You are here

Σε πτωτική τάση οι τιμές του πετρελαίου

11/04/2003 12:08
Σε πτωτική τροχιά επανήλθαν οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές μετά τη μετακίνηση αμερικανικών στρατευμάτων για να θέσουν υπό έλεγχο τα γιγαντιαία πεδία άντλησης ιρακινού αργού πλησίον της πόλης Κιρκούκ.

Η τιμή του βαρελιού Brent - που έχασε χθες 75 σεντ, για να κλείσει στα 24,50 δολάρια - ωθήθηκε αρχικά σε υψηλότερα επίπεδα λόγω κερδοσκοπικών κινήσεων αλλά στη συνέχεια υποχώρησε εκ νέου κατά 22 σεντ διαμορφούμενη, στις 11:15 ώρα Ελλάδος, στα 24,25 δολάρια. Η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού υποχώρησε κατά 20 σεντ στο βαρέλι, στα 27,26 δολάρια.

Η διασφάλιση των πεδίων άντλησης στο Κιρκούκ - από όπου αντλούντο 900.000 βαρέλια ημερησίως ή το ήμισυ των εξαγωγών πετρελαίου από το Ιράκ πριν από την έναρξη των εχθροπραξιών - και τα οποία, σύμφωνα με μαρτυρία του Ρόιτερ, εν πολλοίς δεν έχουν υποστεί βλάβες, συδαύλισε τις ελπίδες ότι η ροή πετρελαίου από το Ιράκ ενδέχεται να επαναληφθεί νωρίτερα του προβλεπόμενου.

Ταυτόχρονα, οι αμερικανικές στρατιωτικές αρχές στοχεύουν στην επαναλειτουργία των πεδίων άντλησης στο νότιο τμήμα της χώρας μέσα σε δεκαπέντε βδομάδες (αντλώντας μεταξύ 200.000 με 800.000 βαρέλια ημερησίως).

Αν και το κλίμα υποβοηθείται από τα νέα για επανάληψη της ροής όλο και μεγαλύτερων ποσοτήτων νιγηριανού αργού προς την παγκόσμια ενεργειακή αγορά, παραμένουν εντούτοις οι ανησυχίες για πιθανή απόφαση του ΟΠΕΚ να περικόψει τις επιπλέον ποσότητες αργού που εδώ και μήνες διοχετεύει.

Πετρελαιοπαραγωγές χώρες-μέλη του διεθνούς οργανισμού έχουν ζητήσει να επανέλθει το καθεστώς αυστηρής συμμόρφωσης στις συμφωνηθείσες ποσοστώσεις σχετικά με τα επίπεδα παραγωγής καθώς η επάνοδος του ιρακινού και νιγηριανού αργού θα ενισχύσει τη σημερινή πτωτική τάση των τιμών.

Παράλληλα, αναμένεται να επανέλθουν οι εξαγωγές πετρελαίου από τη Βενεζουέλα τον Απρίλιο στα φυσιολογικά σχεδόν επίπεδα, δηλαδή στα 2,95 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Πηγή προσκείμενη στο καρτέλ δήλωσε σήμερα στο γαλλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Agence France Presse ότι ο ΟΠΕΚ ενδέχεται να αποσύρει από την παγκόσμια ενεργειακή αγορά έως και 2 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου ημερησίως εάν τηρηθούν «αυστηρά» οι ποσοστώσεις.