You are here

Ενδιαφέρον Αιγύπτου για ηλεκτρική διασύνδεση με Κύπρο

28/09/2021 19:29

Το ξεκάθαρο ενδιαφέρον της Αιγύπτου για την ολοκλήρωση του έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης με την Κύπρο, και από εκεί στην Ελλάδα και στη συνέχεια στην υπόλοιπη Ευρώπη, επιβεβαίωσε ο Αιγύπτιος Υπουργός Ηλεκτρικής Ενέργειας και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, Μοχάμεντ Σάκερ, σε συνάντηση που είχε σήμερα με τον Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Κάιρο, Όμηρο Μαυρομάτη.

Κατά τη συνάντησή τους, που έγινε σε εξαιρετικό κλίμα, Σάκερ και Μαυρομάτης έκαναν μία ανασκόπηση στις εξελίξεις του έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ των δύο χωρών. 
 
Ο Αιγύπτιος Υπουργός καλωσόρισε τον Κύπριο Πρέσβη, εξαίροντας τις ιστορικές σχέσεις Αιγύπτου – Κύπρου. Μάλιστα, τόνισε το ενδιαφέρον που επιδεικνύει τόσο η πολιτική ηγεσία της χώρας όσο και η αιγυπτιακή κυβέρνηση, στον τομέα της ενέργειας, γεγονός που ενισχύει έτι περαιτέρω τους δεσμούς συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. 
 
Ο κ. Σάκερ εξέφρασε παράλληλα την ικανοποίησή του για τις προσπάθειες που έχουν ήδη καταβληθεί για την ολοκλήρωση των απαραίτητων μελετών για το εν λόγω έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης των δύο κρατών. Εξέφρασε επίσης τη βεβαιότητα ότι αυτό το ιστορικό έργο λαμβάνει μεγάλη σημασία στο γενικότερο στρατηγικό σχέδιο της Αιγύπτου προκειμένου να επιτευχθεί οικονομική ανάπτυξη. Πρόσθεσε ότι αυτό το έργο είναι ένα από τα έργα που βοηθούν στη διασύνδεση της Αιγύπτου με το ευρωπαϊκό ηλεκτρικό δίκτυο, με αποτέλεσμα η Αίγυπτος να καθίσταται ένας σημαντικός κόμβος μεταφοράς ενέργειας στην Ευρώπη, αλλά και τις αραβικές και αφρικανικές χώρες. 
 
Καταληκτικά, ο Αιγύπτιος Υπουργός επεσήμανε ότι το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης ενισχύει τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, προσφέροντας πλεονεκτήματα και στην Αίγυπτο και στην Κύπρο. 
 
Από την πλευρά του, ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αίγυπτο επαίνεσε τις ισχυρές σχέσεις σε πολιτικό επίπεδο που συνδέουν τις δύο χώρες, υπογραμμίζοντας την ανάγκη υποστήριξης και περαιτέρω ενίσχυσής τους.  
 
Επιβεβαίωσε επίσης το ενδιαφέρον της κυπριακής κυβέρνησης για το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης των δύο χωρών λόγω της μεγάλης σημασίας αυτού του έργου για την επίτευξη οικονομικών και πολιτικών οφελών για τις δύο χώρες, αναφέρει ο αιγυπτιακός Τύπος.