You are here

Εκτεθειμένες 600 εταιρείες λόγω κυρώσεων

11/05/2023 07:30

Εκτιμήσεις ότι το δεύτερο πακέτο κυρώσεων από τις ΗΠΑ που περιλαμβάνει και την Κύπρο, θα ανακοινωθεί πριν τις 19 Μαΐου που θα πραγματοποιηθεί η σύνοδος κορυφής G7, εκφράστηκαν κατά τη χθεσινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών.

Την ίδια ώρα, ο ΣΕΛΚ τονίζει ότι ήδη είναι εκτεθειμένες εκατοντάδες εταιρείες και σημείωσε πως επείγει η γνωμάτευση του γενικού εισαγγελέα για τον τρόπο χειρισμού τους εκ μέρους του εφόρου εταιρειών.

Εκ μέρους του παγκύπριου δικηγορικού συλλόγου εκφράστηκαν ανησυχίες για «ντόμινο εξελίξεων», σε σχέση με τις επιπτώσεις που θα έχει ένα δεύτερο πακέτο κυρώσεων.

Στην ατζέντα των G7 οι κυρώσεις κατά Ρωσίας

Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής, η οποία εξέτασε αυτεπάγγελτα την θεσμική διαχείριση των επιπτώσεων από τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία σε φυσικά και νομικά πρόσωπα τα οποία έχουν έδρα την Κύπρο, ο πρόεδρος της, βουλευτής του ΔΗΣΥ Δημήτρης Δημητρίου, δήλωσε ότι το δεύτερο πακέτο κυρώσεων από τις ΗΠΑ θα εκδοθεί πριν την σύνοδο της Ομάδας των 7 (G7), που θα πραγματοποιηθεί από τις 19 -21 Μαΐου στη Χιροσίμα της Ιαπωνία.

Ο κ. Δημητρίου τόνισε ότι είθισται να γίνονται σχετικές ανακοινώσεις πριν τη διεξαγωγή της συνόδου των G7, ενώ επεσήμανε ότι η πλήρης εφαρμογή των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, εξαιτίας του πολέμου που εξαπέλυσε πριν από σχεδόν 15 μήνες εναντίον της Ουκρανίας είναι από τα κύρια θέματα στην ατζέντα των επτά ηγετών των πιο βιομηχανικά ανεπτυγμένων χωρών του κόσμου, (ΗΠΑ, Βρετανίας, Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας, Καναδά και Ιαπωνίας).

Απαντώντας ο εκπρόσωπος της αρμόδιας επιτροπής για θέματα κυρώσεων του Υπουργείου Εξωτερικών, Ευάγγελος Σάββα, είπε ότι σε αντίθεση με την ΕΕ όπου οι χώρες μέλη τυγχάνουν έγκαιρα ενημέρωσης και διαβούλευσης για τις κυρώσεις που θα επιβληθούν, ώστε να μην επηρεαστούν συμφέροντα τους, οι ΗΠΑ δεν προχωρούν σε αντίστοιχο παρασκηνιακό διάλογο και ενημέρωση.

Δήλωσε ότι για τις κυρώσεις που ανακοινώθηκαν τον περασμένο Απρίλιο από τις ΗΠΑ, το υπουργείο Εξωτερικών έλαβε ενημέρωση την προηγούμενη μέρα της ανακοίνωσης τους, ενώ υπογράμμισε ότι καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν τυγχάνει ενημέρωσης, αναφέροντας ότι στο πακέτο περιλαμβανόταν Γερμανός υπήκοος και Σλοβάκος υπήκοος.

Ο κ. Δημητρίου ρώτησε επίσης, τι κάνει η κυβέρνηση για να αποτραπεί ένα δεύτερο πακέτο, όχι για να γλυτώσουν οι οποιοιδήποτε αλλά για να μην θυματοποιηθεί η οικονομία, οι εργαζόμενοι και η Κύπρος ως κέντρο παροχής υπηρεσιών.

«Δεν ενημερώνουν κανένα», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σάββα, εξηγώντας ότι ο στόχος για τις ΗΠΑ είναι να δημιουργήσουν ζήτημα, με τα στοιχεία που έχουν από ανοιχτές και κλειστές πηγές, για όσους θεωρούν ότι θα πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση του βουλευτή του ΔΗΣΥ Νίκου Γεωργίου, για δημόσια δήλωση του προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη ότι γνώριζε για το πακέτο κυρώσεων 3-4 μέρες νωρίτερα, είπε ότι δεν ήταν σε γνώση του Υπουργείου Εξωτερικών.

Επιβαρυμένη η εικόνα της Κύπρου

«Η Αμερική χρησιμοποιεί τις κυρώσεις ως ένα ισχυρό όπλο για πόλεμο, οι κυρώσεις είναι πόλεμος», πρόσθεσε ο κ. Σάββα.

Σημείωσε ότι από πλευράς κυβέρνησης καταβάλλεται προσπάθεια για να δημιουργηθεί κουλτούρα, ότι ως κράτος δεν έχει να κρύψει οτιδήποτε και παρέχει πλήρη συνεργασία με απώτερο σκοπό, όπως είπε, να προλαβαίνουμε περιπτώσεις που ενδεχομένως στοιχειοθετούνται ότι στήνονται παράνομα δίκτυα εξυπηρέτησης Ρώσων ολιγαρχών.

Ο κ. Σάββα τόνισε ότι η εικόνα μας στο εξωτερικών στην παροχή υπηρεσιών, είναι επιβαρυμμένη λόγω όλων αυτών που συμβαίνουν και πως καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για να ανατραπεί.

Πάγωσαν περιουσιακά νόμιμων επενδυτών

Υπενθυμίζεται, όπως δημοσίευσε χθες η StockWatch, ότι ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος, προχώρησε στη σύσταση τριμελούς επιτροπής για να επιληφθεί των κυρώσεων κατά μελών τους.

Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών, η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΔΣ Τζώρτζια Κωνσταντίνου Παναγιώτου, διευκρίνισε ότι για όσους δικηγόρους και δικηγορικά γραφεία εμπλέκονται στις κυρώσεις, οι τράπεζες έχουν προβεί σε πάγωμα των λογαριασμών όλων των πελατών τους.

Πρόσθεσε ότι οι τράπεζες ζητούν πιστοποιητικά αλλαγών και αποχώρηση των γραφείων αυτών, από τους λογαριασμούς των νόμιμων πελατών τους (επενδυτές).

Σημείωσε ότι το τμήμα Εφόρου Εταιρειών αδυνατεί να παρέχει αυτά τα πιστοποιητικά με αποτέλεσμα, όπως υπογράμμισε, να δημιουργηθεί ένας φαύλος κύκλος που μπλόκαρε τους νόμιμους επενδυτές στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Ντόμινο εξελίξεων με δεύτερο πακέτο κυρώσεων

Η κ. Παναγιώτου ανέφερε ακόμα ότι αν ανακοινωθεί και άλλο πακέτο κυρώσεων θα υπάρξει ντόμινο εξελίξεων που θα πλήξει καίρια την αξιοπιστία της χώρας ως επενδυτικό προορισμό.

Ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι ενημερώθηκαν από τον Έφορο Εταιρειών ότι αναμένει γνωμάτευση από το Γενικό Εισαγγελέα.

ΣΕΚΛ: Εκτεθειμένες 600 εταιρείες

Από πλευράς ΣΕΛΚ, ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Κυριάκος Ιορδάνους, επιβεβαίωσε το πρόβλημα που δημιουργείται με τον Έφορο Εταιρειών και ζήτησε το συντομότερο την γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα.

Ανάφερε ότι «το να μένουν εκτεθειμένες περίπου 400 με 600 εταιρείες, χωρίς το δικαίωμα να αλλάξουν αξιωματούχους, είναι πολύ μεγάλο πρόβλημα».

Ανέφερε ότι στις συστάσεις τους οι εποπτικές αρχές, μεταξύ των οποίων η Moneyval, συστήνουν την καλύτερη επικοινωνία μεταξύ των αρχών της χώρας.

Υλοποιείται η μονάδα κυρώσεων, χωρίς ενημέρωση η ΚΤ

Από πλευράς της ΚΤ, ο διοικητής Κωνσταντίνος Ηροδότου, δήλωσε ότι δεν είναι σε θέση να αναφέρει εάν θα υπάρξει δεύτερη λίστα κυρώσεων, και αν θα υπάρξει το πότε θα ανακοινωθεί.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, ανέφερε ότι καταβάλλονται προσπάθειες για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας, τις οποίες στήριξε και η Βουλή των Αντιπροσώπων με την ψήφιση σχετικών νομοθεσιών.

Ανάφερε ότι η αξιολόγηση της χώρας ήταν θετική, ενώ επεσήμανε ότι υπήρξε απόφαση πριν την εισβολή στην Ουκρανία, για τη δημιουργία εθνικής μονάδας κυρώσεων, της οποίας ο ρόλος θα ήταν η αποτύπωση των γεγονότων.

Πρόσθεσε ότι η διαδικασία έχει προχωρήσει και είναι στο στάδιο της υλοποίησης.

Έκλεισε μεγάλος αριθμός εταιρειών κέλυφος

Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΔΗΚΟ Παύλου Μυλωνά εάν υποδείχθηκαν αδυναμίες από τις ΗΠΑ και τις διορθωτικές κινήσεις που έκανε η Κύπρος, ανάφερε ότι από πλευράς Κεντρικής Τράπεζας, υπήρξε έντονη ανησυχία για τις εταιρείες κέλυφος.

Ανέφερε ότι με εγκύκλιο προς τις τράπεζες ζήτησαν να επιβεβαιώσουν τις ιδιοκτησίες των εταιρειών κέλυφος, σημειώνοντας ότι μεγάλός αριθμός των εταιρειών αυτών έκλεισαν, καθώς δεν παρουσίασαν στοιχεία.

Ο κ. Ηροδότου είπε επίσης στα μέλη της Επιτροπής Θεσμών ότι έτυχε ενημέρωσης μόλις ανέλαβε καθήκοντα διοικητή της ΚΤ, ότι η Κύπρος βρίσκεται στην γκρίζα λίστα της Moneyval, η οποία αφορά τη φοροδιαφυγή και το ξέπλυμα χρήματος.

Δήλωσε ότι μετά από ενέργειες που έγιναν από την Κεντρική Τράπεζα, πριν το τέλος του έτους ενημερώθηκε ότι η Κύπρος είναι εκτός της γκρίζας λίστας, σε αντίθεση με τη γείτονα χώρα Μάλτα.

Σημείωσε επίσης, ότι η ΚΤ δεν έτυχε ενημέρωσης για τη λίστα κυρώσεων που ήρθε στην Κύπρο, αναφέροντας ότι θα ζητηθεί η λίστα, ώστε να διαπιστωθεί εάν αγγίζει εποπτευόμενους της, ώστε να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα.

Πρόστιμο μέχρι €800 χιλ. στις τράπεζες για κυρώσεις

Απαντώντας σε ερώτηση της βουλεύτριας του ΑΚΕΛ Ειρήνης Χαραλαμπίδου, για τις ενέργειες που γίνονται ώστε οι κυπριακές τράπεζες να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα από τις κυρώσεις, ο κ. Ηροδότου είπε ότι διενεργούνται ετήσιοι έλεγχοι σε τράπεζες και καταστήματα ηλεκτρονικών πληρωμών, τα τελευταία τρία χρόνια, αλλά και όταν υπάρχει σχετική πληροφόρηση ή καταγγελίες.

Έφερε ως παράδειγμα την υπόθεση παράνομων πολιτογραφήσεων που ήρθαν στο φως μετά το περιβόητο τηλεοπτικό ρεπορτάζ του Αλ Τζαζίρα, αναφέροντας ότι έγινε έλεγχος, παρότι δεν περιλαμβανόταν στο πρόγραμμα.

Ξεκαθάρισε επίσης, πως παρότι δεν υπάρχει καμία νομική υποχρέωση όσον αφορά τις κυρώσεις που επιβάλλουν ΗΠΑ και Βρετανία, εντούτοις η πλειοψηφία τους έχουν σχέση με αυτές που επιβλήθηκαν από την ΕΕ.

Όπως εξήγησε οι δύο Ρώσσοι μεγιστάνες, Ρομάν Αμπραμόβιτς και Αλισέρ Ουσμάνοφ, οι οποίοι βρίσκονται στις λίστες κυρώσεων των ΗΠΑ και Βρετανίας, ήταν και στις ευρωπαϊκές κυρώσεις από το Μάρτιο του 2022, για τις οποίες η Κεντρική Τράπεζα προχώρησε σε ελέγχους στους εποπτευόμενους.

Ανέφερε ότι εάν έχει δοθεί οποιαδήποτε διευκόλυνση στα συγκεκριμένα πρόσωπα σε μεταγενέστερο στάδιο, τότε είναι παράνομο και πως παραβιάστηκαν οι ευρωπαϊκές κυρώσεις, κάτι που συνιστά ποινικό αδίκημα.

Όσον αφορά τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν σε τράπεζες για το ζήτημα, ανέφερε ότι πρόστιμο έφτασε μέχρι τις €800 χιλ., σημειώνοντας ότι ήταν σημαντικό ποσό.

Αναφορικά με τις επιπτώσεις στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα από τις κυρώσεις, δήλωσε ότι δεν έχουν επηρεαστεί οι τράπεζες μέχρι σήμερα, εκτός από την αξιοπιστία της χώρας που επηρεάζεται.

Πρόστιμα έως €1 εκατ. από Κεφαλαιαγορά

Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Γιώργος Καρατζιάς, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΑΚΕΛ Αντρέα Πασιουρτίδη για το ύψος του προστίμου που δυνατόν επιβληθεί από την Επιτροπή σε εποπτευομένους της, ανέφερε ότι φτάνει το ένα εκατομμυρίων ευρώ, όπως προβλέπεται στην υφιστάμενη νομοθεσία.

Πρόσθεσε ότι η ανώτερη ποινή που επιβλήθηκε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είναι η ανάκληση άδειας, ενώ σε άλλη περίπτωση χρηματικό πρόστιμο ύψους €450 χιλιάδων, για διάφορα θέματα.

Ο κ. Καρατζιάς επεσήμανε ότι το μεγαλύτερο πλήγμα για τους παρόχους δεν είναι η χρηματική ποινή, αλλά το πλήγμα στην αξιοπιστία τους, από την ενημέρωση που γίνεται για το ρόλο που διαδραμάτισαν.

Της Ελένης Χαραλάμπους