You are here

Θυματοποίηση νόμιμων επενδυτών από κυρώσεις

23/05/2023 15:29

Ο αρνητικός αντίκτυπος στην οικονομία και η θυματοποίηση επενδυτών από τις κυρώσεις των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου, βρέθηκαν στο επίκεντρο του συνεδρίου που διοργανώθηκε σήμερα με τίτλο «Επαγγελματικές Υπηρεσίες και Επενδύσεις».

Η υπουργός Δικαιοσύνης Άννα Προκοπίου στο χαιρετισμό της στο συνέδριο είπε ότι οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν σε φυσικά και νομικά πρόσωπα στην Κύπρο, θα επηρεάσουν σημαντικά την οικονομία.

«Δυστυχώς οι κυρώσεις θα επηρεάσουν αρνητικά την οικονομία πριν μελλοντικά αρχίσουν να την επηρεάζουν θετικά», σημείωσε.

Ανέφερε επίσης ότι η μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης παραμένει όχι μόνο μια προτεραιότητα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, αλλά και μια προτεραιότητα του επιχειρηματικού κόσμου και των δικηγόρων διότι ένα αποτελεσματικό σύστημα δικαιοσύνης στηρίζει την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη».

«Αντίθετα», πρόσθεσε, «οι καθυστερήσεις αποτελούν σημαντικό εμπόδιο στην αποτελεσματική λειτουργία του δικαστικού συστήματος έχοντας αρνητικό αντίκτυπο και στους πολίτες που εμπλέκονται στις δικαστικές διαδικασίες και νιώθουν ότι αδικούνται επειδή δεν εκδικάζονται οι υποθέσεις τους. Έχουν όμως και αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία, στην επιχειρηματικότητα, στην ανταγωνιστικότητα και στις ξένες επενδύσεις».

Σημείωσε, ότι όταν το δικαστικό σύστημα εγγυάται την αναγνώριση  των δικαιωμάτων εντός εύλογου χρονικού πλαισίου τότε η αγορά δείχνει εμπιστοσύνη και δημιουργεί κλίμα βεβαιότητας το οποίο επιτρέπει στους ξένους επενδυτές και επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Κύπρο».   

Βασικό μέλημα η προσεκτική επιλογή επενδυτών

Στον αρνητικό αντίκτυπο που έχουν οι κυρώσεις στην οικονομία, με αποτέλεσμα να καθηλωθούν πολλές επιχειρήσεις και να παγώσουν τραπεζικοί λογαριασμοί, αναφέρθηκε ο γενικός διευθυντής του ΣΕΛΚ Κυριάκος Ιορδάνους.

Από το βήμα του συνεδρίου είπε ότι ο ορίζοντας συνεχίζει να είναι θολός, μετά τη συμπερίληψη φυσικών και νομικών προσώπων σε λίστες κυρώσεων τρίτων χωρών όπως ΗΠΑ και Ηνωμένου Βασιλείου.

«Ο αντίκτυπος δεν είναι μόνο άμεσος στην εικόνα και τη φήμη της χώρας, αλλά επηρεάζει άμεσα ολόκληρο τον τομέα των υπηρεσιών αφού καθηλώθηκαν πολλές επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα και πάγωσαν τραπεζικοί λογαριασμοί και συναλλαγές όχι μόνο όσον έχουν καταχωρισθεί στις κυρώσεις, αλλά και στις συνδεδεμένες με αυτούς εταιρείες ανεξαρτήτως εάν σχετίζονται με τη Ρωσία», επεσήμανε.

Πρόσθεσε ότι «βασικό μας μέλημα θα πρέπει να είναι η προσεκτική και ποιοτική επιλογή των επενδυτών και επιχειρήσεων που προσελκύουμε και φιλοξενούμε στην Κύπρο».

Σημείωσε ότι «οι κυρώσεις αποκάλυψαν πόσο ευαίσθητος είναι ο τομέας των υπηρεσιών και πόσο επιδεκτικός είναι σε διεθνείς πιέσεις και απειλές, αλλά και πόσο επηρεάζει την οικονομία. Αποτελεί επίσης απτή επιβεβαίωση ότι ο τομέας των υπηρεσιών είναι στην ουσία το κεντρικό γρανάζι της σύγχρονης κυπριακής βιομηχανίας πριμοδοτώντας ολόκληρο το οικονομικό γίγνεσθαι της χώρας», είπε.

Απευθυνόμενος προς τους συμμετέχοντες στο συνέδριο είπε ότι «οι τελευταίες εξελίξεις αναδεικνύουν την υποχρέωση όλων μας να θωρακίσουμε την οικονομία φροντίζοντας για το θεσμικό το ρυθμιστικό και λειτουργικό περιβάλλον και να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα και τις κακές πρακτικές  του παρελθόντος να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα δημιουργώντας ένα πραγματικά σύγχρονο αναπτυξιακό ελκυστικό διαφανές αξιόπιστο και βιώσιμο επιχειρηματικό πλαίσιο».

Οι κυρώσεις διπλασίασαν τα προβλήματα

Η εκπρόσωπος Τύπου του δικηγορικού συλλόγου Τζιώρτζια Παναγιώτου, αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετώπισε ο τομέας των υπηρεσιών την τελευταία δεκαετία λέγοντας ότι διπλασιάστηκαν λόγω των κυρώσεων.

Υπογράμμισε ότι «οι κυρώσεις από ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο έχουν επιφέρει σοβαρό πλήγμα στον τομέα των υπηρεσιών στον οποίο βασικός πρωταγωνιστής είναι ο δικηγόρος» και πρόσθεσε ότι «καθίσταται αναγκαίο να προσεγγίζονται στη σωστή τους διάσταση και έγκαιρα αυτά τα προβλήματα».

Υπέδειξε, ότι «ο παγκύπριος δικηγορικός σύλλογος από την πρώτη στιγμή έχει εκφράσει την ανησυχία του προς όλους τους θεσμικούς και αρμόδιους φορείς για τις αλυσιδωτές επιπτώσεις που προκαλούνται και κυρίως για την παγοποίηση και μπλοκάρισμα των τραπεζικών λογαριασμών των εταιρειών και νόμιμων πελατών».

«Κρούσαμε τον κώδωνα του κινδύνου διότι εξαιτίας αυτής της μεταχείρισης προκλήθηκε αδικαιολόγητη θυματοποίηση νόμιμων επενδυτών με ξεκάθαρα νόμιμης δραστηριότητες απλά και μόνο επειδή λάμβαναν διοικητικές υπηρεσίες από συγκεκριμένους παρόχους διοικητικών υπηρεσιών», είπε.

Σημείωσε ότι «πρόκειται για εθνικό ζήτημα γι’ αυτό μόνο με συντονισμό όλων των φορέων θα λύσουμε ένα πρόβλημα που δεν έπρεπε να δημιουργηθεί εξαρχής».

Πρόσθεσε ότι χρειάζεται από όλα τα συμβαλλόμενα μέρη ισχυρή αποφασιστικότητα για ενίσχυση του τομέα των επαγγελματικών υπηρεσιών, ώστε να διασφαλιστεί σε μεγάλο βαθμό η οικονομική σταθερότητα της χώρας.

Εταιρείες τεχνολογίας απασχολούν 25.000 εργαζόμενους  

 Σε ομιλία του ο πρόεδρος του Invest Cyprus Ευγένιος Ευγενίου ανέφερε ότι η κάθοδος στην Κύπρο ιδιαίτερα επιχειρήσεων στον τομέα της τεχνολογίας είχαν καταλυτικό ρόλο στο να πετύχει η Κύπρος τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην ΕΕ πέρυσι.

Σημείωσε επίσης ότι η Κύπρος κατετάγη τρίτη παγκόσμια, όσον αφορά την ανάκαμψη στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων μετά την πανδημία και το 2022 ανέβηκε 50 θέσεις από τη θέση 68 στη θέση 18 παγκόσμια όσον αφορά την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, με βάση τον δείκτη FDI Greenfield.  

Αναφερόμενος στους τομείς προτεραιότητας του Invest Cyprus είπε ότι ο πρώτος είναι οι εταιρείες εξειδίκευσης και ταλέντου και όπως είπε, η Κύπρος έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα οικοσύστημα εταιρειών τεχνολογίας που εκτιμάται ότι υπάρχουν περίπου 400 τέτοιες εταιρείες στην Κύπρο που αριθμούν 25.000 εργαζόμενους. Ανέφερε ότι με βάση πρόσφατη μελέτη της ΕΥ η συνεισφορά του τομέα αυτού στο ΑΕΠ της Κύπρου είναι €2 τρις,  δηλαδή πάνω από 10% του ΑΕΠ της Κύπρου.

 Πρόσθεσε ότι η εθνική στρατηγική για το θέμα έφερε αποτελέσματα, ενώ η στόχευση είναι η διεύρυνση σε εταιρείες βιοτεχνολογίας και βιο-ιατρικής όπου η Κύπρος διαθέτει περισσότερους επιστήμονες

Πρόσθεσε ότι η δεύτερη προτεραιότητα είναι επενδύσεις σε τομείς όπως η πράσινη ενέργεια, οι ψηφιακές υποδομές, ο τουρισμός, η παιδεία και η υγεία.

Τρίτος τομέας, ανέφερε είναι οι ρυθμιζόμενες εταιρείες όπου η Κύπρος έχει πετύχει αρκετά τα τελευταία χρόνια.

Όσον αφορά το θέμα των κυρώσεων, είπε ότι είναι σημαντικό να τύχουν διαχείρισης με τρόπο που να αποτελέσει ευκαιρία για την Κύπρο να βελτιώσει το όνομά της.

Η Κύπρος βάλλεται από τις δυτικές κυρώσεις

Ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης εξέφρασε την άποψη ότι ο στόχος της μετατροπής της Κύπρου σε κέντρο ξένων επενδύσεων και επιχειρήσεων είναι εφικτός παρά τα σημερινά προβλήματα και δυσκολίες και παρά το ρευστό διεθνές οικονομικό περιβάλλον και τις κυρώσεις κατά προσώπων και εταιρειών.

Πρόσθεσε ότι ειδικά σήμερα που η Κύπρος βάλλεται από τις δυτικές κυρώσεις και ταυτόχρονα επηρεάζεται από τη διεθνή οικονομική αβεβαιότητα, ο θεσμός της Οικονομικής Διπλωματίας έχει πολλά να προσφέρει στον τόπο. Ήδη, είπε, το ΚΕΒΕ ζήτησε από τον πρόεδρο Χριστοδουλίδη να ενεργοποιήσει τους μηχανισμούς του κράτους, είτε λέγονται Πρεσβείες, είτε Εμπορικά Κέντρα στο εξωτερικό για προβάλουν την Κύπρο και την οικονομία μας στο εξωτερικό. 

Της Ηρώς Ευθυμίου