You are here

Ιδρύθηκε Επιχειρηματικός Σύνδεσμος Κύπρου - Σαουδικής Αραβίας

14/10/2020 15:51

Ιδρύθηκε σήμερα και επίσημα στη Λευκωσία ο Επιχειρηματικός Σύνδεσμος Κύπρου – Σαουδικής Αραβίας, διανοίγοντας νέες προοπτικές στην προώθηση των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Η ιδρυτική Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου, του 41ου επιχειρηματικού συνδέσμου, πραγματοποιήθηκε στα κεντρικά γραφεία του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ) παρουσία της Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Νατάσας Πηλείδου και του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών Κορνήλιου Κορνηλίου.

Σε χαιρετισμό της στην εκδήλωση, η κ. Πηλείδου εξήρε τα χειροπιαστά αποτελέσματα στις σχέσεις των δύο χωρών, προσθέτοντας ότι αυτά θα ήταν ακόμη πιο εντυπωσιακά αν δεν εκδηλωνόταν η πανδημία του κορωνοϊού.
 
«Οι σχέσεις μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και της Κύπρου είναι εξαιρετικά στενές και θετικές και θα θέλαμε να τις προωθήσουμε περαιτέρω τόσο στο πολιτικό όσο και στο οικονομικό επίπεδο», είπε, εκφράζοντας την ετοιμότητα του Υπουργείου να στηρίξει το έργο του νεοϊδρυθέντος συνδέσμου.
 
Στο δικό του χαιρετισμό, ο κ. Κορνηλίου χαρακτήρισε τη σύσταση του Συνδέσμου ως ένα ορόσημο στις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών, ύστερα από το άνοιγμα πρεσβειών στο Ριάντ και τη Λευκωσία.
 
Υπενθυμίζοντας ότι τον προηγούμενο Αύγουστο πραγματοποιήθηκε η πρώτη επίσκεψη Σαουδάραβα Υπουργό Εξωτερικών στην Κύπρο, ο κ. Κορνηλίου πρόσθεσε ότι, εφόσον οι συνθήκες εν μέσω της πανδημίας το επιτρέψουν, αναμένεται στο κοντινό μέλλον να πραγματοποιηθούν στο Ριάντ οι πρώτες πολιτικές διαβουλεύσεις για την προώθηση της διμερούς ατζέντας μεταξύ των δύο χωρών.
 
Καταλήγοντας, ο ΓΔ του ΥΠΕΞ διαβεβαίωσε ότι το Υπουργείο είναι έτοιμο να στηρίξει τις προσπάθειες του Συνδέσμου.
 
Τέλος, ο πρόξενος της Σαουδικής Αραβίας στην Κύπρο, Σαούντ Αλμουσαΐντ, διαβεβαίωσε ότι η χώρα του θα στηρίξει το έργο του συνδέσμου και την προώθηση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.
 
Ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ, Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης χαρακτήρισε τη Σαουδική Αραβία ως ένα σημαντικό οικονομικό και επιχειρηματικό εταίρο τόσο για την κυπριακή οικονομία όσο και το ίδιο Επιμελητήριο.
 
Όπως είπε, η ίδρυση του Συνδέσμου ακολουθεί της υπογραφής του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του ΚΕΒΕ και του Συμβουλίου Επιμελητηρίων της Σαουδικής Αραβίας τον περασμένο Φεβρουάριο. Υπενθύμισε ακόμη ότι τον περασμένο Ιούνιο άρχισε η διενέργεια πτήσεων μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες ωστόσο ματαιώθηκαν λόγω της πανδημίας του Covid-19.
 
“H Σαουδική Αραβία είναι μια τεράστια και πολύ φιλική χώρα προς την Κύπρο, πολιτικά είμαστε ευθυγραμμισμένοι 100%», είπε, υπενθυμίζοντας ότι η Σαουδική Αραβία ήταν η πρώτη χώρα που προχώρησε σε εμπάργκο τουρκικών προϊόντων.