You are here

Ανησυχεί η κυβέρνηση από τον Πετρελαϊκό εφιάλτη...

02/06/2004 17:09

• Επίθεση ΣΕΚ κατά Λιλλήκα


Τον εφιάλτη νέων αυξήσεων στις λιανικές τιμές πώλησης των καυσίμων «ξύπνησε» η άνοδος των τιμών του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές μετά το τρομοκρατικό κτύπημα της Αλ Κάιντα στη Σαουδική Αραβία, ενώ σήμερα η κυπριακή κυβέρνηση δια μέσου του κυβερνητικού Εκπροσώπου, άφησε ανοικτό ενδεχόμενο για νέες δυσμενείς επιπτώσεις στην κυπριακή αγορά.

Η κυβέρνηση παρακολουθεί «με μεγάλη ανησυχία» τις εξελίξεις, ανέφερε πριν από λίγο ο Κύπρος Χρυσοστομίδης, προσθέτοντας ότι: «Εάν συνεχιστεί (η αύξηση στις τιμές διεθνώς) θα έχει επιπτώσεις, όμως δεν εξαρτάται από εμάς ποια θα είναι η τιμή του αργού πετρελαίου». Αυτό, είπε, εξαρτάται από την παραγωγή, την τρομοκρατία και τις διεθνείς οικονομικές συγκυρίες.

Ο τρόμος του πετρελαϊκού εφιάλτη, συνεχίζεται και εντείνεται πλέον επί καθημερινής βάσης. Σήμερα Τετάρτη οι τιμές του πετρελαίου, σημείωσαν νέο ιστορικό ρεκόρ, με το αμερικανικό αργό να φθάνει σε απόλυτο ρεκόρ όλων των εποχών με την εκτόξευσή του στα 42,45 δολάρια το βαρέλι, έπειτα από το άλμα 6% που σημείωσε την Τρίτη. Χθες, το αργό πετρέλαιο αμερικανικού τύπου καταγράφοντας το μεγαλύτερο ημερήσιο άλμα στην ιστορία του, έκλεισε στα 42,33 δολάρια το βαρέλι στη Νέα Υόρκη – στην πρώτη συνεδρίαση μετά τις επιθέσεις που σημειώθηκαν το Σαββατοκύριακο στην πόλη Χομπάρ της Σαουδικής Αραβίας.

Τελευταία (;) ελπίδα για τις αγορές αποτελεί η πρόθεση του ΟΠΕΚ να προχωρήσει από αύριο σε αύξηση της παραγωγής σε μια προσπάθεια να συγκρατηθούν οι τιμές. Ο Υπουργός Πετρελαίου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων δήλωσε ότι ο ΟΠΕΚ πρέπει να αυξήσει τα επίπεδα παραγωγής κατά δυο εκατομμύρια βαρέλια και πλέον ημερησίως για να βοηθήσει στο πάγωμα των τιμών. Οι Υπουργοί Πετρελαίου του ΟΠΕΚ θα συναντηθούν αύριο στη Βηρυτό για να επανεξετάσουν την πετρελαϊκή πολιτική.

Επίθεση ΣΕΚ

Επίθεση κατά του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού εξαπέλυσε πάντως η Συνομοσπονδία Εργαζομένων Κύπρου (ΣΕΚ), χαρακτηρίζοντας ως «εντελώς λανθασμένη και παραπλανητική» την τοποθέτηση του Γιώργου Λιλλήκα ότι «στην Κύπρο έχουμε τις φθηνότερες τιμές στα καύσιμα σ’ ολόκληρη την Ευρώπη». Όπως αναφέρει σημερινή ανακοίνωση της ΣΕΚ, «μπορεί στην Ευρώπη να είναι πιο ακριβά τα καύσιμα, όμως η αγοραστική αξία των μισθών είναι μεγαλύτερη από ότι στην Κύπρο».

Προσθέτει δε, πως στην Ευρώπη υπάρχουν «πολύ υψηλότερα επίπεδα κοινωνικών παροχών απ’ αυτά που απολαμβάνουν σήμερα οι Κύπριοι πολίτες», καθώς και δημόσιες συγκοινωνίες που προσφέρουν διευκολύνσεις διακίνησης με χαμηλό κόστος.

Η ΣΕΚ σημειώνει ακόμα ότι η ελευθεροποίηση της αγοράς των καυσίμων «έγινε σε λάθος εποχή και θα δημιουργήσει αλυσιδωτές επιπτώσεις σ’ ολόκληρη την οικονομία».

Των Κυριάκου Κυριακίδη και Γιώργου Αγαπίου