You are here

Eurogroup: Δημοσιονομική ευελιξία λόγω ουκρανικού

15/03/2022 07:16

Υποστηρικτική δημοσιονομική στάση το 2022 και ουδέτερη το 2023 θα τηρήσει η ΕΕ, σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν μετά το πέρας της χθεσινής συνεδρίας του Eurogroup.

Σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Eurogroup Πασκάλ Ντόναχιου, ανέφερε ότι «δεδομένων των αβεβαιοτήτων και των κινδύνων, παραμένουμε ευέλικτοι στην πολιτική μας αντίδραση».

«Επαναβεβαιώσαμε τη συμφωνία να διατηρήσουμε υποστηρικτική δημοσιονομική στάση φέτος. Σε ότι αφορά το μέλλον, συμφωνήσαμε ότι η οικονομική ανάκαμψη θα καθορίσει τη σταδιακή εξέλιξη της δημοσιονομικής πολιτικής, οδηγώντας σε γενικώς ουδέτερη δημοσιονομική στάση το 2023 για την ευρωζώνη», είπε.

Υπογράμμισε ότι αυτό συνοδεύεται από δύο σημαντικά σημεία.

«Πρώτον αναγνωρίζουμε την ανάγκη για διαφοροποίηση ανάμεσα στα κράτη μέλη. Και δεύτερον, είμαστε έτοιμοι να προσαρμόσουμε τις πολιτικές μας αν το απαιτούν οι εξελίξεις. Επομένως θα παρακολουθούμε ενεργά την εξελισσόμενη κατάσταση και θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες για συντονισμό των σχεδίων μας», πρόσθεσε.

Αυξάνεται η αβεβαιότητα, μέτρα για πολίτες και επιχειρήσεις

Στη δήλωση που εκδόθηκε μετά τη συνεδρία εκ μέρους του Eurogroup σημειώνεται η υποστήριξη στις ενέργειες και κυρώσεις που εφαρμόζει η ΕΕ και οι εταίροι της εναντίον της Ρωσίας και αναγνωρίζεται ότι «μπορεί να χρειαστούν πρόσθετα οικονομικά μέτρα για τη στήριξη της Ουκρανίας και την προστασία των αξιών της ΕΕ».

Σε ότι αφορά τα οικονομικά της ευρωζώνης σημειώνεται ότι είναι ισχυρά και γίνεται αναφορά στις χειμερινές προβλέψεις της Κομισιόν (10 Φεβρουαρίου 2022) που επιβεβαίωσαν την οικονομική ανάκαμψη, η οποία εκτιμήθηκε ότι θα έφτανε σε επίπεδα προ πανδημίας μέχρι το τέλος του 2022, παρά την αβεβαιότητα γύρω από την πανδημία.

Ωστόσο, τονίζεται ότι η αβεβαιότητα έχει αυξηθεί σημαντικά.

«Ο οικονομικός αντίκτυπος του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας δεν έχει ακόμα καθοριστεί και ενισχύει τους κινδύνους που πηγάζουν από τα συνεχιζόμενα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, τις ψηλότερες τιμές ενέργειας και τον πληθωρισμό που παραμένει σε ψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο διάστημα απ’ ότι αναμενόταν», επισημαίνεται.

Το Eurogroup εκφράζει την πρόθεση για αντιμετώπιση και επεξεργασία επιλογών σε ότι αφορά την επίδραση των αυξημένων τιμών ενέργειας στους πολίτες και τις επιχειρήσεις, ειδικά τους ευάλωτους πολίτες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως σημειώνεται.

Προστίθεται πως η δημοσιονομική κατεύθυνση που συμφωνήθηκε από το Eurogroup εξαρτάται από την εξέλιξη της οικονομικής κατάστασης.

Μείωση χρέους και προώθηση επενδύσεων

Σε ότι αφορά την αναγνώριση της ανάγκης διαφοροποίησης της δημοσιονομικής στρατηγικής ανάμεσα στα κράτη μέλη, συμφωνήθηκε ότι τα κράτη μέλη με ψηλό επίπεδο δημόσιου χρέους, θα πρέπει αν το επιτρέψουν οι συνθήκες, να αρχίσουν τη σταδιακή δημοσιονομική προσαρμογή για μείωση του δημόσιου χρέους.

Αυτή η ρύθμιση όπως αναφέρεται, πρέπει να περιλαμβάνεται σε μια αξιόπιστη μεσοπρόθεσμη στρατηγική που θα συνεχίσει να προωθεί τις επενδύσεις και τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται για τη δίδυμη μετάβαση και τη βελτίωση των δημόσιων οικονομικών.

Σε ότι αφορά τα κράτη μέλη με χαμηλό ή μέσο επίπεδο δημόσιου χρέους, επισημαίνεται ότι θα πρέπει να θέσουν σε προτεραιότητα την επέκταση των δημόσιων επενδύσεων.

«Όλα τα κράτη μέλη, θα πρέπει να αυξήσουν την αντοχή των οικονομιών τους και να προωθήσουν και να προστατεύσουν υψηλής ποιότητας εθνικά χρηματοδοτούμενες επενδύσεις, για να θέσουν τα θεμέλια για ψηλή, βιώσιμη ανάπτυξη και να πετύχουν τους στόχους δίδυμης μετάβασης», τονίζεται.

Σήμερα αναμένεται να συνεδριάσει το Ecofin έχοντας στο επίκεντρο της συζήτησης, μεταξύ άλλων, τις οικονομικές επιπτώσεις των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, το θέμα του παγκόσμιου ελάχιστου εταιρικού φόρου και τη δημοσιονομική καθοδήγηση για το 2023.

M.X.