You are here

Συμφωνούν με βοήθεια ΕΕ προς αναπτυσσόμενες χώρες

25/09/2018 14:41

Το 95% των κυπρίων και το 89% των ευρωπαίων θεωρούν ότι είναι «σημαντικό ή αρκετά σημαντικό» η ΕΕ να χορηγεί οικονομική βοήθεια στις αναπτυσσόμενες χώρες, σύμφωνα με σημερινή έρευνα του ειδικού ευρωβαρόμετρου, που δημοσιεύθηκε στις Βρυξέλλες.


Οι κύπριοι με ποσοστό 93% εκτιμούν ότι η αναπτυξιακή βοήθεια θα πρέπει να είναι μια από τις κορυφαίες προτεραιότητές της ΕΕ (πρώτη θέση στην ΕΕ) έναντι 71% των ευρωπαίων και πάνω από τους μισούς (55% έναντι 54% μ.ο. ΕΕ) εκτιμούν ότι ο στόχος αυτή της βοήθειας θα πρέπει να είναι η εξάλειψη της φτώχειας. Παρομοίως οι κύπριοι πολίτες εκτιμούν, σε ποσοστό 93%, ότι η εξάλειψη της φτώχειας στον αναπτυσσόμενο κόσμο θα πρέπει να είναι δουλειά της ΕΕ και όχι της εθνικής κυβέρνησης (ενώ ένα 55% εκτιμά ότι θα πρέπει να αποτελεί και προτεραιότητα των εθνικών πολιτικών).

Παρομοίως το 92% των κυπρίων και το 74% των ευρωπαίων εκτιμά ότι αυτή η παραπάνω δράση θα έχει θετικό αντίκτυπο και στους ίδιους του πολίτες των κρατών μελών της ΕΕ, ενώ το 92% των κυπρίων και το 81% των ευρωπαίων εκτιμά ότι από μια τέτοια πολιτική κερδίζει και ίδια η οικονομία και το εμπόριο των κρατών μελών της ΕΕ.

Το 94% των κυπρίων και το 76% των ευρωπαίων θεωρούν μάλιστα την εξάλειψη της φτώχειας ως «ηθική υποχρέωση», ενώ το 93% και το 71% αντίστοιχα εκτιμούν ότι θα συμβάλει στην επίτευξη «ενός πιο ειρηνικού και δίκαιου κόσμου». Το 89% των κυπρίων συνδέει μάλιστα την αναπτυξιακή βοήθεια με την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος, έναντι 69% των ευρωπαίων.

Επιπλέον το 44% των κυπρίων θεωρεί, σύμφωνα με την έρευνα, ότι η ΕΕ πρέπει να διαθέσει περισσότερα αναπτυξιακά κονδύλια στις χώρες που τα χρειάζονται, ενώ το 38% εκτιμά ότι η ΕΕ πρέπει να συνεχίσει να διαθέτει ποσά στα σημερινά επίπεδα (έναντι 29% και 48% μ.ο. ΕΕ αντίστοιχα). Το 51% των κυπρίων εκτιμά μάλιστα ότι αυτά τα ποσά πρέπει να διατεθούν κυρίως για τη βελτίωση της κατάστασης της υγείας των εν λόγω πληθυσμών και το 46% θεωρεί πως η ειρήνη και η σταθερότητα των αναπτυσσόμενων χωρών αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για το μέλλον.

Τέσσερις στους πέντε ευρωπαίους και εννιά στους δέκα κυπρίους θεωρούν ότι ο ρόλος της ιδιωτικής οικονομίας θα είναι καθοριστικός προς την επίτευξη των στόχων της αναπτυξιακής βοήθειας, ενώ ταυτόχρονα το 94% των κυπρίων και το 86% των ευρωπαίων εκτιμούν ότι η ΕΕ πρέπει να συνεχίσει να πιέζει μέσω της ίδια βοήθειας στην εξασφάλιση της ισότητας των φύλων στις χώρες που τη λαμβάνουν. Συγκεκριμένα το 85% των κυπρίων θεωρεί ότι η ΕΕ πρέπει να πιέσει για την εξάλειψη της βίας έναντι των γυναικών, το 63% να πιέσει για την πρόσβαση τους στην εκπαίδευση και το 62% για τον τερματισμό των διακρίσεων. 

Αντιθέτως μόνο το 23% των κυπρίων συμφωνεί απόλυτα ότι μπορεί να παίξει ρόλο ως άτομο στην όλη υπόθεση (το 38% τείνει να συμφωνήσει - τα ποσοστά είναι 16% και 37% αντίστοιχα στον μέσο όρο της ΕΕ) και το 43% αναφέρει ότι δεν έχει καμία προσωπική εμπλοκή επί του παρόντος σε αυτό το θέμα (56% μ.ο. ΕΕ). Τέλος το ευρωβαρόμετρο αναφέρει ότι το 68% των κυπρίων μαθαίνει για τον αναπτυσσόμενο κόσμο από την ΤV και το 50% από τα κοινωνικά δίκτυα (64% και 26% στην ΕΕ).

Ο επίτροπος διεθνούς συνεργασίας και ανάπτυξης, Neven Mimica, δήλωσε με την ευκαιρία της δημοσίευσης ότι «οι ευρωπαίοι πολίτες υποστηρίζουν τις προσπάθειες για την τόνωση των ιδιωτικών επενδύσεων στην αναπτυξιακή συνεργασία, την ισότητα των φύλων και την αντιμετώπιση των βασικών αιτιών της παράνομης μετανάστευσης».

«Αυτό δείχνει ότι η πρότασή μας για εμβάθυνση των οικονομικών σχέσεών μας με την Αφρική, με επίκεντρο τις ιδιωτικές επενδύσεις, βρίσκεται στον σωστό δρόμο με τους πολίτες», ανέφερε. «Πρέπει να το δούμε αυτό ως μια κλήση για να κάνουμε περισσότερα για την ανάπτυξη και να το κάνουμε τώρα», τόνισε.