You are here

ILO: Οφέλη από αλλαγές στη δομή και διάρκεια εργασίας

21/01/2023 06:00

Οι μειωμένες ώρες εργασίας και πιο ευέλικτες ρυθμίσεις όσον αφορά στον χρόνο εργασίας, μπορούν να ωφελήσουν οικονομίες, επιχειρήσεις και εργαζόμενους, ενώ αποτελούν «κλειδί» για τη δημιουργία υγιούς ισορροπίας μεταξύ εργασιακής και προσωπικής ζωής, σύμφωνα με την Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ILO).

O Jon Messenger, υπεύθυνος πρόσφατης έκθεσης που εξέδωσε το ILO, αναφέρει πως «εάν εφαρμοστούν μερικά διδάγματα από την κρίση της πανδημίας και εξεταστεί ο τρόπος δομής των εργασιακών ωρών και της διάρκειας τους, μπορεί να βελτιωθεί τόσο η επιχειρηματική απόδοση, όσο και η ισορροπία προσωπικής και επαγγελματικής ζωής».

Το ILO προβαίνει σε μια σειρά από εισηγήσεις οι οποίες περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, την αξιοποίηση των εμπειριών από την μείωση του εργασιακού χρόνου και την ευελιξία που δόθηκε λόγω της πανδημίας.

Όπως σημειώνεται στα συμπεράσματα της σχετικής έκθεσης, τα προγράμματα περιορισμένης απασχόλησης χωρίς αποκλεισμούς, με υψηλότερα επιδόματα, διατηρούν την απασχόληση και την αγοραστική δύναμη, δημιουργώντας ταυτόχρονα την δυνατότητα μείωσης των επιπτώσεων από οικονομικές κρίσεις.

Τα δεδομένα που αναδείχθηκαν

Στην πρόσφατη έκθεση της η οργάνωση, εξέτασε δύο βασικά ζητήματα που αφορούσαν στην απασχόληση,  τις ώρες εργασίας και τη ρύθμισή τους, κάνοντας αναφορά και στις συνθήκες εργασίας κατά την πανδημία του Covid-19 και προηγουμένως.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, περισσότερο από ένα τρίτο του συνόλου των εργαζομένων, εργάζονται περισσότερες από 48 την εβδομάδα, ενώ ένα πέμπτο εργάζεται υπό καθεστώς προσωρινής απασχόλησης, για λιγότερες από 35 ώρες την εβδομάδα.

Στην έκθεση περιλαμβάνονται στοιχεία για την Κύπρο, σύμφωνα με τα οποία ποσοστό περίπου 15% εργαζόταν με βάρδιες το 2015, κάτι που όπως αναφέρει το ILO έχει επιπτώσεις στην ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.

Την ίδια χρονιά, ποσοστό άνω του 15% εργάστηκε μία ή περισσότερες νύχτες, ενώ την περίοδο 2018 – 2019 το ποσοστό εργαζομένων με προσωρινή απασχόληση στην χώρα, αυξήθηκε σε περίπου 36%.

Διδάγματα από την πανδημία

Σύμφωνα με το ILO, τα μέτρα σε σχέση με τους εργαζόμενους που υιοθέτησαν κυβερνήσεις και επιχειρήσεις στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της πανδημίας, βοήθησαν στο να λειτουργήσουν σωστά οι οργανισμοί.

Συγκεκριμένα, η έκθεση αναφέρει πως το αυξημένο ποσοστό εργαζομένων με μειωμένες ώρες εργασίας συνέβαλε στην αποτροπή απώλειας θέσεων εργασίας.

«Κλειδί» σε αυτό ήταν η τηλεργασία και η εφαρμογή της σχεδόν σε όλο τον κόσμο, η οποία «άλλαξε την φύση της απασχόλησης», προσθέτει το ILO.

Μέσω των μέτρων για την πανδημία σημειώνεται ότι αποδείχθηκε ακόμη πως οι πολιτικές ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, παρέχουν σημαντικά οφέλη σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους, με «win – win» αποτέλεσμα και για τις δύο πλευρές, όπως υποστηρίζεται.

Εξάλλου, αναφέρεται πως με το φαινόμενο της «μεγάλης παραίτησης» (great resignation) το θέμα της ισορροπίας επαγγελματικής και προσωπικής ζωής έχει μπει στην πρώτη γραμμή για τον εργασιακό κόσμο, ειδικότερα μετά την πανδημία.

Της Μαρίας Κυριακίδου