You are here

Εντείνονται οι ανησυχίες για επιπτώσεις ουκρανικού

15/04/2022 12:39

Εντείνονται οι ανησυχίες των επιχειρήσεων για τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, όπως προκύπτει από έρευνα που πραγματοποίησε η ΟΕΒ σε δύο διαφορετικές χρονικές περιόδους ως ακολούθως.

Η πρώτη έρευνα πραγματοποιήθηκε μεταξύ 4 και 15 Μαρτίου και η δεύτερη μεταξύ 7 και 11 Απριλίου, όπου λήφθηκαν απαντήσεις από 188 και 92 επιχειρήσεις αντίστοιχα.

Οι απαντήσεις που λήφθηκαν αφορούν επιχειρήσεις που έχουν επιχειρηματικές σχέσεις με Ρωσία ή και Ουκρανία από αρκετούς κλάδους οικονομικής δραστηριότητας με μεγαλύτερα ποσοστά αυτά του τουριστικού κλάδου, του λιανικού και χονδρικού εμπορίου, της βιομηχανίας, του κατασκευαστικού τομέα, του τομέα ακινήτων και των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

Όπως προκύπτει, η εκτίμηση ότι θα επηρεαστούν οι οικονομικές τους δραστηριότητες καθώς και ότι θα παρατηρηθεί συρρίκνωση του κύκλου εργασιών τους είναι σε ανησυχητικά επίπεδα. Συγκεκριμένα, στη δεύτερη έρευνα η πρόβλεψη ότι θα επηρεαστούν πολύ ή πάρα πολύ οι οικονομικές τους δραστηριότητες αυξάνεται στο 91,3% από 80,8%.

Το ποσοστό όσων αναμένουν συρρίκνωση του κύκλου εργασιών έφθασε στο 73,9% στη δεύτερη έρευνα από 63,8%.

Η πρόβλεψη για μείωση του προσωπικού των επηρεαζόμενων επιχειρήσεων στην πρώτη έρευνα ήταν σε ποσοστό 11,7% ενώ στη δεύτερη έρευνα το ποσοστό αυτό μειώθηκε στο 8,7%, γεγονός που δείχνει ότι οι επιχειρήσεις αντιδρούν ψύχραιμα σε σχέση και με το απασχολούμενο τους προσωπικό.

Η αδυναμία στην εξασφάλιση προϊόντων ή/και πρώτων υλών έχει μειωθεί σε ποσοστό 30,4% κατά τη δεύτερη έρευνα από 52,1% που ήταν στην πρώτη.

Σ΄ ότι αφορά την απορρόφηση του αυξημένου κόστους των προϊόντων/ υπηρεσιών που προκύπτει, και οι δύο έρευνες κατέδειξαν ότι 5 στις 10 επιχειρήσεις θα το απορροφήσουν πλήρως ή μερικώς, ότι 6 στις 10 θα το μετακυλήσουν πλήρως ή μερικώς στον καταναλωτή και ότι μόνο 2 στις 10 θα προβούν σε αναστολή της παραγωγής ή προμήθειας στους καταναλωτές.

Στα ερωτήματα αυτά, τα αποτελέσματα παρέμειναν στο ίδιο περίπου επίπεδο ανάμεσα στις δύο έρευνες. Σημειώνεται ότι οι επιχειρήσεις είχαν τη δυνατότητα να δώσουν πολλαπλές απαντήσεις.

Επισυνάπτονται τα αποτελέσματα των ερευνών

Γ.Χ.