You are here

Συναντήσεις Κεραυνού με επικεφαλής ΕΜΣ και ΔΝΤ

17/03/2023 15:59

Ο Υπουργός Οικονομικών, Μάκης Κεραυνός είχε σήμερα συνάντηση στο Υπουργείο Οικονομικών με τους Επικεφαλής των Αποστολών για την Κύπρο,  Wim Van Aken του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Wojciech Maliszewski του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, κύριο θέμα συζήτησης αποτέλεσε η οικονομική κατάσταση στην Κύπρο αλλά και διεθνώς. Έγινε ανταλλαγή απόψεων για τις προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένων των ψηλών επιπέδων πληθωρισμού, των επιπτώσεων από τη σημαντική αύξηση των επιτοκίων, καθώς και για την αβεβαιότητα που έχει προκληθεί από τις πρόσφατες εξελίξεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα των ΗΠΑ και της Ευρώπης.

Ο Υπουργός Οικονομικών προέβη σε ενημέρωση σε σχέση με την κατάσταση της Κυπριακής οικονομίας, τονίζοντας το γεγονός ότι η οικονομία έχει επιδείξει ιδιαίτερη ανθεκτικότητα σε ένα περιβάλλον με ιδιαίτερες προκλήσεις, παρουσιάζοντας υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και δημοσιονομικά πλεονάσματα. Τόνισε επίσης ότι η οικονομική πολιτική της νέας Κυβέρνησης είναι αυστηρά προσηλωμένη στη Δημοσιονομική πειθαρχία και στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Ο κ Wim Van Aken και ο κ Wojciech Maliszewski εξέφρασαν με τη σειρά τους την ικανοποίησή τους σε σχέση με τις επιδόσεις της κυπριακής οικονομίας, σημειώνοντας ταυτόχρονα την ανάγκη για συνέχιση της εφαρμογής συνετούς δημοσιονομικής πολιτικής για αντιμετώπιση των επερχόμενων προκλήσεων. Ανάφεραν ότι η πρόσφατη αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Οίκου Αξιολόγησης Fitch καταδεικνύει τη σωστή διαχείριση της οικονομίας.