You are here

Τα «μαντάτα» από τη Φρανκφούρτη...

07/03/2003 07:23
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προσδίδει στη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής η χθεσινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να μειώσει το βασικό επιτόκιο δανεισμού κατά ένα τέταρτο της μονάδας. Η μείωση είναι η δεύτερη από τον περασμένο Δεκέμβρη και φέρνει το Ευρω-επιτόκιο στο χαμηλότερο σημείο της τελευταίας τριετίας (2.5%).

Η απόφαση της ΕΚΤ συνδυάστηκε με την αρνητική αναθεώρηση των προβλέψεων για την ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής οικονομίας το 2003. Ενώ η Ευρωπαϊκή νομισματική αρχή εκτιμούσε τον Δεκέμβριο ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1.6%, χθες μετρίασε τις προβλέψεις στο 1%. Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, Wim Duisenberg, δήλωσε ξεκάθαρα ότι η ανάπτυξη θα κυμανθεί σε πολύ μέτρια επίπεδα φέτος και επισήμανε ότι η ΕΚΤ δεν θα διστάσει να δράσει δυναμικά σε περίπτωση που επιδεινωθεί η κατάσταση.

Πάντως, η ικανότητα της ΕΚΤ να προχωρήσει σε περαιτέρω μείωση των επιτοκίων φαίνεται να περιορίζεται από την σταθεροποίηση του πληθωρισμού πάνω από το επιτρεπτό όριο του 2%, που έχει ως στόχο η νομισματική αρχή. Οι κανονισμοί της ΕΚΤ που αφορούν τον πληθωρισμό και την προσφορά χρήματος βρίσκονται υπό αναθεώρηση, που δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί όμως πριν το τέλος Ιουνίου.

Προβληματισμός στην Κέννεντυ

Πέραν από την χθεσινή απόφαση της ΕΚΤ, η εξαμελής Νομισματική Επιτροπή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου θα έχει την Παρασκευή ενώπιον της και επιπρόσθετα στοιχεία για την πορεία της Κυπριακής οικονομίας. Στις 24 Ιανουαρίου η Επιτροπή αποφάσισε να τηρήσει «στάση αναμονής» αφού (1) τα στοιχεία για την διεθνή οικονομία ήταν αντιφατικά, (2) ο πληθωρισμός αναμενόταν να ξεπεράσει το 4% και (3) η εγχώρια οικονομική δραστηριότητα προβλεπόταν ότι θα ανέκαμπτε με τον ρυθμό ανάπτυξης να φθάνει το 4% το 2003. Μέχρι στιγμής οι εκτιμήσεις της Κεντρικής για τον πληθωρισμό επιβεβαιώνονται αλλά οι άλλοι δύο παράγοντες, διεθνής και εγχώρια οικονομία, φαίνεται να αλλάζουν προς το αρνητικό.

Όπως διαφαίνεται από τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις της ΕΚΤ η Ευρωπαϊκή οικονομία δεν φαίνεται να ανακάμπτει με τους ρυθμούς που πολλοί ανέμεναν το δεύτερο εξάμηνο του 2003 ενώ στην Κύπρο, οι προκρατήσεις τείνουν να ανατρέψουν τις αισιόδοξες προβλέψεις του Υπουργείου Οικονομικών για μερική ανάκαμψη της κυριότερης βιομηχανίας της χώρας. Αν και αρχικά παρουσίαζαν άνοδο, οι προκρατήσεις είναι μειωμένες κατά 19% τον Φεβρουάριο προμηνύοντας μία ακόμη δύσκολη χρονιά για τον τουρισμό.

Αβέβαιη η ανάκαμψη

Ένα από τα λίγα ενθαρρυντικά στοιχεία που προέκυψαν από τις 24 Ιανουαρίου είναι ότι η οικονομία παρουσίασε μερική ανάκαμψη το τέταρτο τρίμηνο του 2002. Το ΑΕΠ τετάρτου τριμήνου αυξήθηκε με ρυθμό 2.1% σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2002 (εποχιακά αναπροσαρμοσμένο) και με ρυθμό 4% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2001. Τα στοιχεία δημιουργούν ελπίδες ότι η πορεία θα πάρει την ανιούσα το 2003 χωρίς όμως να προσδίδουν και την ανάλογη σιγουριά αφού οι εκτιμήσεις της Στατιστικής Υπηρεσίας βασίζονται σε ελλιπή στοιχεία.

Πολλά θα εξαρτηθούν και από την έκβαση της σημερινής έκθεσης του Χανς Μπλιξ στο Συμβουλίου Ασφαλείας των ΟΗΕ που θα καθορίσουν, ίσως, και το χρονικό πλαίσιο στρατιωτικής επέμβασης στην περιοχή. Σε ψεσινή διάσκεψη τύπου, την όγδοη από τότε που ανέλαβε την προεδρία της χώρας, ο Αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ να αφοπλίσουν το Ιράκ, αποφεύγοντας να απαντήσει όμως σε ερώτημα για το πως βλέπει τις πρόσφατες διπλωματικές προσπάθειες της Βρετανίας για σύνταξη ψηφίσματος που δίνει νέα προθεσμία στον Σαντάμ Χουσέϊν.