You are here

Αλυσιδωτές επιπτώσεις στην Κύπρο από απόφαση ΟΠΕΚ

04/04/2023 05:58

Αλυσιδωτές επιπτώσεις αναμένεται πως θα προκαλέσει και στην Κύπρο η απρόσμενη απόφαση του Οργανισμού Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (ΟΠΕΚ) να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου, με τους αρμοδίους φορείς να αξιολογούν την κατάσταση εκτιμώντας ότι αναμένεται να υπάρξει αύξηση στις τιμές των καυσίμων.

Ο ειδικός για θέματα υδρογονανθράκων Δρ Χαράλαμπος Έλληνας, εκτιμά ότι η τιμή του πετρελαίου αναμένεται να ανέβει μέχρι και τα $100 το βαρέλι μέχρι τέλος του χρόνου ως αποτέλεσμα της απόφασης του ΟΠΕΚ, σήμερα η τιμή ανήλθε στα $84 το βαρέλι.

Ο Δρ Έλληνας αναμένει ότι η αύξηση της τιμής του πετρελαίου θα έχει επίδραση στην Κύπρο, καθώς η παραγωγή ηλεκτρισμού βασίζεται στο πετρέλαιο. Επεσήμανε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι μέχρι το τέλος της χρονιάς η συνολική αύξηση της τιμής του ηλεκτρισμού στην Κύπρο θα είναι αυξημένη κατά 12%, καθώς εκτός από την τιμή του πετρελαίου που ανεβαίνει, αυξάνεται και το κόστος των ρύπων.

Ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, Μάριος Ζαχαριάδης σημείωσε ότι είναι πιθανόν να δούμε μια γρήγορη αύξηση στις τιμές της βενζίνης. «Αυτό βλέπουμε συνήθως, έρχεται πολύ γρήγορα μια αύξηση στην Κύπρο».

Πρόσθεσε ότι αν η αύξηση είναι κάτι που θα συμβεί μια φορά και επηρεάζεται η τιμή τώρα που άλλαξε η ποσότητα, αν δεν συνεχιστεί, δεν αναμένεται να επηρεάσει τον πληθωρισμό. Σημείωσε, ωστόσο, ότι μια προσωρινή αύξηση στις τιμές μπαίνει στις τιμές των άλλων προϊόντων και επομένως μια προσωρινή αύξηση στις τιμές του πετρελαίου μπορεί να φέρει περαιτέρω αυξήσεις στα άλλα προϊόντα και είναι πιθανόν να προσθέσει λίγο στον πληθωρισμό τους επόμενους μήνες.

Συστήνουν υπομονή

Ο διευθυντής  της Υπηρεσίας Προστασίας του Καταναλωτή ,Κωνσταντίνος Καραγιώργης, ανέφερε στη StockWatch, ότι «θεωρώ πολύ  παρακινδυνευμένο αυτή τη στιγμή να κάνουμε προβλέψεις πως θα κινηθούν οι διεθνείς αγορές».

Συνέστησε υπομονή μέχρι να ξεκαθαρίσει το κατά πόσο θα επηρεαστούν οι τιμές ειδικά στα διυλιστήρια που πουλούν τα συγκεκριμένα προϊόντα.

Η αύξηση θα επισκιάσει τη μείωση των τιμών

Ο πρόεδρος του συνδέσμου καταναλωτών Μάριος Δρουσιώτης,  μιλώντας στη StockWatch είπε ότι εμείς περιμέναμε μείωση στην τιμή των καυσίμων τις επόμενες ημέρες.

Σημείωσε ότι «οι νέες εξελίξεις δημιουργούν ένα φαύλο κύκλο διότι αντί μειώσεις ενδεχομένως να  έχουμε αυξήσεις, ελπίζουμε όμως να μην υπερβαίνουν τη μείωση έτσι ώστε να παραμείνουμε οι τιμές τουλάχιστον στα σημερινά επίπεδα».

Σταθερή παραμένει η τιμή της βενζίνης

Ο εκπρόσωπος Τύπου του συνδέσμου πρατηριούχων  Χριστόδουλος Χριστοδούλου, ανέφερε στη StockWatch, ότι είναι πολύ νωρίς να γίνουν εκτιμήσεις για το ύψος των αυξήσεων στις λιανικές τιμές των καυσίμων.

Τις τελευταίες ημέρες, είπε, δύο εταιρείες μείωσαν τις τιμές του πετρελαίου κίνησης και του πετρελαίου θέρμανσης και αναμένονται παρόμοιες μειώσεις και από τις άλλες δύο εταιρείες. Οι εταιρείες όμως δεν μείωσαν και τη τιμή της βενζίνης.

Η τιμή της βενζίνης 95 οκτανίων είναι στο €1,41 το λίτρο και η βενζίνη 98 οκτανίων €1,47 το λίτρο.

Το πετρέλαιο κίνησης μειώθηκε στο €1,48 από €1,52 και το πετρέλαιο θέρμανσης στο €1,02  από €1,08.

Της Ηρώς Ευθυμίου