You are here

Φωνές για πλήγμα Κύπρου από νέες κυρώσεις κατά Ρωσίας

06/05/2022 15:23

Τη δυσαρέσκεια της εκφράζει η κυπριακή κυβέρνηση για το 6ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας το οποίο όπως τονίζει γέρνει υπέρ κάποιων κρατών ενώ πλήττει κάποια άλλα. Την ίδια ώρα επικρατεί και αναστάτωση ανάμεσα στους επιχειρηματίες της αγοράς ακινήτων για το νέο ευρωπαϊκό πακέτο κυρώσεων προς τη Ρωσία, το οποίο μεταξύ άλλων επιβάλλει στα κράτη μέλη να τερματίσουν τις πωλήσεις ακινήτων προς ρώσους πολίτες.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ανέφερε ότι οι κυρώσεις θα πρέπει να είναι στοχευμένες και όχι να εξυπηρετούν τα συμφέροντα κάποιων χωρών.

Ο κ. Αναστασιάδης ο οποίος βρίσκεται για επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα δήλωσε μετά τη συνάντηση του με τον έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «μας απασχόλησαν και τα όσα στην Ευρώπη διαδραματίζονται με τις κυρώσεις. Είμαστε σαφείς και οι δύο. Και εναντίον της ρωσικής εισβολής και υπέρ βεβαίως των κυρώσεων. Κυρώσεις, όμως, που θα πρέπει να είναι στοχευμένες και όχι να είναι κατ΄ επιλογήν και που εξυπηρετούν κάποια των κρατών και να αφήνουν εκτεθειμένα κάποια άλλα των κρατών. Κοινή ήταν η θέση μας για συγκεκριμένα θέματα που αφορούν τις κυρώσεις, επαναλαμβάνω, όχι διότι είμαστε ενάντια, αλλά επειδή θα πρέπει, όπως συμβαίνει με άλλες χώρες της ΕΕ, να λάβουν υπόψη ανησυχίες τόσο της Ελλάδας, της Μάλτας, αλλά και της Κύπρου, βεβαίως».

Μια σταγόνα για να ξεχειλίσει το ποτήρι

Ενδεικτική της δυσαρέσκειας της κυπριακής Δημοκρατίας για το 6ο πακέτο κυρώσεων είναι και η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, στο κρατικό ραδιόφωνο  ο οποίος ανέφερε ότι «η Λευκωσία κάνει προσπάθεια για αποφυγή κυρώσεων που επηρεάζουν την κυπριακή οικονομία».

Τόνισε ότι δεν μπορεί να επιβάλλονται μέτρα και κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση τα οποία να επηρεάζουν περισσότερο τα κράτη - μέλη, από ότι επηρεάζουν τη Ρωσία.

Σημείωσε επίσης ότι «όσο περισσότερο έρχονται τα διάφορα πακέτα θα ξεχειλίσει ίσως με μια σταγόνα το ποτήρι για ορισμένα κράτη τα οποία επιβάλλονται οι κυρώσεις».

Νέο κτύπημα για πολυτελή ακίνητα

Ο πρόεδρος του συνδέσμου μεγάλων αναπτύξεων Ανδρέας Δημητριάδης, μιλώντας στη StockWatch, είπε ότι «τα πολυτελή ακίνητα που κτίστηκαν υπό την προϋπόθεση να πωληθούν σε ρώσους πολίτες θα πληγούν  ακόμη περισσότερο  διότι ήδη έχουν πληγεί από το εμπάργκο που τέθηκε στη μεταφορά χρημάτων από τη Ρωσία προς άλλες χώρες».

Σύμφωνα με τον κ. Δημητριάδη, το ζητούμενο είναι εάν ως Κύπρος έχουμε εναλλακτική λύση ή εάν θα πρέπει να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί.

Εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι η Κύπρος θα χάσει τη ρωσική αγορά όχι μόνο για φέτος αλλά και για τα επόμενα χρόνια διότι όπως είπε η διένεξη μεταξύ Ρωσίας και Δύσης θα συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Οι ρώσοι πολίτες δεν ξέρουν τι θα τους ξημερώσει

Οι developers πολυτελών ακίνητων και ειδικά στη Λεμεσό οι οποίοι διατηρούσαν μια κρυφή ελπίδα ότι έστω και την υστάτη θα μπορούσαν σταδιακά να διαθέσουν προς τους Ρώσους επιχειρηματίες οι οποίοι διαθέτουν κεφάλαια εκτός χωρών της ΕΕ ή δραστηριοποιούνται για χρόνια στην Κύπρο, τα πολυτελή διαμερίσματα στους πύργους τα οποία είναι κομμένα και ραμμένα στις δικές τους προτιμήσεις, δέχονται νέο πλήγμα δήλωσε στη StockWatch, το μέλος του ΔΣ του συνδέσμου επιχειρηματικών ανάπτυξης γης και οικοδομών και CEO ομίλου Ζαβός, Μιχάλης Ζαβός.

Τόνισε ότι «οι ρώσοι επενδυτές αναγκάστηκαν να στραφούν πλέον προς την Τουρκία και το Ντουμπάι διότι δεν ευθύνονται οι απλοί πολίτες για τους πολέμους συνεπώς γιατί να τους απαγορεύουν να πηγαίνουν στις χώρες της Ευρώπης και ειδικά στην Κύπρο που ανέκαθεν είχαν φιλικούς δεσμούς».

Σύμφωνα με τον κ. Ζαβό, επικρατεί μεγάλη ανασφάλεια και πανικός ανάμεσα στους ρώσους πολίτες που ζουν στην Κύπρο διότι δεν γνωρίζουν τι θα τους φέρει η επόμενη ημέρα και σε ποιες νέες περιπέτειες θα βρεθούν αντιμέτωποι.

Ο κ. Ζαβός, απηύθυνε έκκληση προς την κυβέρνηση να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να αποφύγει την εφαρμογή  των τελευταίων κυρώσεων οι  οποίες θα έχουν αλυσιδωτές επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία.

Η κυβέρνηση δικαιούται να επιβάλει βέτο

Το μέλος επίσης του συνδέσμου ανάπτυξης γης και οικοδομών και CEO του ομίλου Cyfield, Γιώργος Χρυσοχός, δήλωσε στην StockWatch, ότι η κυπριακή κυβέρνηση δικαιούται και να υποβάλλει βέτο στο συγκεκριμένο μέτρο διότι θα είναι καταστροφικό για την Κύπρο.

«Οι ρώσοι πολίτες που βρίσκονται στο νησί αρκετοί από τους οποίους κατέφθασαν πριν ξεσπάσει ο πόλεμος και σήκωσαν τα χρήματα τους από την RCB Bank πριν βάλει λουκέτο και επένδυσαν σε διάφορους τομείς αισθάνονται  ανασφάλεια συνεπώς ίσως τελικά εγκαταλείψουν οριστικά την Κύπρο».

Το προτεινόμενο 6ο πακέτο κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, το οποίο έχει εισηγηθεί την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, φέρνει σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση την Κύπρο και μια ομάδα χωρών, οι οποίες βλέπουν τις κυρώσεις να πλήττουν και τη δική τους οικονομία. Αρχικά, το ενδιαφέρον στράφηκε στο εμπάργκο στην εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου και στις αντιρρήσεις Ουγγαρίας, Σλοβακίας και Τσεχίας, αλλά το 6ο πακέτο συμπληρώνεται με κυρώσεις που προκάλεσαν αντιρρήσεις από άλλες χώρες.

Ειδικότερα, η Κύπρος έχει εγείρει αντιρρήσεις για το μέτρο της απαγόρευσης μεταφοράς ρωσικού πετρελαίου από πλοία ευρωπαϊκών συμφερόντων και για το μέτρο της απαγόρευσης παροχής συμβουλευτικών και λογιστικών υπηρεσιών σε Ρώσους. Σε ότι αφορά το πρώτο μέτρο, η ναυτιλιακή κοινότητα της Κύπρου εκφράζει έντονο προβληματισμό και ανησυχεί ότι το εν λόγω μέτρο θα προκαλέσει τελικά φυγή ναυτιλιακών εταιρειών. Όπως είναι γνωστό κυπριακή σημαία φέρουν 120 δεξαμενόπλοια, πολλά εκ των οποίων θα αποχωρήσουν εάν εφαρμοστεί το μέτρο.

Της Ηρώς Ευθυμίου