You are here

Κ. Λαγκάρντ: Μεγάλες προκλήσεις, αβεβαιότητα, οικονομικό σοκ

30/03/2022 14:50

Η Κριστίν Λαγκάρντ πρόεδρος της ΕΚΤ, χωρίς υπεκφυγές, έδωσε σήμερα την πεμπτουσία  των επιπτώσεων που προκαλεί σε όλο το φάσμα της Ευρωπαϊκής οικονομίας και της Κύπρου ο Ρωσο -Ουκρανικός πόλεμος.

Η κ. Λαγκάρντ, που μιλούσε στο πλαίσιο διάσκεψης που διοργάνωσε η Κεντρική Τράπεζα στο ξενοδοχείο Χίλτον στη Λευκωσία, τόνισε δύο και τρείς φορές στη μακροσκελή ομιλία της  ότι « η Ευρώπη και η Κύπρος είναι αντιμέτωπες μπροστά σε  μια δύσκολη φάση».

Δεν απέκλεισε η ΕΚΤ να καταλήξει σε πιο δυσμενή σενάρια αν παραταθεί ο πόλεμος.

Τόνισε όμως με έμφαση, ότι η Ευρώπη θα βγει στο τέλος της κρίσης «ενωμένη και πιο δυνατή» μία αναφορά με περισσότερο πολιτική προσέγγιση, παρά τεχνοκρατική, την οποία επανέλαβε και σε σχετικό ερώτημα που της είχε υποβληθεί, στο πλαίσιο της διάσκεψης.

Τα ερωτήματα, υποβλήθηκαν από εκπρόσωπο του γραφείου επικοινωνίας  που ανέλαβε τη διοργάνωση της διάσκεψης.

Δόθηκε προς το τέλος και η ευκαιρία σε δύο  μόνο προσκεκλημένους, να θέσουν από ένα ερώτημα.

Στη διάσκεψη είχαν προσκληθεί και δημοσιογράφοι.

Η κ. Λαγκάρντ  στην ομιλία της ανέφερε ότι η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει βραχυπρόθεσμα, υψηλότερο πληθωρισμό και βραδύτερη ανάπτυξη»

Υπογράμμισε ότι  «ενώπιον μας υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με το πόση έκταση θα έχουν οι επιπτώσεις και πόσο  αυτές θα διαρκέσουν» σημειώνοντας ότι όσο περισσότερο διαρκέσει ο πόλεμος, τόσο μεγαλύτερο θα είναι, πιθανώς, το οικονομικό  κόστος».

Αυτό το οικονομικό σοκ, είπε, θα γίνει αισθητό και στην Κύπρο, η οποία αισθάνεται και τους κραδασμούς μιας αυξανόμενης αβεβαιότητας., λόγω της εγγύτητάς της Ευρώπης, όπως ανέφερε, με τη Ρωσία και της εξάρτησής από το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο της.

Στο σημείο αυτό η κ. Λαγκάρντ άνοιξε παράθυρο προς τις κυπριακές αρχές υποδεικνύοντας ότι οι εθνικές και οι ευρωπαϊκές πολιτικές μπορούν να συνδυαστούν για να μετριάσουν το κόστος και να διαχειριστούν τη σημερινή αβεβαιότητα.

Σημείωσε ότι οι εθνικές δημοσιονομικές πολιτικές διαθέτουν μια σειρά εργαλείων που πρέπει να εφαρμόσουν, όπως είναι οι φορολογικές περικοπές και επιδοτήσεις.

Ο πόλεμος στραγγαλίζει την εμπιστοσύνη

Η πρόεδρος της ΕΚΤ  ανέφερε ότι η παρατεταμένη σύγκρουση Ρωσίας και Ουκρανίας,  αρχίζει να στραγγίζει, κατά την έκφραση της,  την εμπιστοσύνη  των πολιτών.

Τα νοικοκυριά, πρόσθεσε, γίνονται πιο  απαισιόδοξα.

Με βάση εθνικές έρευνες, οι προσδοκίες των νοικοκυριών για ανάπτυξη έχουν επιδεινωθεί, ενώ οι προσδοκίες τους για τον πληθωρισμό έχουν αυξηθεί.

Σύμφωνα με την κ. Λαγκάρντ, αυτό υποδηλώνει ότι οι άνθρωποι αναμένουν να δουν το πραγματικό τους εισόδημα (δηλαδή το εισόδημά τους προσαρμοσμένο για τον πληθωρισμό) συμπιεσμένο.

Τα νοικοκυριά, πρόσθεσε,  είναι πιθανό να αποταμιεύουν λιγότερα, γεγονός που θα απορροφήσει μέρος αυτού του σοκ, αλλά έχουν επίσης αναθεωρήσει τα σχέδιά τους για τις δαπάνες.

Επιπρόσθετα, είπε ότι και οι προσδοκίες των επιχειρήσεων σε ένα χρόνο μειώθηκαν απότομα.

Αντανακλώντας αυτή την αβεβαιότητα, το προσωπικό της ΕΚΤ, είπε,  προετοίμασε διαφορετικά σενάρια για να καταγράψει ορισμένα από τα πιθανά αποτελέσματα.

«Σαφώς, όσο περισσότερο διαρκεί ο πόλεμος, τόσο υψηλότερο θα είναι το οικονομικό κόστος και τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να καταλήξουμε σε πιο δυσμενή σενάρια»  επεσήμανε.

Aνέφερε ότι η ΕΚΤ παρακολουθεί συνεχώς τα εισερχόμενα δεδομένα τα οποία τυγχάνουν ανάλογης ανάλυσης.

«Ομολογώ ότι όλη αυτή η κατάσταση είναι δύσκολη και για την Κύπρο», παρατήρησε.

«Η χώρα θα επηρεαστεί από τις πληθωριστικές πιέσεις από το υψηλότερο ενεργειακό κόστος λόγω της εξάρτησής της από τις εισαγωγές πετρελαίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας», είπε.

«Ο τουριστικός τομέας», πρόσθεσε, «θα δει επίσης μείωση του αριθμού των επισκεπτών από τη Ρωσία και την Ουκρανία, που αντιπροσώπευαν το 27% και το 5% των συνολικών αφίξεων το 2021 αντίστοιχα».

«Επιπλέον, δεδομένης της σημασίας της Κύπρου ως κόμβου άμεσων ξένων επενδύσεων από και προς τη Ρωσία, αναμένεται να επηρεαστούν και επαγγελματικές υπηρεσίες όπως λογιστικές, συμβουλευτικές και νομικές υπηρεσίες» τόνισε ακόμη η κ.Λαγκάρντ.

Διευκρίνισε, ωστόσο,  ότι τα θεμελιώδη μεγέθη της κυπριακής οικονομίας έχουν ενισχυθεί τα τελευταία χρόνια χάρη στη σκληρή δουλειά που επιτελέστηκε μετά την τραπεζική κρίση το 2013.

Ειδικότερα, για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, η πρόεδρος της ΕΚΤ σημείωσε ότι «έχουν μειωθεί από περίπου 50% του συνόλου των δανείων το 2014 σε μονοψήφια ποσοστά στο τέλος του περασμένου έτους».

Συνολικά, ο τραπεζικός τομέας, είπε, είναι υψηλής κεφαλαιοποίησης και η ρευστότητα και τα ανοίγματα στη Ρωσία είναι πλέον περιορισμένα.

Νωρίτερα, η κ. Λαγκάρντ δήλωσε ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνου Ηροδότου ότι η Κύπρος βρίσκεται στον πυρήνα της Ευρώπης και αποτελεί σημαντικό παίκτη της ΕΕ και της Ευρωζώνης, τόνισε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ

Ηροδότου: Οι τράπεζες δεν είναι μέρος του προβλήματος

Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνος Ηροδότου που άνοιξε την αυλαία των ομιλιών αναφέρθηκε εκτενώς στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα και  τόνισε ότι το κυπριακό τραπεζικό σύστημα δεν είναι μέρος του προβλήματος, που εξελίσσεται με τον Ρωσο -Ουκρανικό πόλεμο.

«Είναι», είπε, «μία θεμελιώδης διαφορά της τρέχουσας κρίσης σε σχέση με την τραπεζική το 2013»  και εξέφρασε την ελπίδα ότι το τραπεζικό σύστημα μπορεί να αποτελέσει μέρος της λύσης»

«Ο κυπριακός τραπεζικός τομέας», πρόσθεσε,  «έχει τα αποθέματα ασφαλείας για να απορροφήσει απροσδόκητους κραδασμούς, τόσο από άποψη φερεγγυότητας όσο και από άποψη ρευστότητας».
Τόνισε ότι οι βασικοί ρυθμιστικοί δείκτες των κυπριακών τραπεζών συγκρίνονται καλά με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές  με αποτέλεσμα να έχουν τη δυνατότητα να απορροφούν ζημίες και να χρηματοδοτούν την πραγματική οικονομία μέσω πιστωτικών γραμμών, τόσο σε βιώσιμες επιχειρήσεις, όσο και σε νοικοκυριά.

Τα εύσημα στην Κριστίν Λαγκάρντ

Ο κ. Ηροδότου, εξήρε την πολυσχιδή προσωπικότητα της κ.Λαγκάρντ  την οποία χαρακτήρισε «μεγάλο ηγέτη» η οποία σε μία ταραχώδη, όπως είπε, περίοδο, σοβαρών κρίσεων μας οδηγεί σε μία καλύτερη ΕΕ και Ευρωζώνη».

«Εργαζόμαστε συντονισμένα», είπε, , «σε στενή συνεργασία και έχοντας επίγνωση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουμε, τόσο μεγάλες όσο και μικρές χώρες, ως μια ευρωπαϊκή οικογένεια».

Σημείωσε ότι όταν είχε απευθύνει την πρόσκληση στην κ.Λαγκάρντ  να επισκεφθεί την Κύπρο πριν από λίγους μήνες, δεν μπορούσε να φανταστεί πόσο πιο περίπλοκη θα ήταν η κατάσταση σήμερα.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία, είπε, άλλαξε τα πάντα και πρόσθεσε:

«Πρώτα και κύρια έχει προκαλέσει μια ανθρωπιστική τραγωδία, την οποία μπορούμε ως κύπριοι να σχετιστούμε, καθώς έχουμε περάσει μια παρόμοια κατάσταση με την τουρκική εισβολή το 1974».

«Διαμόρφωσε επίσης ένα οικονομικό τοπίο υψηλότερων κινδύνων και αβεβαιοτήτων».

Η κατάσταση, υπέδειξε,  απαιτεί μια στρατηγική που υπερβαίνει κατά πολύ τη χρηματοοικονομική τεχνική σφαίρα, αγγίζοντας τον πυρήνα των ευρωπαϊκών μας αξιών.

«Είμαι βέβαιος ότι για άλλη μια φορά, όπως κάναμε πρόσφατα με την πανδημία, η Ευρωζώνη θα καταφέρει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις και να βγει πιο δυνατή από αυτήν την κρίση» ανέφερε.

Του Λεύκου Χρίστου