfrica Interconnector.

Τη σημασία των ερευνών για υδρογονάνθρακες που διεξάγει η Ελλάδα, καθώς και των κοιτασμάτων που έχουν ήδη ανακαλυφθεί στην Κύπρο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο, για την ενεργειακή αυτονομία της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο, ανέδειξε από την πλευρά του ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η Ελλάδα προχωράει με πολύ μεγάλη ταχύτητα σε νέες έρευνες υδρογονανθράκων, νοτιοδυτικά της Κρήτης, νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και σε συνδυασμό με σημαντικά κοιτάσματα τα οποία έχουν ήδη ανακαλυφθεί στην Κύπρο, στο Ισραήλ και στην Αίγυπτο μπορούμε να συμβάλλουμε, ώστε να βοηθήσουμε την Ευρώπη να απεξαρτηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο πιο γρήγορα, ενδεχομένως, από ό,τι εκτιμούσαμε», ανέφερε.

Όπως τόνισε ο ίδιος, Ελλάδα και Κύπρος πρεσβεύουν την αντίληψη ότι η λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου προσφέρει σημαντικές δυνατότητες για την Ευρώπη στην προσπάθειά της να διαφοροποιήσει την προμήθεια φυσικού αερίου.