You are here

CFO Management Forum: Οικονομική διαχείριση εν μέσω προκλήσεων

16/03/2023 17:45

Προκλήσεις που περιλαμβάνουν τις πληθωριστικές τάσεις, τις αυξήσεις επιτοκίων και τον ψηφιακό μετασχηματισμό βρέθηκαν κάτω από το φακό του 18ου CFO Management Forum της Ecommbx, με την Διευθύντρια Επιχειρήσεων της Ecommbx, Ειρήνη Τσίκκου να αναφέρεται στην ανάγκη διαχείρισης των υψηλών επιτοκίων και του πληθωρισμού.

Οι εμπειρίες και η εξειδίκευση θα πρέπει να βοηθήσουν στον καθορισμό των σωστών ενεργειών για την λύση μερικών «καυτών» θεμάτων όπως η μείωση του κόστους και η οικοδόμηση μίας γερής βάσης για τις επιχειρήσεις, τόνισε η κ. Τσίκκου.

Η επένδυση στις νέες τεχνολογίες, αλλά και το πώς μπορεί να επιτευχθεί η ψηφιακή μετάβαση μέσω ενός υγειούς τρόπου, είναι μερικά θέματα στα οποία αναφέρθηκαν οι ομιλητές στο φόρουμ.

Ο σύμβουλος επιχειρήσεων της Grant Thorton Cyprus, Σάκης Μωυσέως, αναφέρθηκε στην ανάγκη αντιμετώπισης των προκλήσεων σε σχέση με τη ρευστότητα, αλλά και σε θέματα διαχείρισης χρημάτων.

Στην παρουσίαση του ο κ. Μωυσέως αναφέρθηκε στις επιπτώσεις που επέφερε η πανδημία του Covid-19 και ο ουκρανικός πόλεμος στην οικονομία, επισημαίνοντας ότι οι επιπτώσεις αυτές επηρεάζουν μία ήδη «τραυματισμένη» οικονομία.

Αναφέρθηκε ακόμη στην νέα εποχή του πληθωρισμού, σημειώνοντας πως τα ψηλά επιτόκια δυσκολεύουν την διαχείριση της ταμειακής ροής και του κεφαλαίου κίνησης.

Η Grant Thorton, όπως είπε, εντόπισε κατηγορίες που επηρεάζονται από τις πληθωριστικές πιέσεις, εξηγώντας ότι υπάρχουν βήματα διαχείρισης τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε θετικά αποτελέσματα.

Πρόσθεσε ότι πολύ λίγες επιχειρήσεις έχουν προετοιμαστεί για τις πληθωριστικές τάσεις, προσθέτοντας ότι οι επιχειρήσεις θα πρέπει να προσαρμοστούν στις υφιστάμενες εξελίξεις της αγοράς.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Supernova Consulting, Κυριάκος Στυλιανίδης, μίλησε για το πως οι έξυπνες τεχνολογίες μπορούν να βοηθήσουν τους διευθύνοντες οικονομικούς συμβούλους των οργανισμών, στον μετασχηματισμό των λογιστικών ομάδων τους σε οικονομικές, μέσω του αυτοματισμού των επιχειρηματικών διαδικασιών.

Στην προσπάθεια συμβάλλει και η πρόσβαση σε δεδομένα με στόχο την διαχείριση της ρευστότητας και του κεφαλαίου κίνησης, πρόσθεσε.

Κατά την παρουσίαση του, στην οποία αναφέρθηκε στα διαφορετικά εργαλεία αυτοματοποίησης επιχειρηματικών διαδικασιών, ο κ. Στυλιανίδης σημείωσε ότι μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό των CFOs παγκοσμίως θεωρούν ότι είναι εφικτή η μετάβαση στον αυτοματισμό τα επόμενα πέντε χρόνια.

Η ομάδα, σημείωσε, θα πρέπει να είναι συντονισμένη και ενεργά εμπλεκόμενη στη διαδικασία, κάνοντας μικρά βήματα κάθε φορά για την αποτελεσματικότερη αυτοματοποίηση.

Στην παρουσίασή της, η Διευθύντρια Ψηφιακής Εμπιστοσύνης της JCC Payment Systems Ltd, Μαρία Καλλή, αναφέρθηκε στην ηλεκτρονική υπογραφή προβαίνοντας σε αναδρομή της πορείας προς την ψηφιακή μετάβαση.

Εξήγησε πως οι ηλεκτρονικές υπογραφές και άλλες υπηρεσίες, συμβαδίζουν με τις αξιόπιστες υπηρεσίες και πως μπορούν να επιταχύνουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό των οργανισμών σε πλαίσιο υψηλής ασφάλειας.

Πρόσθεσε, ότι πλέον έχουμε εισέλθει σε μια εποχή όπου ο ψηφιακός μετασχηματισμός δεν είναι επιλογή, αλλά αναγκαιότητα.

Η κ. Καλλή αναφέρθηκε στην ευρωπαϊκή οδηγία για την αναγνωρισμένη ηλεκτρονική υπογραφή που παρέχει εγγυημένη προστασία στους χρήστες. Αναφέρθηκε ακόμη στις απλές υπογραφές, που είναι οι πιο βασικές και προτείνονται σε χαμηλού κινδύνου έγγραφα, όπως είπε.

Μιλώντας για τα μέτρα που έλαβε το κράτος για την κυπριακή ηλεκτρονική ταυτότητα, εξήγησε ότι αυτή μπορεί να αξιοποιηθεί σε εθνικό, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Της Μαρίας Κυριακίδου