You are here

Κυρώσεις: Προχωρά η απεμπλοκή εταιρειών

22/05/2023 13:18

Η έφορος εταιρειών προχωρά, μετά τις οδηγίες του υπουργείου Οικονομικών, στην εγγραφή των αλλαγών στην εταιρική δομή επιχειρήσεων που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια, ώστε να «ξεπαγώσουν» οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου Τζώρτζια Παναγιώτου, η εν λόγω διαδικασία άρχισε με μια κατηγορία εταιρειών όπου είναι πασιφανές και στο μητρώο τελικών δικαιούχων, ότι δεν ελέγχονται από, ούτε ανήκουν σε ολιγάρχες, ή σε πρόσωπα και επαγγελματίες κάτω από κυρώσεις.

Πρόκειται, είπε, για εταιρείες που ανήκουν καθαρά σε ξένους επενδυτές και που αλλάζει η εταιρική δομή, ώστε να προσκομιστούν πιστοποιητικά στις τράπεζες για να ξεπαγώσουν οι λογαριασμοί τους.

Μιλώντας το πρωί στο τρίτο πρόγραμμα του ΡΙΚ, η κ. Παναγιώτου, σημείωσε ότι δεν υπήρξε ακόμα ανταπόκριση στο αίτημα του ΠΔΣ για συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και ενημέρωση σχετικά με το θέμα των κυρώσεων.

«Χρειαζόμαστε ενημέρωση. Ποιο είναι το εθνικό πλάνο για την προστασία του τομέα υπηρεσιών», είπε, τονίζοντας ότι επιβάλλεται «να τύχουμε ενημέρωσης, να ληφθούν αποφάσεις και να γίνουν ενέργειες».

Ανάσα μετά την ανακοίνωση επικαιροποιημένων λιστών

Κληθείσα να σχολιάσει τις τελευταίες επικαιροποιήσεις στις λίστες κυρώσεων ΗΠΑ και Ην. Βασιλείου, της περασμένης Παρασκευής, η κ. Παναγιώτου σημείωσε ότι «ήταν μια ανάσα για τον τομέα».

Πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός, αλλά ούτε πανικός και αδικαιολόγητος φόβος, τον οποίο απέδωσε στην έλλειψη γνώσης και ενημέρωσης για το τι σημαίνει «μπαίνω στις κυρώσεις και ποια είναι η αιτιολογία των κυρώσεων». Εξ ου και άρχισε, όπως ανέφερε, μια παραφιλολογία για εξόντωση του κλάδου υπηρεσιών στην Κύπρο.

Η κ. Παναγιώτου τόνισε πως υπάρχει ένας τεράστιος υγιής τομέας ρωσικών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. «Δεν είναι παράνομο σε καμία περίπτωση να παρέχεις υπηρεσίες σε αυτούς τους ρώσους επιχειρηματίες», ανέφερε.

Αυτό που «υπάρχει στόχευση να εξοντωθεί», διευκρίνισε, είναι στον ανεφοδιασμό και την τροφοδότηση του πολέμου, με κεφάλαια, πετρέλαιο, πολεμικό υλικό.

«Κατά τα στοιχεία των αμερικανών, σε αυτό συμβάλλουν ένας αριθμός ολιγαρχών. Άρα όσοι συνεργάζονται καταχρηστικά και παράνομα με αυτούς, αφήνοντάς τους να αποφεύγουν τις κυρώσεις, διοχετεύοντας κεφάλαια οπουδήποτε αλλού για να μην παγώσουν και έτσι να συνεχίζεται ο ανεφοδιασμός του πολέμου, αυτοί βρίσκονται στο στόχαστρο», τόνισε.

«Δεν σημαίνει ότι είναι Κύπριοι. Είδαμε ελβετούς επαγγελματίες, ολλανδικές, αγγλικές, εσθονικές εταιρείες. Κανένας δεν μίλησε για εξόντωση του τομέα υπηρεσιών των χωρών αυτών», είπε η κ. Παναγιώτου.

Ξένων συμφερόντων οι εταιρείες στις λίστες

Σε ότι αφορά τις εταιρείες που περιλήφθηκαν στις επικαιροποιημένες λίστες, η κ. Παναγιώτου επεσήμανε ότι είναι εταιρείες ξένων συμφερόντων, πελάτες κυπριακών εταιρειών παρόχων υπηρεσιών.

Δεν είναι εταιρείες εποπτευόμενων οντοτήτων, αλλά τους παρέχονται διοικητικές υπηρεσίες, σημείωσε, προσθέτοντας ότι έχουν υπάρξει και στο παρελθόν τέτοιες εταιρείες σε κυρώσεις.

«Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να μην υπάρχει κύπριος δικηγόρος ή ελεγκτής, ή επιχειρηματίας του κλάδου. Το να παρέχονται υπηρεσίες δεν επηρεάζει το δικό μας όνομα. Στις 12 Απριλίου, μπήκε στις κυρώσεις το γραφείο που παρείχε τις υπηρεσίες, ως διευκολυντής παράβασης των κυρώσεων», διευκρίνισε.

Βρέθηκαν 36 δικηγορικά με πελάτες κάτω από κυρώσεις

Αναφερόμενη στα θέματα εποπτείας και τους ελέγχους που διενεργεί ο παγκύπριος δικηγορικός σύλλογος, η κ. Παναγιώτου σημείωσε ότι τα γραφεία που περιλήφθηκαν στις λίστες κυρώσεων, είχαν κριθεί ως υψηλού κινδύνου στους ελέγχους που διεξήγαγε ο ΠΔΣ.

Σε ότι αφορά τα γραφεία με πελάτες άτομα που βρίσκονται κάτω από κυρώσεις, είπε ότι ανέρχονται σε 36.

Ο έλεγχος αυτών των γραφείων έχει λάβει προτεραιότητα, είπε, προσθέτοντας ότι τριμελής επιτροπή μελετά τις σχετικές αναφορές και θα θέσει τα ευρήματά της ενώπιον του διοικητικού συμβουλίου του ΠΔΣ.

Μελετώνται οι επικαιροποιημένες λίστες

Τις αναφορές της κ. Παναγιώτου, επιβεβαίωσε η έφορος εταιρειών Ειρήνη Μυλωνά - Χρυσοστόμου, η οποία δήλωσε σήμερα ότι το Τμήμα Εφόρου Εταιρειών βρίσκεται στη διαδικασία απεγκλωβισμού εταιρειών, που επηρεάστηκαν από τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ και τη Ηνωμένο Βασίλειο.

Πρόσθεσε πως ήδη το Τμήμα μελετά επίσης, τον επικαιροποιημένο κατάλογο κυρώσεων που εξέδωσαν οι δύο χώρες για να δουλέψει με τον ίδιο τρόπο σε σχέση με εταιρείες που τυχόν επηρεάζονται.

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, η Ειρήνη Μυλωνά – Χρυσοστόμου είπε πως το Τμήμα αμέσως μετά τις οδηγίες που δόθηκαν από το Υπουργείο Οικονομικών την περασμένη Πέμπτη, κατήρτισε ειδική ομάδα με ανώτερη εξετάστρια στα θέματα εγγράφων και μερικούς λειτουργούς για τη διεκπεραίωση των περίπου 600 αιτημάτων, τα οποία είχαν συγκεντρωθεί.

«Τα είχαμε ήδη συγκεντρώσει και έχουμε μελετήσει περίπου 300 αιτήματα, τα 100 έχουν υλοποιηθεί και τα άλλα βρίσκονται σε διαδικασία υλοποίησης», είπε η κ. Μυλωνά – Χρυσοστόμου.

Όπως εξήγησε, το Τμήμα του Εφόρου Εταιρειών πρώτα μελετά το αίτημα και ακολούθως το κάνει αποδεκτό, εκδίδοντας το πιστοποιημένο αντίγραφο, που ζητά ο αιτητής, το οποίο θα το υποβάλει στην τράπεζα «για να μπορέσει να απεγκλωβιστεί από τη διοίκηση αυτής της εταιρείας».

Υπενθυμίζεται ότι μετά τη δημοσιοποίηση του πρώτου καταλόγου κυρώσεων, δημιουργήθηκε πρόβλημα στον τομέα της παροχής υπηρεσιών, καθώς εταιρείες που είχαν στη διοικητική τους δομή άτομα, που βρέθηκαν σε κατάλογο κυρώσεων, αντιμετώπισαν πρόβλημα στη διεξαγωγή των δραστηριοτήτων τους.

«Σε μεγάλο βαθμό αντιμετωπίστηκε το πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί, διότι βλέπουμε εμείς ότι αν ο πραγματικός δικαιούχος της εταιρείας δεν είναι σε κυρώσεις, η εταιρεία απεγκλωβίζεται»», είπε ερωτηθείσα σχετικά η κ. Μυλωνά - Χρυσοστόμου.

Εξήγησε πως το πιστοποιημένο αντίγραφο παρουσιάζει τους διευθυντές της εταιρείας, τους μετόχους, το εγγεγραμμένο γραφείο και τον γραμματέα κατά την ημερομηνία έκδοσης.

«Από τον Έφορο εταιρειών αυτό απαιτούν. Οι τράπεζες κάνουν πάρα πολλούς ελέγχους και ήταν οι πρώτες που εφάρμοσαν τις αμερικανικές και βρετανικές κυρώσεις και, ανάμεσα στους άλλους ελέγχους που κάνουν, ζητούν πιστοποιητικό από τον Έφορο για το ποιος είναι ο Διευθυντής, ποιος ο γραμματέας και ποιος ο μέτοχος», εξήγησε η Έφορος Εταιρειών.

Έλεγχος ενόψει των επικαιροποιημένων καταλόγων

Απαντώντας σε ερώτηση, η κ. Μυλωνά – Χρυσοστόμου είπε πως είπε πως έπειτα από τη δημοσιοποίηση της διευθέτησης αυτής, μετά τη δημοσιοποίηση της πρώτης λίστας στις 12 Απριλίου, είχαν έλθει και άλλα αιτήματα, για τα οποία θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία.

Είπε τέλος πως το Γραφείο της Εφόρου μελετά και τον επικαιροποιημένο κατάλογο των κυρώσεων από τις ΗΠΑ και το ΗΒ «για να δούμε ποιες κυπριακές εταιρείες και με πιο τρόπο εμπλέκονται σε σχέση με τον Έφορο Εταιρειών για να δουλέψουμε με τον ίδιο τρόπο και με αυτές».